Ausztriában a zenetanulás melyik intézményben lehetséges magyarok számára?
Ausztriában szeretnék tanulni. Lehetőleg Grazban esetleg Salzburgban vagy Bécsben, mindenképppen zenei területen.
Van esetleg valakinek tapasztalata a tanulás mikéntjéről és a feltételekről? ..milyen teendők vannak? meddig kell jelentkezni?...mi a menete? milyen tandíj van?...
Ill. munkát, a tanulás mellett, hogyan lehet vállalni?
Bécsben az Universität für mMsik und darstellende Kunst egy zene művészeti egyetem. Vannak ott magyarok is.
Az osztrák egyetemeken nincsen tandíj, csak ÖH díj, ami kb 20€. Nos, ha ausztria, akkor gondolom tudsz németül, legalább egy B2-es szinten, és van, vagy lesz májusban egy érettségid?! Ha ezeknek a feltételeknek megfelelsz, jelentkezz nyugodtan, ha még lehete, bár azt a suli oldalán úgyis megtalálod. Van ahova van felvételi, van ahova nincs. Mivel ezt művészeti egyetem, így ide van, akár csak az Univerität für angevandte Kunst-ra. Én ez utóbbira akartam jelentkezni, de a portfólió beadásánál elvéreztem volna, így megyek a TU-ra.
Az oldalon mindent leírnak, hogy mi a menete a jelentkezésnek. Minden intézménynél másképp megy. Van ahol egy Anmeldeformulart kitöltesz, és beküldöd, majd jön a levél a postafiókba, hogy látni szeretnének, bemész, Guten Tag! és lehet ennyi volt.
Nekem ismerőseim mesélték, hogy a TU-n ahova egy B2-es középfokú nyelvvizsgát kértek, a felvételinél kérdeztek tőle valamit, a háromnegyedét nem értette, motyogott valamit, látták, hogy minden irata megvan, a bizije ott fekszik az asztalon, a nyelvizsgapapír megvan. Felvették és ott tanul 2 éve. Van ahol nagyon szigorúnak harangozzák be és közben fó*asz se, de van ahol be kell ülnöd és írnod egy tesztet, de úgy, hogy mielőtt bemész mindent ki kell pakolnod. Se telefon se kulcs, de van, hogy a tollat is ők adják.
Jól elkanyarodtam, de hazsnos, ha tudod.
Van a STEOP. Egy igen durva vizsgarendszer. Egy átlagos Egyetem, pl a WU, vagy az Uni Wien 2000 diákot vesznek fel, félévkor kiszornak cirka 1500-at. (!) Egyszer bukhatsz, van egy javítási lehetőség, ha azon is zakózol vége a tanulmányaidnak. Ezért is vesznek fel mindenkit egyetemre, akármilyen is a bizid, vagy az érettségid. Ha van egy full 2-es érettségid, nekik az is tökéletes. Felvesznek, de úgy vannak vele, hogy ha nem bírod, úgyis kihullasz.
Munka. Az első évben nem ajánlott, a tanulás kerüljön előtérbe. A megélés Bécsben 500€-ra jön ki. És ekkor nagyon spórolsz. Kényelmesen olyan 6-800€-ból jöhetsz ki havonta.
Bármi kérdésed van írj privátba, segítek, én októberben kezdek a Technische Univerität VWU előkészítőjén. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!