Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Ausztriában, Németországban...

Ausztriában, Németországban tényleg ingyen lehet tanulni az egyetemeken?

Figyelt kérdés

Még több kérdésem is lenne azokhoz, akik tapasztalták a német felsőoktatást, van róla információjuk:)

Azt hallottam egyfelől, hogy van felvételi, de amúgy ingyenes, még külföldieknek is. A nyelv egyedül a nehézség, középfokon se beszélem, de gyakorolok sokat, angol megy középfokon. Meg a lakhatás ami pénzbe kerül.

+hallottam valakitől egy programról, ami bevett Ausztriában, Németországban is, hogy egy cég, a jövőbeli munkaadó finanszírozza az egyetemet, meg a lakhatást, persze aztán náluk kell dolgozni.Tud erről valaki valamit?

Valamilyen műszaki egyetem érdekelne inkább:) 18f

2013. jan. 1. 19:15
 1/9 anonim ***** válasza:

Ausztriaban nincs tandij, Nemeto-ban ugy tudom Bundeslandfuggo, ennek utana kene nezni, google-keresoben biztos megtalalod az erre vonatkozo infokat!

en meg errol a programrol nem hallottam, es furcsallnam ha letezne...persze lehet hogy van, de ahhoz valamit tuti le kell rakni az asztalra elotte.

2013. jan. 1. 20:09
 2/9 anonim ***** válasza:

Ausztriában van valami ami nem konkrétan tandíj, de félévente egy minimális összeget be kell fizetned,

Németországban van tandíj.

Ilyen program lehet van, Magyarországon rengeteg olyan levelezős hallgató van, akik már elmúltak 30-ak és a munkahelyük fizeti a tandíjukat... (villamosmérnököknél találkoztam néhány ilyen fickóval)

2013. jan. 1. 22:25
 3/9 anonim ***** válasza:

Csak Ausztriáról tudok nyilatkozni, mivel én is oda szeretnék menni :)

Ausztriába a tandíj 17 Euro/szemeszter, nincs felvételi, mindenkit felvesznek. De már rögtön az első félévben van egy vizsga (STEOP), ami 2 egyetemi szemeszter tananyaga, ahol az egyetemisták több mint fele kibukik..Több tárgyból kell vizsgát tenned, és ha egyből is meghúznak akkor buktad az egészet. De úgy, hogy soha többet nem felvételizhtesz oda...

Azonban hiába nincs tandíj, a megélhetés 400-800 Euro körül mozog havonta, ami nem kevés.

de ha érdekel akkor a www.mde.hu-n tudsz nézelődni

Németországról annyit tudok, amit az előttem szólók mondtak, illetve, hogy azon az egyetemeken ahol nincs felvételi, motivációs levelet kell irnod, meg esetleg ajánlást kell kérned a sulidtól.

2013. jan. 2. 00:43
 4/9 anonim ***** válasza:

Én Németországban tanulok. Itt van egy Semesterdíj ami kb 250 euró de cserébe kapunk bérletet az egész "megyébe"

Nem volt felvételi le kellett fordítani az érettségit.

Van egy olyan képzés, amiről beszélsz, "duale Ausbildung" nézz utána

2013. jan. 4. 20:08
 5/9 anonim ***** válasza:

ja és le kellett tenni egy nyelvvizsgát.

Még így is szenvedek a nyelvvel, pedig nagyon jól beszélek de ez az egyetemen még mindig nem elég, mert rengeteg új szakszó van..szóval ehhez bőven nem elég a középfok.

2013. jan. 4. 20:10
 6/9 anonim ***** válasza:

Németországban van tandíj. Én a Müncheni LMU-ról tudnék nyilatkozni. Goethe-Zertifikat C2 nyelvvizsga szükséges, vagy TestDaF 5. Jelentkezést téli szemeszterre július 17-ig kell beadni,mellékelve az érettségi eredményedet, önéletrajzodat és egy motivációs levelet. A tandíj azon a szakon, amelyikre én járok 500 Euro/szemeter.

Ha középfok sem megy, én nem ajánlanék külföldi egyetemet. Legfeljebb úgy, ha tényleg nagyon nekiállsz és 1 évre kimész és csak a nyelvet gyakorlod, dolgozol mellette. Egyre többen kimennek nyelvtudás nélkül, első vizsgák nem sikerülnek és jönnek vissza csalódottan. Minimum egy erős C1 ajánlott.

Ausztriában több szakon nincs felvételi és tandíj sincs, ÖH-Beitrag van, 20 Euro körül általában. Ösztöndíjakat osztrák állampolgárok igényelhetnek.

2013. jan. 6. 14:52
 7/9 anonim ***** válasza:
utolsó előtti vagyok, nem mindenhol van tandíj, nálunk mint írtam nincs, csak ez a 250 euró de ezért ugye jár a bérlet ami simán fedezi
2013. jan. 6. 16:51
 8/9 anonim ***** válasza:

17€/szemeszterenként + egyre több helyre vezetik be a felvételit, mert túl sok a jelentkező és átlagban 80% Minimum az első félév után mrgbukik. a privát egyetemeken természetesen kell fizetni. De lehet olyat is hallani, hogy a közeljövőben be akarják vezetni a tandíjat is, mert nincs elég pénz és néha több embernek kell osztozkodnia bizinyos eszközökön.

A könyvek egy félévre kb 200-300€-ba kerülnek...

2013. júl. 18. 00:22
 9/9 anonim ***** válasza:
-> * ausztria
2013. júl. 18. 00:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!