Miért szólják le a magyar egyetemeket azok akik még le sem érettségiztek?
Ugye most megy a nagy téma keretszámokról ,meghogy mennyi ideig kell itt maradni az állami fínanszírozottaknak stb.
Arra lettem figyelmes hogy egyre több önjelölt (nyelv)zseni adja be a durcát hogy"ez volt az utolsó csepp a pohárban...külföldi egyetemre fogok jelentkezni majd jól befákkolok a magyar felsőoktatásnak" Mikor azt kérjük ezektől a nagy tervű palántáktól hogy aludjanak még erre párat,közlik hogy felesleges mert a magyar egyetemek színvonalban amúgy is a béka segge alatt vannak.miért? mert egy ismerőse unokatestvérének a kollégiumi szobatársa azt mondta hogy bizony sz@rok az itteni egyetemek...
Én tanultam magyar és külföldi egyetemen egyaránt, és valóban a kettő összehasonlíthatatlan. A BA képzést Magyarországon csináltam, és kicsit a Mesterbe is belekezdtem, de csak alibiből, hogy amíg nem kezdődik a félévem külföldön ne unatkozzak. A külföldi mesterképzésem "csak" egy éves volt, de itt ez azt takarja, hogy kb 2 évnyi anyagot el kell sajátítanod egy év alatt. Iszonyatosan kemény volt, reggeltől estig tanulás, hétvégén egyaránt egy egész éven keresztül. Úgy érzem sokkal többet tanultam ez alatt az egy év alatt, mint az 3,5 év alatt Magyarországon. A szakdolgozat írás is teljesen másként zajlott, olyan szintű segítséget kaptam a professzoromtól és a segítőmtől (itt két tanár is jutott egy emberre, hogy aszisztálja), hogy valóban nagyon sok új ismeretet és módszert sajátíthattam el. A szakdolgozat létrehozása egy élmény volt, rengeteg tanulással, nem csak vmi alibi rizsa, ami általában a magyar egyetemeken elég simán egy 5ösre is. Szóval valóban ég és föld a különbség.
Persze én nem mondom, hogy minden egyetem meg szak szar és gagyi Magyarországon, de egészen addig amíg nem mentem külföldre én is szentül megvoltam róla győződve, hogy az én szakom milyen nehéz. Hát nem, azt kell mondjam gyerekjáték volt ahhoz képest, amit külföldön követeltek. Persze sokkal többet is nyújtottak. A tény, hogy külföldön egy demonstrátor a közelébe se mehet, hogy órát tartson, csak az egyetemi tanárok privilégiuma ez, is biztosítja a magas színvonalat. Olyannyira magas szintű az oktatás, és ennek következtében elismert diplomát ad, hogy az egyetemi csoporttársaim és jómagam egyaránt, mind az egyetem elvégzése után hihetetlen rövid idővel (hetekről beszélek) jól menő diplomás állásokat kaptunk.
A tandíjról meg annyit, hogy kevesebb volt az egész mester képzés ára, mint Magyarországon egy félév a BA képzésen.
kedves kérdező a tegnapi 19:15ös vagyok.
értem én, hogy előttem vagy "karrierben" és hogy "hadd nem mutatkozzam be" - én ezt nem kértem. nyilvánvalóan mivel idősebb vagy, persze, hogy előttem jársz, de adj nekem pár évet és te fogsz mögöttem kullogni ;)
látod pont ez mutatja a tanulatlanságot, hogy azt írtad, menőzni akarok a külföldi egyetememmel. nem, ez nem így van, én teljesen tényszerűen közöltem, leírtam, hogy idekint milyen az oktatás, milyenek a körülmények és lehetőséget adtam az összehasonlításra. változatlanul hihetetlen primitív dolognak tartom, hogy csak azért, mert nem adok neked igazat elkezdesz személyeskedni (buta csirti után már k*urva lettem, a bátyámmal hozakodol elő, amikor teljesen másról beszéltem róla kapcsolatban, mint te, és mint te is elismered, utalgatsz írtózatosan bunkó módon valamire, amit nem ismersz, amit nem tudsz felfogni és még sorolhatnám).
