Máltán szeretnék egyetemen továbbtanulni, de nem tudom mennyi pénz szükséges hozzá, illetve mi alapján vesznek fel?
Elolvastam az egyetem honlapján levő tájékoztatókat de nem teljesen világos,talán érettségi alapján és TOEFL vagy IELTS nyelvvizsgával?
Aki tanul/t ott vagy képben van,segitsen!
És szerinted az a diploma, amit Máltán kapsz majd, az többet fog érni, mint egy magyar vagy akármilyen másik? Most azért mert ott nincs tandíj, azért akarsz odamenni? basszus minek jártál középsikolába???? Tanultál volna és írnál jó érettségit, akkor lenne esélyed, hogy itthon sem kell fizetned! Tudsz egyáltalán valamit Máltáról? TOEFL nyelvvizsga nem 2 forint, plusz hivatalosan le kell fordíttatnod az érettségit, nyelvvizsgát ha van és magyar (2 nyelvű). Szükséged lesz mindenféle biztosításra, mivel utazol ki, megy repülő, utánanéztél már, hogy az mennyibe kerül? Könyvek, nem árt egy laptop sem, esetleg pda. Szükséged lesz internetre, és nem mindegy, hogy egy gépet másokkal is meg kell osztanod vagy a sajátodról használhatod (Wifi). Aztán gondolj arra is, hogy nem fogsz 2 havonta hazamenni, merrt honvágyad lesz, könnyen beilleszkedsz? Mennyire tudsz angolul, mert ne egyetemre akarj menni angol nyelvű akármire hogy megtanulj, mert nem fogod tudni követni. Én Angliában voltam, angol 2tannyelvű gimit végeztem, de nem ment könnyen az egyetem! rengeteget kellett tanulni, és rájöttem, hgy az a 4 év intenyív angol és az előtte megszerzett 8 évnyi tudás is majdnem kevés..
Hát te tudod, szerintem irtó nagy hülyeséget csinálnál. Ez nem olyan, hogy felszállak a buszra Bp-n leszállok, elmvillamosozok az egyetemre és utána a koliban elvagyok.. hétvégén pedig haza. Ott félévente 1x jössz haza. Én nagyon nehezen bírtam. Jöhetsz sűrűbben is ha van pénzed repülőjegyre és ha be tudod pótolni az anyagot. Gondold mégegyszer végig, nem leszel vagány egy máltai oklevéltől..
ez az én véleményem, te azt csinálsz, amit akarsz!
Kedves 2. valaszolo,
bocsanat, hogy igy ismeretlenul is reflektalok a valaszodra. Amit leirtal, az szinigaz. Azonban honnan veszed, hogy a kerdezo rossz erettsegit irt? Hogy itthon nem kerulne be egyetemre?
Teljesen termeszetes jelenseg, hogy a tovabbtanulas elott allo fiatalok kulfold fele kacsintgatnak. Mert az megiscsak KULFOLD, es a mai vilagban, amikor egyre tobben vandorolnak kulfoldre, ez sokat szamit.
En Daniaval szemeztem annak idejen, szinten azert, mert nem volt tandij, fel is vettek egy egyetemre, de vegul nem kezdtem el, mert mas iranyba sodort az elet (szinten kulfold, de nem egyetem).
Mostmar latom mindazt, amit te leirtal, hogy az elet kulfoldon nem fenekig tejfel, es csodalkozva olvasom azokat a sorokat, amikor (mas kerdeseknel) a valaszolok elso reakcioja egy problemara a kulfoldre koltozes. Menj ki, ne gyere vissza. Errol szol az egesz.
De pontosan emlekszem a lazas kutatasra, hogy hova mehetnek kulfoldre tanulni, igy a kerdezot is megertem. Azt gondolom, hogy nem konnyu kijutni, es ha a kerdezoben lesz annyi kitartas es ambicio, hogy sikerul neki, akkor talan van helye odakint. A penzzel tenyleg lehet problemaja, de ez nem a mi dolgunk, nem turkalhatunk mas zsebeiben (raadasul Maltan nem nehez munkat talalni suli mellett).
1. valaszolo
Kedves 1. válaszoló és kérdező!
Azért bátorkodta feltételezni, hogy nem lesz elegendő pontja az illetőnek, mert aki ilyen kis országokba kíván menni, ami jóformán csak a turizmusból él, abban az országban én nem látok nagy követelményeket és színvonalat!Nekem voltak olyan osztálytársaim, akik bátran kimentek olyan országba, ahol van tandíj és megpályáztak néhány ösztöndíj-pályázatot, volt aki nyert, volt aki nem, volt aki diplomát kapott, volt aki kibukott idő előtt.. Ez benne van. Szerintem Anglia és Málta között azért van különbség.. Mind az oktatás, mind további lehetőségeket tekintetében. Valóban könnyen vállalhat munkát iskola után, csak hasonlítsuk össze a fizetéseket.. Ha pl pincérnek, szobalánynak vagy akár recepciósnak felveszik egy hotelbe, nem nagyon kap 7-800 eurónál többet, az meg nagyon kevés, ráadásul 8 óra. Ezzel szemben angliában több mint a dupláját is megkaphatja. de lehet gyerekre vigyázni, takarítani, mekiben krumplit sütni, butikban eladónak állni, konyhára menni mosogatni vagy kuktának. De tanulni, dolgozni, élni egyszerre még itthon is nehéz, hát még külföldön, ahol lehet, hogy a hazautazáshoz közeledve jobban be kell osztani.
