Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Ex-cserediákok? Tudna vki...

Ex-cserediákok? Tudna vki válaszolni a kérdésemre?

Figyelt kérdés

A suliban szülőin tartott egy pasi valami bemutató félét egy cserediák-programról az iskolánkban. Angliába lehetne kimenni három hónapra, vagy fél évre, elég érdekesnek találtam, viszont felmerült pár kérdés...

Hogy működik ez az egész? Mi alapján választanak diákokat erre a programra? Van választási lehetőség, hogy hova, milyen családhoz? Nyilván nem pontosan képpel és névvel gondolom, csak hogy nagyváros-e, vagy vidék? Ilyenkor párokhoz kerülnek a diákok, vagy olyan családhoz, ahol van (nak) gyerek(ek) is? Ruhákat hogy visszük ki? Két napra is alig tudok bepakolni egy bőröndbe, pedig nem vagyok nagy igényű szerintem, de hogy lehet kivinni elég hosszúgatyát, pulóvert, pólókat? Az oktatás hogy folyik? Abba az iskolába járnék, ahová a fogadó család gyereke(i)? Kapok ott jegyeket? Azok beszámítanak valahova, esetleg az itthoni bizonyítványomba? Az itt kihagyott dolgokat hogy lehet bepótolni? Egy elég kemény közgazdasági szakközépbe járok, pl három hónap törit hogy pótolnék be, úgy, hogy úgy tudjam majd érettségizni, mintha mi sem történt volna? Ottani egyenruha, meg ezzel kapcsolatos dolgok hogy zajlanak?

Hogy viseltétek a szeretteitek hiányát? Első sorban nem attól félek, hogy hiányozni fognak az itthon hagyottak, vagyis attól is, de szülőkkel, barátokkal lehet levelezni, skypeolni, stb... De pl hazaérkezésnél hogy illeszkednék be újra? Félek, hogy pl a padtársam, aki az osztályból velem szokott lenni, nyilván elülne más mellé, aztán mikor visszajövök, mindenki megtanul nélkülem élni, és egyedül maradok? Vagy hogy történik valakivel valami itthon? Vagy pl anyának lesz egy barátja, vagy bármi, mindenkinek megváltozik itthon az élete, és én majd nem tudok újra beilleszkedni? A másik nagyon nagy aggodalmam, hogy van itthon egy lovam. Vagyis nem az enyém, egy 8 éves kislányé. Bértartásban van, többen lovagoljuk. Mikor én kimegyek, én lovagolom, meg a kislány, mikor kijön, viszont van, hogy más is ráül. Jövőre ő fog vele versenyezni, és picit féltékeny vagyok. Nagyon megszerettem ezt a lovat, szinte olyan, mintha az enyém lenne, én takarítok alatta, majdnem mindent én csinálok körülötte, mikor kimegyek, ezért picit zavar, mikor a csaj aki versenyezni fog vele ölelgeti, vagy szeretgeti... Tudom, nem az én lovam, csak a kislánnyal nagyon jól megvagyunk, nagyon szeretem, ismerem régebbről, a lovat most hozták ide nyáron. Szóval nem féltékeny a pacijára, viszont én az vagyok, mikor a harmadik lány foglalkozik vele... Vele is jóban vagyok, nagyon szeretem, csak olyankor nagyon zavar, nem tudom miért... És ettől is félek, hogy oké, versenyezni fog a lóval meg minden, csak eleinte én ültem rá először, meg minden, mikor idehozták, nekem ő az egyetlen, a csajnak meg van olyan ló, akit évek óta ismer, és nagyon szeret, szinte sajátjaként. Szóval most azért szerintem ő is érzi, hogy nekem ez a pacc a mindenem, de ha most elmegyek, akkor csak ő fogja lovagolni, összeszoknak, meg minden, a ló elfelejt, a csaj utálni fog, mert megint beturakszom a lóhoz, stb, nem fog menni a lovaglás, három hónap azért sok idő, már egy hét is...

Volt, aki ilyen kis falusi féle vidékre került cserediákként? Mennyire gyakori, hogy vidékebbiek fogadnak cserediákot, nem a nagyvárosiak? Előfordul, hogy az itthonihoz hasonlóan pl állatokat tartanak, vagy valami?

Egyébként mik azok a "követelmények", amiknek meg kell felelni, hogy valaki részt vehessen egy ilyen programban?

Hirtelen ennyi, ha eszembe jut még valami, leírom. Köszi, ha valaki elolvasta, és tud válaszolni:) 16/L

2011. nov. 13. 19:19
 1/4 anonim ***** válasza:
78%

Kedves kérdező!

