Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Felsőoktatás az Egyesült...

Felsőoktatás az Egyesült Államokban. Mi a különbség a liberal arts college-ok és a NEM ilyen elvű oktatás között?

Figyelt kérdés

Érettségi után szeretnék majd az USA-ban továbbtanulni (még van két évem a gimnáziumból), de ezen a téren egyelőre képtelen vagyok normálisan átlátni a dolgokat. Magyar nyelvű adat nem is nagyon van róluk összehasonlítás szintjén, angol nyelven pedig csupa olyan fórumot találtam, ahol maguk a válaszadók is vitába szálltak egymással. (Persze nem kétséges, hogy nem használtam profin a Google-t, különben nem írnék most pont ide.)

Amit eddig megtudtam, az az, hogy sok olyan egyetem és főiskola van az USA-ban, ahol BA/Bsc szinten liberal arts oktatás folyik, aminek az a lényege, hogy jelentkezéskor nem konkrét szakra felvételizel, hanem a négy éves képzésnek a felénél választasz irányokat az érdeklődésednek megfelelően, előtte viszont, hogy megfontoltan dönthess, egymástól teljesen eltérő tárgyakat is felvehetsz. De ennyi, amit tudok, azzal már nem jutottam dűlőre, hogy mi van ott, ahol nem liberal arts jellegű az oktatás. Annyit tudok csak biztosra, hogy ott is négy éves az alapképzés, viszont a következők érdekelnének még.

NEM liberal arts iskoláknál sincsenek így konkrét szakok?

Vagy ott már eleve jelentkezéskor is a felsorolt kínálatból kell választani és itthoni elvhez hasonlóan ott is kvázi adott szakot tanulsz csak?

Hallottam, hogy ha nem liberal arts, akkor kutatóegyetem. Ez igaz? És ha igen, ez mit takar?

Egyáltalán, hogyan néz ki egy NEM liberal arts helyen a négy év tananyagának összetétele?

Elnézést, hogy ilyen sok a kérdésem, de egyelőre hatalmas a káosz a fejemben, és tényleg csak a liberal arts-ról találok részleteket, de azt továbbra sem tudom, ahol nem ilyen jelleggel oktatnak, ott akkor hogyan megy ez. És fontos lenne tudnom pontosan a különbséget, hogy megfontoltan választhassak iskolákat.

Nincs még konkrét kiválasztott, pont a problémám miatt, de több dolog is érdekel, eltérő dolgok is, amit a jövőben szívesen tanulnék, de nem biztos, hogy hivatásként is űzném. Erre jó a liberal arts, de jó lenne tudni, ha nem ilyen a képzés, akkor is hallgathatok-e egyszerre pl. filozófiát és biológiát?

Remélem, sikerült érthetően körülírnom a problémát. Kérem, az olyan emberek kíméljenek, akik csak annyit böffentenének a dolgokhoz, hogy nem érdemes kimenni, tanuljak csak itthon, csak akkor tudok menni, ha apa-anya fizeti stb., mert az én döntésem, és az én döntésem egyelőre EZ, tisztában vagyok a kiutazás körülményeivel és lehetőségeivel, tehát a hülyeség nem érdekel.

Természetesen az érdemi válaszadóknak már előre is köszönöm, alaposan feladtam a leckét.

2013. máj. 5. 08:27
 1/5 anonim ***** válasza:
Miért nem a szoba jöhető intézményeknek teszed fel a kérdést? Onnan kapnad a biztos választ.
2013. máj. 5. 08:43
 2/5 A kérdező kommentje:
Valószínűleg el is vágnám magam, ha a kiszemelt iskola képzési profiljával se vagyok tisztában.
2013. máj. 5. 08:51
 3/5 anonim ***** válasza:
Huha, látszik, hogy gyerek vagy meg,.... Általános információt lehet kérni az iskoláról. Meg átnézni a weboldalak, ahol minden fel van tüntetve.
2013. máj. 5. 08:56
 4/5 A kérdező kommentje:
Bocsánat, nem tudtam, hogy 18 év alatt nem lehet kérdezni. Akkor inkább keresgélek tovább, pár hónap alatt, mire valóban aktuálissá válik, hogy jelentkeznék is tényleg, biztos találok még infókat, hogy aztán konkrétan és normálisan tudjak kérdezni az iskoláktól. Köszönöm a segítséget.
2013. máj. 5. 09:05
 5/5 anonim ***** válasza:

Tomoren: a Liberal Arts College az egy foiskola/egyetem ami alapvetoen BA szintu oktatasra fokuszal. Tipikusan amerikai talalmany (bar van par Kanadaban is). A lenyege, hogy kis (1,000-4,000) diakletszamokkal es altalaban nagyon jo tanar-diak aranyyal operalnak, oktatasra es nem kutatasra fokuszalnak, graduate es professional school-al (pl jog, orvos, uzleti) nem rendelkeznek, mester vagy doktori fokozatot vagy csupan 1-2 teruleten vagy egyaltalan nem allitanak ki.

Ezzel szemben a kutatoegyetemek, mint a nevuk is elmondja, nagyobb diakletszammal operalnak, a kutatas kiemelt fontossagu, szamos esetben a diakok 2/3-a (pl. a Harvardon) MA vagy PhD.

Gyakorlatilag a LAC-ok legnagyobb problemaja hogy meg az USA-n belul is nagyon regionalisan ismertek, azon kivul meg par kivetellel abszolute nem. Ettol meg kituto oktatasban reszesulhetsz ezekben az intezmenyekben (legalabbis a jobbakban) de arra ne szamits, hogy barki is a fejehez kapjon: ja, ismerem azt az intezmenyt, hudekafa.

A liberal arts modell teljesen mas, ez az oktatasi szisztemat jeloli, aminek kereteben van egy fo es lehet mellekszakod is, es a diakoknak meglehetosen nagy szabadsaga van abban, hogy mit tanuljanak - szemben mondjuk a brit modellel, ahol ez lenyegesen jobban kotott. Kevesbe specializalt, de jobban szetterjedo tudast ad.

2013. máj. 6. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!