őszintén szólva soha sem az ember nevét néztem párválasztásnál, a mostani barátomnak angolul és magyarul is ugyanaz a neve (na bumm). majd ma este akkor szakítok vele, mert nincs egzotikus neve ;)
hogy mindössze angolul beszélek nálad jobban: 4 nyelvet beszélek felsőfokú szinten, kettő másikat alapfokú szinten. magyar, mert ott születtem, oroszul, mert édesapám ukrán (orosz családból, mielőtt ebbe belekötnél, de az ukrán nyelvet is tökéletesen értem és beszélem), németül öt évig tanultam, nyelvvizsga feladatok kitöltése után felsőfokú szintre helyezem magam, plusz angolul nyilvánvalóan majdnemhogy anyanyelvi szinten beszélek. ezen kívül 2 évig franciául és olaszul is tanultam középsuli alatt, latinból egy évet lehúztam. innentől fogva visszautasítom a vádat, hogy csak angolul beszélek, azt is csak azért, mert "rámragadt". 16 évesen érettségiztem le belőle anno és közvetlenül utána felsőfokúztam. angol nyelvi előképzős középsuliba jártam, de elég nagy szégyen volt a tanárokra nézve, hogy jobb kiejtésem volt és folyamatosabban beszéltem a nyelvet, mint ők. (hozzáteszem a bekerüléshez felsőfokú nemzetközi nyelvvizsga kellett, nem idekint ragadt rám a nyelv, bár kétségtelenül rengeteg új dolgot tanultam, amióta itt vagyok)
hogy okos, szorgalmas vagyok-e, azt szerintem a jegyeim mutatják a legjobban, belemehetünk ha gondolod, de sok értelmét nem látom ezen vitatkozni :)
a bukási arány azért "bakfitty", mert alapból egy válogatott társaság kerül be és a tanárok normálisan tanítanak valamint korrekt a számonkérés. nem hiszem, hogy az lenne a legjobb mutatója egy egyetemnek, hogy ha nálunk megbukott az osztály 2/3-a, akkor mi egy jó erős egyetem vagyok - tudod, ez a teljesen poroszos hozzáállás. itt tanítanak, oktatnak, magyaráznak, meg akarják veled értetni az anyagot. ha érted és mellé még tanultál is, onnantól nagyon nehéz elrontani a zh-kat ésatöbbit, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez könnyű az egyetem, sőt. tanulni sokat kell, rendszeresen kell, de ha valaki tisztességesen is dolgozik, akkor jó jegyeket lehet szerezni. a pénzkérdés meg pont hogy azért fontos egy egyetemnek, mert ha nincsen erőforrás, amit az oktatásra tud fordítani (világhírű oktatókat felvenni, a laborokat felszerelni, a legújabb gépeket megvenni, a lehetőséget megteremteni a tanulásra, kutatói-fejlesztői munkára), akkor nincs fejlődés, nincsenek eredmények, az oktatók, diákok elfásulnak, belefáradnak (és otthon erre mennyi példát lehet látni!) pénz nélkül nincs fejlődés, lehet akárki akármilyen nagy agy, ha nincs meg a megfelelő erőforrás mögötte egy kutatómunkához, kísérletezéshez, nem lesz belőle semmi (nézzük meg a magyar Nobel-díjasainkat, Szentgyörgyi Alberten kívül egyik sem otthon végezte a kutatásait, munkáját, mindegyik vagy kettős állampolgár volt, vagy csak natúr brit/amerikai).
a bátyámat egyáltalán nem szóltam le, csupán megjegyeztem, hogy ha mostani fejjel érettségizne, akkor ő is külföld felé venné az irányt. nem tudom, hogy ez miért leszólás..
változatlanul: bunkó volt a hozzászólásod, akárhogy is akarod szépíteni.
17:36-os: tandíjat szerencsére nem kell fizetnünk Skóciában (a UK többi részén évente 9000 font, de erre lehet diákhitelt felvenni), mert EU-s diákok vagyunk.
röviden a költségek egy hónapra (a rám eső költségek, egyik skót barátnőmmel lakom együtt, van saját szobánk, vagy egy nappali, konyha, fürdő/WC; 15 perc gyalog az egyetemtől, 10 perc a központtól, metrótól 1 percre, buszmegállótól 2 percre):
- albi: 275 font/hó
- rezsi: kb. 20 font/hó
- internet: 11font/hó
- kaja, bulizás: kb 100 font
ez összesen 406 font kb egy hónapban. ebből part-time job-bal (mivel egyetem mellett dolgozom), hogy heti 16-18 óra munkából lazán ki tudom fizetni (takarítok egyetem mellett szo-vasárnap plusz néha hébe-hóba bejön vmi bar job 1-2 estére a héten, ha nagyon kifutnék a pénzből). maradni is szokott plusz anyáék is tudnak havi kb 1-200 fonttal támogatni, úgyhogy elég kényelmesen eléldegélek :)
nyaranta dolgozom, ebből megvan amúgy az egész jövőéves albim ára, úgyhogy idén csak heti 10-12 órát dolgozom, mert anyagilag független akarok lenni a szüleimtől (főleg, mert nem akarom lehúzni őket v akármi, bár nem bánják, ha pénzt kell adni).
