Miért nem jó Magyarországon továbbtanulni?
Akik így lenézően beszélnek a magyar felsőoktatásról, azoknak van ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalatuk? Vagy a külföldi felsőoktatással kapcsolatban, hogy az mennyivel jobb?
Nekem van egy olyan érzésem, hogy ez csak olyan trendi dolog, hogy fikázzuk azt, ami itthon van, mert külföldön mindent olyan sokkal jobban csinálnak. Mert a sok kis buta tini azt hiszi, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés. Pedig nem.
Tanultam otthon is és külföldön is egyetemen, és ég és föld számomra: míg otthon rengeteg "hulladék", később nem hasznosítható tantárgyam volt a bolognai rendszernek hála ("jaj ezt még felveszem, hogy meglegyem a kreditem") addig a külföldi egyetemen azt tanulom, ami érdekel, részletesen. Csak összehasonlítás képpen, otthon három nyelv órám volt egy héten nyelv szakon, meg egy csomó minden, aminek köze sem volt a szakomhoz (és ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy amúgy nem érdekelt, de úgy éreztem, elveszi az idő/erőforrást a fő tárgyaimtól), itt 7-8. A három éves BA képzés (továbbra is nyelvszak, a többiről nem tudok nyilatkozni) nem ad elegendő (nyelv)tudást - a külföldi egyetemen az alapozó képzés négy éves, amiből változóan fél-egy évet az adott országban töltesz el, mint cserediák. Erre otthon esélyem sem lett volna: az Erasmus lutri (és nekem haszna sem lett volna, mivel nem európai nyelvet tanulok), külföldre ösztöndíj alig van, főleg, ha az adott ország nyelvét tanulod. Azt tapasztaltam, hogy bármilyen másik szakról egyszerűbb kijutni kutatói vagy akármilyen ösztöndíjjal, ha amúgy mellette tanulod a nyelvet.
A röghözkötés, fizetős szakok, stb dologról nem tudok első kézből nyilatkozni, mert a kiköltözésem után történtek, de nem túl szimpatikus feltételek.
én is tanultam itt is ott is. Otthon szintén nyelvszakon, rengeteg felesleges tantárgyunk volt legalábbis én is így éltem meg. Sok ismerősöm letette a BA-t úgy h megszólalni nem tudott rendesen azon a nyelven, mert bár a nelyvtant kente vágta meg a fonetikát de sosem volt órájuk ahol nekik kellett beszélni...
Így kijöttem külföldre és vmi tök másba kezdtem bele. Az volt a háttérgondolatom hozzá h itt egyidőben tanulom meg a nyelvet és szerzek egy diplomát másból. Hát még csak a felénél járok de a nyelvet már elég jól beszélem és nincsenek belőle gátlásaim. Igaz nincs belőle BA diplomám de voltam otthon közben pár hónapra és rögtön felvettek egy céghez ahol csak az számított h tudok-e a nyelven nem h van-e papírom.
Szóval most kinn vagyok és azt érzem h innen bármikor hazamehetek és lesz egy talán értékes diplomám de ha nem is olyan nagy szám legalább meg van benne a plusz h külföldi tapasztalatom van. Míg ugyanez fordítva magyar diplomával külföldön...hát...
én nem is akartam aláírni a röghöz kötéses dolgokat sem és nem tetszik ami az ELtén megy az sem h az ember állandóan tüntet meg nemtom és nem tanulni jár a suliba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!