A Nagyváradi Egyetemen magyarul vagy románul zajlik az oktatás?
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egy 2000-ben alapított magyar tannyelvű romániai magánegyetem. Működésének fő támogatója a magyar állam. Az egyetem kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai helyszínnel működik. Google segítségével.
ÚtvonalA Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár tudományegyeteme. Az intézet a mai elnevezéssel és többé-kevésbé fennálló magyar tannyelvű résszel 1959 óta létezik. Névadói Victor Babeș román orvos és Bolyai János magyar matematikus. Google segítségével.
Tobb egyetem is van Nagyvaradon. Az allami egyetemen romanul zajlik az oktatas, a partiumi egyetemen pedig magyarul.
Ott van peldaul Kolozsvaron a Babes Bolyai Tudomanyegyetemen vagy Marosvasarhelyen is van magyar nyelvu oktatas.
A Nagyváradi Egyetemen (Universitatea din Oradea) nincs magyar oktatás, de a szintén váradi székhelyű Partium Keresztyén Egyetemen (magánegyetem) viszont kizárólagosan magyar az oktatás (román nyelv és irodalom szakot leszámítva :P ).
Romániai magyar részben magyar tannyelvű állami egyetemek: Kolozsváron a Babes-Bolyai TE (mindenféle szak), Marosvásárhelyen az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (itt magyar szakokon is a laborgyakorlatok románul folynak) és Szintén marosvásárhelyen van színi egyetem, s azon is vannak magyar szakok.
Ezeken kívül van a színmagyar Sapientia TE, de az is magán (most már akkreditált is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!