a megélhetés annyival jobb, hogy normális helyeken tudok kaját venni magamnak, nagyon jó minőségűt (Marks&Spencer, Sainsbury ésatöbbi), bulizni simán van pénzem, ha nagyon késében vagyok valahonnan, akkor nem probléma, ha taxit hív az ember, van egy pici extra pénzem hosszúhétvégére lelépni a barátommal (ha éppen nem dolgozom) vagy elmegyünk az indoor sípályára snowboardozni kéthetente, nem kell aggódnom, hogy van-e pénzem kajára ésatöbbi. nyilvánvalóan én sem szórom a pénzt, de egy normális életszínvonalra van lehetőségem. szerintem jobban élek, mint otthon az egyetemisták többsége, és nem bánom egyáltalán, hogy egyetem mellett dolgozok vagy hogy nyári szünetben dolgozom:) (ez szerintem több, mint amit otthon egy átlagos diák csinál, rengeteg barátom van, akik nyáron talán dolgoznak 1-2 hónapig, de egyetem közben eszükbe sem jutna a saját tanulmányait finanszírozni)
Én úgy tudtam csak akkor nem kell fizetni Skóciában,Észak-Írországban hogyha beiratkozárt megelőzően 2éven keresztül életvitelszerűen ott él az ember.
Tényleg nem személyeskedtem a "csitrizéssel",csak hasonlat volt hisz a korábbi hozzászólásaidból nem is derült ki milyen nemű vagy.
Most is készültem töltényekkel hogy kendőzetlenséget súroló dolgokat leírok de olvasva amit ma leírtál újragondoltam a dolgot.Elismerem hogy ezen tények alapján tényleg kiemelkedően tanult vagy és akkor valóban kemény fába vágtad a fejszédet(azt fenntartom hogy néhány elismerésre méltó egyetem léte még nem jelenti azt hogy az adott ország egyetemei akkor egytől egyig jobbak mint a magyarok-de úgy tűnik a tiéd tényleg a jók közé tartozik).
Voltaképpen ha globálisan nem is az érintett intézmény szempontjából neked volt igazad és ott speciel tényleg tanítanak és tudni kell.Itt jön azonban a alapkérdésem másik oszlopos dilemmája.Azt gondolom tudod magadról hogy nem minden bokorban van hozzád hasonlóan kvalifikált egyén:Nem elég a törzsanyagban brillírozni, a nyelvet is komoly szinten kell beszélni és fordítva.Ha pedig a szakma és a nyelv is rendben még mindig kell egy támogató család a háttérben.Ha ez utóbbi hiányzik az nem szégyen de kellemetlen.Tehát nehezebbnél nehezebb feltételek teljesülése nélkül egyébként jóképességű tanulóknak sem érdemes reflexből kicsődülni külhonba mert pofára esnek.
Cak par aprosag: a kibukasi arany furcsamod annal alacsonyabb, minel magasabb szintu egyetemet nezunk. Harvard-Cambridge vonalon ez 1,5% (nem eliras): hiaba hajtjak ki a diakok belso szerveit, es kell a sokszorosait tanulniuk/letenniuk az asztalra mint "mezei" egyetemeken (meg nem mezeiknek), egyszeruen annyira megvalogatjak az embereket, hogy aki bekerul, az kepes is arra, hogy elvegezze. Plussz motivalni nem kell a diakokat, be se kerulnenek, ha nem lennenek iszonyatosan motivaltak.
Szent-Gyorgyi: teny, mo.-i kutatasaiert kapott Nobel-dijat, de azert a tortenet ugy kerek, ha megemlitjuk, hogy a Cambridge Egyetemen doktoralt, es amerikai allampolgar lett o is (nyilvan teljesen ertheto okoknal fogva).
