Skóciai egyetemekre, hogy lehet bejutni?
UCAS honlapon keresztül jelentkezik a világ összes diákja aki az UK-ban szeretne tanulni, azaz Te is. 9 font aktiválási díjat kell fizetni, mielőtt érvényes jelentkezést küldhetnél, de maga a regisztrálás ingyenes. Megjegyzem, a 9 fontodért tömérdek levelet fogsz kapni mielőtt az egyetemre mennél, bár egyik sem túl hasznos. 5 egyetemre adhatsz le jelentkezést, 1 adott szakra érdemes koncentrálni. Kell egy tanári ajánlólevél, amiben az égbe magasztalnak, mert kint a leghülyébb diákok is ilyet kapnak, plus egy Personal Statement, ami egy esszé magadról, hogy miért azt akarsz tanulni amit, mióta érdekel a téma, mit tettél eddig ecetera ecetera. Az érettségidet fogják nézni, meg kell mondanod, miből szándékozol érettségizni, és majd az egyetemek egyenként megírják, hogy mit várnak el tőled, ez tavasszal történik visszajelzéskor (tényleg pár hónap intervallum), míg a jelentkezéseket az összes cuccal együtt január közepéig fel kell tölteni a UCAS-ra. Továbbá egy IELTS szintet is megírnak, de ez az egyetemek honlapján is megtalálható, mit várnak el. Van TOEFL, IELTS, én az IELTS-t csináltam. Átlagban 6.5-ös eredményt várnak el, és minimum 6.0 mindenből. Ez egy középszintű nyelvvizsgára akkreditálható, de szerintem annál nehezebb. Olyan május elejéig már megkapsz minden visszajelzést, pár egyetem nem vett fel, olyan 2-3 pedig igen, ezek közül kell kiválasztanod 2-t, és egyet elutasítanod. Érettségin átlag 5-ös átlagot várnak el, lehetőleg min 6 tárgyból érettségizz 2 emelttel és a siker nem marad el, ha jól teljesítesz. A kiválasztottak közül 1 firm choice, ha teljesíted a feltételeket, oda illik menni tanulni, a másik valami unsure choice vagy ilyesmi, ez akkor lép életbe, ha a firm choice-ról lecsúsztál. Aztán leérettségizel, valamikor lesz IELTS vizsgád is a kívánt eredménnyel, július 1-ig pedig beküldesz minden bizonyítékot nekik h teljesítetted a feltételeket. Mindezek után a nyár folyamán felvesznek (a törvények alapján kötelességük), és koleszt választasz, Student Award-ért (SAAS) folyamodsz, h ne kelljen tandíjat fizetni.
A skót diákhitel (csak a megélhetésre!)kamatmentes, 30-35 év után elévül, és ha sok lesz a fizetésed, akkor egy bizonyos bruttó kereset (16.000 a skótoknál) feletti összegnek a 2-3%-t kell kifizetned, ha már munkába álltál. Ez rendkívül kedvező, és nem igazán terhel meg, valamint az biztos, hogy az EU-n belül is érvényes, azaz MO-n ha dolgozol, innen is ezt törleszted, max lejjebb viszik a határt egy kicsivel, mert itt kevesebb az átlagfizetés. Szerintem így is nagyon jó! Ez után kész is vagy, és boldogan mehetsz tanulni, de évente újra kell kérvényezni azt, hogy fizessék a tandíjadat. Azzal számolj, h hitel nélkül a kint lakás egy évre olcsóbb helyen az 5-6000 fontot is eléri. Ennél több, ha nagyvárosba mész, Glasgow a legdrágább a hírek szerint.
Munkát nem találtam (bár aktívan kerestem telefonálgattam), ösztöndíjat első évben még nem fognak adni.
2014-ben szavazás lesz a skótoknál hogy kiváljanak e az UK-ból, ha ez megtörténik, tuti az egész rendszer megkavarodik az egyetemeknél. Várhatóan ha lesz tandíjtámogatási törvénymódosítás (pl csak skótok kaphassanak student awardot) is ekkor dől el. 50-50% az esélye minden módosításnak, tényleg nagyon megosztottak a vélemények. Mindenesetre várakozásaim szerint így is jobban meg fogja érni anyagilag Skócia mint Anglia. Jelenleg 1800 font körül van az 1 éves tandíj a skót egyetemeken (amit még állam fizet), míg Angliában 9000 font.
Ha van még kérdésed privátban megtalálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!