Külföldön hogy zajlik a pontszámítás? Illetve mikor van a felvételi határideje? Leginkább Skócia érdekelne.
a www.ucas.com-on keresztül lehet jelentkezni, egyetemtől függő, hogy milyen érettségit kérnek meg milyen szinten, de ezen a honlapon megtalálod, hogy melyik egyetem milyen érettségit kér (mmint miből, és ha kér-e emeltet, akkor miből.. na ez így elég nyakatekert mondat lett, remélem azért érthető:)). egy jobb egyetemre egyértelmű az 5-ös átlagú vagy színötös érettségi. ehhez még kell egy personal statement (motivációs levél) és egy reference tanártól, ez alapján kapsz ajánlatot ergo első körben csak ez a kettő számít, másodikban a jegyek. plusz kell nemzetközi felsőfokú nyelvvizsga (TOEFL/IELTS).
am idénre a jelentkezési határidő már lejárt, általában szeptember közepétől lehet jelentkezni és minden évben jan. 15-e a jelentkezési határidő.
pontok nincsenek, az érettségi jegyek számítanak, de mint mondtam, csak második körben. érdemes írni az egyetemeknek, hogy arra a szakra, amire jelentkezni akarsz, mik a minimum/általános bekerülési követelmények magyar érettségivel (Erettsegi/Matura az idekinti neve), de számítani kell, hogy az összes jegy beleszámít (magyar nyelv és irodalom is:D bár nyilvánvalóan ici-picit kevesebbet nyom a latban). az összes egyetemnek van honlapja meg international office, ők tudják, hogy mit kérnek. a Scottish Higher követelményei (SQA) ucas-on jó irányadó lehet, de semmiképpen sem azonos a magyaroktól kért jegyekkel. ergo ha ott van, hogy pl AABBB-t kérnek SQA-n, akkor ez általában 55544 minimum, de inkább 55554 vagy színötöst jelent; kiindulási alapnak azonban tökéltes :)
érdemes a Russell Group uni-kat nézegetni (Skóciában cs Uni of Glasgow és Uni of Edinburgh a tagja), ebben a csoportban a UK 20 legjobb egyeteme van benne (Oxbridge, Imperial, UCl ésatöbbivel együtt - én Glasgow Uni-n vagyok).
olvasgasd végig elejétől vissza a ucas-t mert minden infó fent van rajta és nagyon részletes, érthető a honlap :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!