16:20-nak:
elméletileg igen, megoldható az egyetem munkával, de számítani kell rá, hogy főleg az első év húzós (anyagilag, mindenhogyan, amíg bele nem szoksz stb). mindenképpen hasznos, ha van félretett pénzed/szüleid tudnak támogatni anyagilag, mert mindig közbejöhet valami (pl. november végén később kaptam meg a paycheque-m mint kellett volna, ergo ha anyáék nem tudták volna átutalni az albi költségét decemberre, akkor nagy gázban lettem volna. váratlan költségek, kiadások mindig vannak és erre fel kell készülni, át kell gondolni, hogy tudnak-e a szülők nagyritkán pár száz fontot gyorsan átutalni, akkor is, ha a font éppen 365 forint meg akkor is ha csak 325).
nekem az idei évem azért könnyebb, mert a nyáron sikerült kicsit több, mint 4000 fontot keresnem (4 hónapig kidolgoztam a belemet érte egy szabadidőközpont recepcióján..) és ebből egyből kifizettem az albit egész évre kaucióval (kb. 3500 volt, kaució majd még visszajön nyár elején..) és maradt annyi many-m, hogy első hónapban elég volt csak munkát keresnem, azóta csak a megélhetési költségemet kell fedeznem.
szóval szerintem akármennyire is meg lehet oldani egy idő után a megélhetést idekint, kell egy minimális összeg (én első pár hónapra 1500 fontot saccolnék, ez kb 3 havi lakhatás és megélhetés), amivel belevág az ember, különben nagyon nehéz lesz. mi tudtuk, hogy az első év nagyon húzós lesz, de nyári munkával ésatöbbivel már könnyebb, egyszerűbb a dolog :)
kérdezőnek:
végre kezd kibontakozni egy értelmes vita :)
Skóciában nem kell előtte 2 évet itt élned, egyből megkapod a tandíjmentességet (a UK többi részén csak diákhitelt tudsz felvenni a költségek fedezésére).
abban amúgy egyet értek, hogy sokan nem tudják, mi vár rájuk idekint, mennyibe kerül az élet. akármennyire is másodikban már el tudom magam tartani (mert a nyári fizumból megvan az egész éves albim, a heti kb 50 font kajámra meg pár egyéb dologra megkeresni a pénzt nem olyan rohadt vészes, és nekem is még rengeteg házat ki kell takarítanom, amíg diplomám lesz;)), de teljesen igazad van, hogy megfelelő családi segítség nélkül nagyon nehéz túlélni az első évet és szerintem sokan nem tudják, hogy mire kell felkészülni anyagilag, plusz ehhez még jön a másik nyelv, másmilyen kultúra, szokások és még sorolhatnám.
az első éves költségeim nekem:
koli havi majdnem 400 font volt, csomó buli, meg social meg mittomén amíg bele nem szokik az ember.. én is úgy jöttem ki, hogy első 2 hétre akkor 400 font van, de az mindennel együtt (első nagy bevásárlások, edények, tankönyvek ésatöbbi), hát elég ciki bevallani, de nem volt elég. órákig ültünk otthon még anno anyáékkal, átszámoltuk a dolgokat, megnéztük az árakat, kiutaztunk előtte egyetemet látogatni (mégis csak itt fogom tölteni az életem következő 5 évét, nem mindegy, hogy tetszik-e egyáltalán vagy sem), kiszámoltuk mennyit lehet max. költeni ésatöbbi, de nálunk ez nem hirtelen ötlet volt, a jelentkezés előtt már másfél éve erre készültünk - ergo volt idő anyagilag is felkészülni, nem a hirtelenből jött, meg szerencsésnek mondhatom magam, hogy mi a pénzünket mindig is inkább tanulásra költöttük, mint új tv-re/autóra/lakásra/akármire :)
aránylag sokan keresnek meg felvi.hu fórumon keresztül vagy fb-on vagy itt üziben, hogy el tudom-e magam tartani anyagilag: igen, másodikban meg majd harmadikban ésatöbbi (a nyári munkáknak köszönhetően), de elsőben iszonyatosan nehéz lett volna, ha csak magamra tudtam volna támaszkodni. mindenkinek ajánlom, hogy persze, próbálja ki magát külföldön, csinálja, de fel kell készülni a kiadásokra is és ezt sokan vagy nem látják vagy nem akarják tudomásul venni - így nyilvánvalóan csalódás lesz az egész.
nem állítom, hogy minden egyes egyetem jobb idekint, mint otthon, de másak a körülmények, az biztos. ahogy az előző hozzászóló is mondta, nem feltétlenül kell motiválni a diákokat, mert motiváltak maguktól is (az én egyetememen is ugyan ezt veszem észre, ciki ha kihagysz egy előadást ésatöbbi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!