Én az első szemeszterben rengeteget költöttem, jártunk klubokba, pubokba, mindefelé utazgattunk, és azt vettem észre, hogy 2 hónapja vagyok kint, van még kb 3 és már a költőpénzem nagy-nagy részét már elköltöttem, fénymásolást még nem fizettem, néhány könyv már nincs a könyvtárban, nekem kell megvenni, de szeretnék 1-2 csini ruhát, cipőt, ami nem ázik be folyton, új táskát.. Nekem rengeteg pénzbe került. Jó, azt hozzáteszem, valahol megérte, mert a szókincsem és az egész angolom hibátlan, de ne feledd, én angolnyelvű országban voltam, angol bartokkal, angol tanárokkal..
Megoldás lehet még az ösztöndíj program is, nálunk volt egy magyar lány, aki így jutott ki. Nem tudom már mennyinél állt meg az ő fizetnivalója, de ez sem volt olcsó. Oda mehetsz, ahol van a magyar egyetemnek kapcsolata. Otthon bekerülsz, tanulsz, jó eredményeid lesznek, majd amikor lehet jelentkezel, bekerülsz és kimehetsz fél évre. Sokat jelent az is.
kedves 1. válaszoló!
Magam sem értem miért feltételezed rögtön hogy rossz érettségit irtam,én ugyanis pont az ellenkező gondolatmenetet tartom logikusnak.Egy jó érettségi kell a bekerüléshez az egyetemre pláne külföldön,gyenge eredménnyel esélyem sem lenne.Technikai feltételek adottak,nyelvvizsgám már van 1 csak mint utóbb kiderült sajnos nem fogadják el sehol külföldön,ezért most ujra vizsgázni fogok.
Málta egyébként pont a mérete miatt tetszik nagyon,a klima is tökéletes és mindig is szerettem volna szigeten élni.
Egyedül az anyagiak aggasztanak ugyanis olvastam valami hasonlót hogy évi 5.000.000 ft-nak kell lenni a számládon hogy felvegyenek és ez egy kicsit elrettentett.itt olvastam: [link]
Egyébként a link a felvételiről: [link]
köszönöm ez eddigi válaszokat is!
Kedves 1. valaszolo:
Tovabba: Az hogy te nem birtad kulfoldon a gyurodest az nem jelent semmit! PL en 24 evembol eddig 8 es fel evet kulfoldon toltottem kulonbozo orszagokban es az kell, hogy mondjam hogy jol ereztem magam. Neha volt honvagyam meg a csalad hianyzik de alapvetoen jol erzem magam most is es szerintem beilleszkedtem.
Szinten nem akarok szemelyeskedni: De az, hogy neked 8 ev angol + 4 ev INTENZIV angol nem volt eleg ahoz, hogy az egyetemet kovetni tudjad az nem jelenti azt, hogy ez massal is igy van. En ismerek, sok magyart (es kulfoldit) akik nemcsak angolul de meg mellette egy-ket idegen nyelven (az estemben holland, portugal) hallgattak orakat es tettek le vizsgakat kulfoldi egyetemeken, sokkal kevesebb nyelv tanulas utan.
Tovabba azzal ervelni, hogy a Maltai diploma nem er semmit az nyilvanvaloan egy szubjektiv velemeny amelynek semilyen alapja sincs. En pl elmentem egy evig portugaliaba tanulni az Erasmus osztondijjal. Mehettem volna a Bocconira, vagy a Sorbonnera, de engem Portugalia erdekelt. Megtanultam portugalul es lass csodat: Elmehettem szinte ingyen Mozambikba majdnem harom honapig es Braziliaba harom hetig kutato munka celjabol. Az elso 300 euromba kerult mindenestul a masodik pedig 250 fontomba. Es csak azert, mert egy olyan helyre jartam egyetemre amelyet a hozzad hasonlo szuk latokoru emberek (vannak ilyen csaladtagjaim nekem is) haszontalannak titulaltak.
Es alapvetoen bant es idegesit, hogy a hozzad hasonlo emberek akiknek volt lehetosege kulfoldon tanulni el probaljak batoritani a kulfoldre vagyo embereket. Az, hogy neked nem sikerult az tenyleg sajnalatos es tenyleg a legjobbakat kivanom, de ne mondd azt hogy ez mindig igy lesz mindenkivel. Lehet, hogy neked peched volt, lehet hogy rossz kozegbe kerultel (ilyen massal is elfordul hidd el), de ez alapjan az egesz kulfoldi tanulast beskatujazni tenyleg olyan dolog mint a tortenelmet evszamokka alakitani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!