Ha valaki amerikai angolt tanult, mennyire lesz hátrányban
az emelt érettségin?
én 19 év után írtam a kommentemben, hogy eltérőbb. a kiejtés az, ami viszonylag megnehezíti a megértését, természetesen vannak kifejezések és szavak amiket nem használ se a brit, se az amerikai, csupán az ausztrál. jó példa erre, ha megnézed pl a krokodil dundee filmet eredeti ausztrál szinkronnal és amerikai szinkronnal is.
2013. nov. 1. 12:42
12/18 anonim válasza:
Ne tanuld az amerikai angolt!En 20 eve elek Canadaban,es jol tudom,hogy az amerikai angol az hillbilly angol,tehat csoves!Canadaiak 99% Angliabol attelepult angol,tehat ok sem szeretik az amerikai angolt!Tanuld az europai,eredeti angolt!
2013. nov. 2. 12:21
13/18 gráner andrás válasza:
Többféle Angol nyelvezetet használnak. Mint ahogyan többen is leírták. Az angolban is Angliában kétféle Angol nyelvet használnak, a beszélt és az irodalmi Angol. Így van ez a Német nyelvben is. A kemény pattogós / bundesz / és a keleti Német. Tanulni általában az eredetit tanulják, ezért van az, hogy Magyarországon sokszor a nyelvvizsgán alig ér el eredményt az Angol anyanyelvű személy. így van ez az angollal is. Egy felsőfokún több mint tízezer szót kérnek, a míg egy átlag Angol egész életébe csupán ezerötszáz szóval is meg él. Nagymértékben függ attól, hogy ki értékeli a nyelvvizsgát, meg attól is manapság, hogy ki kinek az ismerőse. Ez a gyakorlat, ma Magyarországon. Az életben meg az Amerikai Angol, nem mindég érti meg magát az eredeti Angol Angollal. Na ennyit röviden az Angol nyelvvizsgákról, mert maga az Angol nyelv sem egységes. TENGERPICI
2013. nov. 2. 19:54
Könyörgöm, a nyelveket íráskor kisbetűvel írjuk!
angol, német, amerikai angol, stb.
2013. nov. 2. 20:00
Én arra szorítkoznék, amire a kérdés irányult:
Nyelvi vizsgákon (érettségin is) az az alapszabály, hogy az adott nyelvnek bármelyik nemzeti sztenderd változatát lehet használni (tehát pld a hivatalos amerikai angolt is,) mindaddig, amíg a vizsgázó KÖVETKEZETESEN azon a dialektuson beszél, illetve annak megfelelő hivatalos helyesírást használ.
Ha a vizsgázó keveri a különféle nyelvváltozatokat, akkor a vizsgabizottság még mindig méltányolhatja azt, ha az egyik nyelvváltozatot viszonylag sokat használta. Ez azt jelenti, hogy pld a kétféle írásmódú szavak (travelled-traveled, colour-color stb) 80 százalékában amerikai angol helyesírásban írtál, 20%-ban britben, akkor a 20%-ot tekintik hibának, és nem a 80%-ot.
2013. nov. 2. 20:20
16/18 A kérdező kommentje:
köszönöm ezt a pontos választ! :)
Hallgatás utáni szövegértésben általában többféle dialektusú beszélőt választanak össze (nyelvvizsgán és talán érettségin is). Ezért fontos, hogy bármilyen angolra jársz, hallgass más országokból is rádiót, nézz sorozatokat.
2013. nov. 3. 01:58
18/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
A kérdésem azért született meg, mert egyébként már évek óta brit angolt tanulok, nem is megy rosszul, és valószínűleg kimegyek Amerikába 2 évre további nyelvtanulás céljából...
Kapcsolódó kérdések: