Szeretnék UWC ösztöndíjra pályázni a 2016/18as tanévekre?
Szeretnek ha elmondanatok a tapasztalataitokat ezzel kapcsolatban. Mennyire nehéz bekerülni? Számít-e hogy mennyire vagyok társasági "lény"? Milyen pályázatot kell írni? Mit kérdezhetnek a szóbelin?
Volt mar kint valaki?
Az osztályomból jelentkeztek vagy hárman, tudni kell, hogy erős gimibe járunk. Egyiküket se választották be, talán ketten jutottak el szóbeliig, de az egyik lányról nem tudok semmit, kicsit különálló az osztálytól. Volt akit be se hívtak és volt egy srác, mindig kitűnő, jó érzéke van kb mindenhez, sportol, jól beszéli az angolt, most már spanyol nyelvvizsgája is van. Szóbelin elbeszélgettek vele, váltottak egy idő után angol nyelvre, kérdeztek tőle különböző témákról, olyanokról ami alapján ki lehet szűrni azokat, akik nem valók oda. Kapott képet is, amin azt hiszem különböző nemzetiségű emberek voltak, meg valamilyen híres emberről is. De neki is ennyibe maradt, nem jutott tovább. Ennyit tudtam. :)
Szépen hangzik, hogy kimegyek Hollandiába vagy akárhová tanulni, egyik leányzó is úgy gondolta, hogy majd ő kibeszéli meg mosolyogja magát és akkor majd milyen szimpatikus lesz, de be sem hívták mert 4es átlaga sem volt.
Igen azt en is hallottam hogy többszáz jelentkező közül csak 6-8 kapja meg ezt az ösztöndíjat.
Mindenesetre köszönöm a válaszod (;
Én a szóbeliig jutottam. A jelentkezés maga tök jó és nem nem nehéz, de mivel rengetegen pályáznak tényleg különlegesnek kell lenned gondolom. Meg számít az érettség, talpraesettség, stb. Nincs konkrét válasz arra, hogy milyen pályázatot kell írni, kreatív kérdések vannak, és cliché de add magadd. Sok szerencsét!:)
Egyébként vannak más lehetőségek is pl: ASSIST scholarship
Szia!
"Mennyire nehéz bekerülni?" Nos, lássuk csak: ha azt vesszük, hogy több százan szeretnék megkapni az ösztöndíjat, és végül hat-nyolc embernek sikerül, akkor nehéz. De ha egyszer belevágsz, akkor nem fogod nehéznek érezni. Különösen akkor nem, ha továbbjutsz a többi fordulóba, ugyanis annyi csodálatos emberrel ismerkedsz meg és annyi élményben lesz részed, hogy a "verseny" része a dolognak eltörpül, és már nem azzal foglalkozol, hogy megkapod-e az ösztöndíjat vagy sem. Mellékessé válik, és leginkább csak a "versenytársaiddal" együtt átélt élmények fognak számítani. Ez persze főleg a döntőre igaz. Lehet, hogy ez furcsának és hihetetlennek hangzik, de tényleg így van.
"Számít-e hogy mennyire vagyok társasági "lény"?" Mivel az UWC-iskolákban és az életben mindenhol rengeteget számít a csapatmunka, a viszonyod másokkal, így igen, szerintem számít. Ráadásul egy UWC iskolában folyton zajlik az élet, ott nem vonulhatsz félre. A kiválasztás folyamán is nagyon figyelnek erre, nem hiszem, hogy egy tipikus "magányos farkas" kijut.
" Milyen pályázatot kell írni?" Jót. Sajnálom, erre sajnos nincs konkrét válaszom, mivel mindig másként néz ki a pályázat, és gondolom, nem az adatlapok kitöltése érdekel. Annyi biztos, hogy kell majd esszét írnod, hogy a válogatók megismerhessék a gondolataidat, véleményedet a világ dolgaival kapcsolatban. Egy tanácsot adnék: azt írd, amit tényleg gondolsz, valamint ne túlozz el semmit önmagaddal kapcsolatban, mert az nagyon hamar kiderül. Illetve van még egy: NE HAGYD AZ UTOLSÓ PILLANATRA! Nem viccelek, szánd rá a téli szünetet, és szépen, nyugodtan, nem kapkodva, átgondoltan írd meg. Ne a leadási határidő előtti éjjel dobd össze, mert az ritkán vezet jó eredményre, ráadásul fáradt is leszel másnap. ;)
"Mit kérdezhetnek a szóbelin?" Nos, erre a többi leendő pályázóval szembeni igazságosság érdekében csak általános választ adok: a válogatók jobban is meg akarnak ismerni, rád kíváncsiak, az emberre a pályázat mögött. Bele-bele kérdezgethetnek az esszébe, érdeklődhetnek a családod, a barátaid iránt, kikérhetik a véleményedet néhány dologgal kapcsolatban.
Az előző válaszokhoz hozzászólva: nem mellékes a tanulmányi eredmény, de messze nem a legfontosabb. Meg lehet nyerni az ösztöndíjat úgy is, ha valaki nem színjeles, élsportoló, vagy beszél két-három nyelvet tökéletesen. Tapasztalatból mondom. ;)
Végezetül: ha bele szeretnél vágni, tedd meg! Ne tépelődj, csak csináld, mert később nagyon meg fogod bánni, ha nem teszed, ebben biztos vagyok. Hidd el, a "Mi lett volna, ha..." gondolatok utána sokkal bántóbbak, mint a "Legalább megpróbáltam.". Ismered a viccet, nem? Pista bácsi minden nap azért imádkozik, hogy nyerjen a lottón, de sosem vesz lottószelvényt. Ha nem teszel érte, nem lesz a tiéd. Éppen ezért mindenképpen pályázz!
Én minden jelentkezőnek ugyanúgy drukkolni fogok, tehát, ha nevezel, neked is. Ki tudja, lehet, hogy egy nap személyesen is találkozunk. :)
Tehát, hajrá, mindent bele, és ne feledd: add önmagad! Minden jót! :)
Nekem van egy ismerősöm aki kijutott, tehát nem lehetetlen. Természetesen társasági életet fogsz ott is élni, tehát nyitottnak kell lenned.
semmi sem lehetetlen, szerintem szerencse kérdése is. Akit ismerek ő se "különleges", hanem értelmes, kedves, és nyitott ember, mégis kijutott. Ha valami megtetszik belőled nekik, akkor simán van rá esélyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!