Franciaországban vagy Németországban olcsóbb egyetemre járni?
Előző, ez jövőre sok szakon nem lesz így. Németországban sorra váltják a tartományi kereszténydemokrata kormányokat a szocdemek, ahol ők kerülnek irányító pozícióbam ott megszavazzák a tandíj eltörlését, már alig van olyan Bundesland, ahol van tandíj.
Elvileg Franciaországban nincs tandíj, de valamennyi regisztrációs díjat fizetni kell.
A kaja és az élet Németországban olcsóbb és ott könnyebb is munkát találni.
Azért a #3as kissé tuloz, illetve elég kellemetlen helyen lakhat. Én most éltem 7 évet berlinben, bécsből költöztem oda. Úgy éreztem, a burokraciat komolyan kell venni, de kellemesebb mint a magyar, nem találkoztam olyan előírásokkal, amit lehetetlen lett volna betartani, amíg itthon ez nem túl ritka. Tipikusan az ügyintézők is relaxedebbek mint MOn, bár itthon sem volt annyi rossz tapasztalatom, csak hát az előírások...
Azért azt is látni kell, hogy NO nagyobb és kulturálisan heterogenebb ország mint MO, emiatt föderális a struktúra. Lehet, h itthonról nézve szokatlan, de ne mondd, hogy MO, szlovákia és ausztria között könnyebben mozogsz mint bajororszag és Brandenburg között.
Franciaországöt nem ismerem, azt tartják drágább mint NO, kevésbé szervezettek a dolgok, stb, de nyilván ott sem nagyon rosz egyetemre járni (mármint ha nem rosz helyre mész:)
Nem nagyon találkoztam emberrel, akinek berlin ne jött volna be, valóban elég olcsónak számít
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!