Fogalmam sincs, hogy kimenjek-e egyetemre vagy nem. Hónapok óta őrlődök, nem tudom eldönteni, de most már muszáj. Mit tegyek?
Az egyik oldalon van egy sima itthoni ELTE-s szak, államilag finanszírozott. Semmi nagy lépés, de tudom, hogy nem ad olyan diplomát, amivel bármire is vihetném.
A másik oldalon van egy csúcs angliai egyetem, ahova sikerült a felvételim, sok munka árán. (B-tervnek szántam anno, hogy a lehetőség meglegyen). Új környezet, új ország, sok tanulás, de versenyképes diplomát ad. Azonban ez pénzbe kerül, sok pénzbe, mind a tanulás, mind a szállás terén.
Tudom, hogy hülye vagyok mások szemében, amiért nem ugrok erre az angliai lehetőségre, de fogalmam sincs, mit tegyek, mert borzasztóan félek. Félek elengedni a dolgokat, nincs sok barátom, tele vagyok mindenféle lelki sebekkel, amik miatt eléggé félek a társaságoktól. Természetesen van visszaút, ha meggondolnám magam, de azért nem lenne egyszerű lemeccselni. És fogalmam sincs például, hogy mit kezdenék fél évig, ha mondjuk félévkor gondolnám meg magam és jönnék vissza. Tudom, hogy akik oda kimennek, mind hasonló cipőben járnak (az egyetem a világ minden részéről vonz embereket), de akkor is, az egyedüllét, a kollégium, az itthontól való elszakadás számomra félelmetes. A pénz is nagyon zavar, mert aki foglalkozik angliai továbbtanulással, tudja, hogy nem kevés a tandíj, és a szállás sem. Ennyi pénzt csak akkor érdemes kiadni, ha az ember biztos a dolgában. A szüleim ki vannak akadva, amiért augusztusban nem tudom még, mit akarok. Nem értik, mi történik velem. Egyszerűen nem bízom magamban, hogy megtalálom a helyem, túl nagyok a félelmeim. Nem bírok dönteni, egyik irányba sem.
Ne hagyd, hogy elússzon életed nagy lehetősége, mert életed végéig szidni fogod magad, hogy "hogy lehettem ennyire ostoba?"...
Ha véletlenül nem sikerülne, még vissza tudsz lépni, tudom nem könnyen, meg nem kevés pénzbe kerülne, de mindenképpen megéri a kockázatot, teljesen más "világ", lehet, hogy egyik napról a másikra annyira megtetszik, hogy magad sem hiszed el, itthonról ezt nem tudod elképzelni.
Próbáld meg
"nincs sok barátom, tele vagyok mindenféle lelki sebekkel".
Akkor? Nincs mit veszteni, menjél. Max viszajössz:D
Jahh. Ha tudod fizetni, akkor menj ki, és kész.
Nem akarok itt papolni, de amiket felsoroltál lelki dolgokat, az mind csak kifogás... Egy olyan helyre mész, ami abszolút új, minden szempontból. Ott olyan leszel, amilyen akarsz. Ha társaságot akarsz, akkor lesz. Ha nem, és pcsölni fogsz, még félni, meg kifogásolni, akkor tényleg rossz. Menj oda, és csináld.
Btw: ha nincs sok barátod, akkor mit félsz elengedni? Család? Ők meglesznek nélküled is, te meg elvileg felnőtt ember vagy, már nem a biztonságos családi fészekben a helyed. Állj a sarkadra, és csináld.
Hm, mit takar a "csúcs angliai egyetem"..?
Egyebirant az egyetem jellegetol fuggoen bizonyos osztondijakkal tudnak segiteni. Az azonban, hogy kimesz, es visszamesz Mo.-ra esetleg, vegtelenul gyermeteg, ti. feltelelezi, hogy kidobsz egy rakas penzt az ablakon...holott pontosan a penz a legnagyobb felelmed.
Sokan jarnak ilyen cipoben,sokan meg nem. Nem tuidom mitol tartasz, marmint, ha ennyire rosszul vagy az elszakadastol, miert jelentkeztel? Nem rosszindulatbol kerdezem, tenyleg erdekelne, hiszen althatoan teljesen rosszul vagy, hu, idegen orszag, stb. Kultursokkod nem lesz, az az Allamokban lenne, NB-ban nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!