Nem bántani akarnálak, de ha odafigyeltél volna, akkor mindezt most nem itt kérdeznéd. És akkor nem valamilyen pasiról beszélnél, mert biztosan bemutatkozott, elmondta, hogy honnajt jött, és azt is, hogy ez a hivatalos tanítás része, vagy segélyprogram, stb. Ezt mi nem tudhatjuk, mert ott sem voltunk. Másrészről, a fiam részt vett ilyen cseretanításon, Freibergbe, a Német Nehézipari Egyetemen. Kapott szállást, és komolynak számító ösztöndíjat. Az egyetem tanárai természetesen nem tehettek különbséget német és magyar ( angol, spanyol stb) diák között ezért németül tanítottak mindent. Ebből következett, hogy a honi egyetemről csak azok a diákok vehettek részt a képzésben, akik folyékonyan ( min: középfokú nyelvvizsgával rendelkeztek)beszélték a németet.

Hogy megéri e? Igen, nagyon megéri. A 4 év alatt a német felsőfok mellett megszerezte az angol felsőfokot, odakinn. Informatikai mérnökként jött haza, és soha egyetlen percig sem voltak munkahelyi gondjai. Munkaadója az Írországi Dell cég ( nézd meg a googliban) tanácsadóként alkalmazta az első pillanattól kezdve, Budapesten. Ja és nem vacillált, hogy mi lesz a pacijával, meg az anyujával stb. Ennyire megéri tanulni.

2011. nov. 13. 20:43
 2/4 A kérdező kommentje:
Nem bunkóságból, de te is figyelhettél volna jobban, mert nem voltam ott a szülőin, de nem is az a lényeg, hogy ki mit mondott róla, hanem a válaszod második része, ami nagyon hasznos. Nyilván utána fogok nézni, csak így vasárnap este elég nehéz, és mint mondtam, ez csak feltételes mód, csak tájékozódni szerettem volna. Szerintem elég jól beszélek angolul, egyébként egy előkészítő osztályba járok, már tizedikbe, szóval az előző évem volt az, amelyikben heti 15 órában tanultam az angolt, úgyhogy emiatt nem igazán aggódom, szeretem a nyelvet, szerintem azért beszélni is tudok, magamtól is, nem csak megtanult szövegeket feleletre. És azért a lekezelő stílus mögött inkább ne b*ssz le szó szerint, hogy érdekel, mi lesz a szüleimmel vagy a lovammal, valószínűleg erről fogalmad sincs, de a kérdés nem is erre vonatkozott nagyrészt, bár aki tudja miről szól egy ilyen kapcsolat, az máshogy válaszolna. Egyébként köszönöm, sokat segítettél.
2011. nov. 13. 21:12
 3/4 anonim ***** válasza:

Igazábol az első bekezdésedben lévő kérdésekre a válaszok mások lehetnek. Nem minden cég csinálja pont ugyanazt, nézd meg a honlapjukat, ott csak irnak valamit.

Én csak úgy tudok nyilatkozni, mint akinek kinn van a húga Amerikába most, egy évre.Igazából nagyon közel állunk egymáshoz alig 1,5 van köztünk, de nyáron sajnos nem készültem fel eléggé milyen lesz majd nélküle. A búcsúzás nagyon nehéz volt... de azóta legalább már eltelt 4 hónap, szóval nem örökké valóság ez, de vannak olyan lányok ennél a cégnél, akik húgommal mentek ki, akik nem bírják és már most decemberben hazajönnek és abbahagyák a programot, de nemcsak egy lány hanem többen is, ezért nem mindenkinek való ez, át kell ezt gondolni.

Meg azon is gondolkodj hogy amikor aztán hazajössz egy év után, szinte akkor itthon kihagytál egy évet, szval még akikkel jártál egy osztályba itthon, valószinüleg nem velük fogod befejezni az iskolát, hanem te csak egy év később, itt is gondolni kell a megoldásokra, hogy az iskola mit enged vagy mit javasol, ha elmész egy évre.

2011. dec. 10. 17:43
 4/4 A kérdező kommentje:
Valszeg nem lesz ebből semmi, mivel mint kiderült, Angliába nem is lehet kimenni. Elég meglepő, hogy egy angolos előkészítős osztályban reklámozzák, mikor Anglia nincs is a választható lehetőségek között... De azért köszönöm! Sok erőt kívánok a kitartáshoz, a húgod visszajön nemsoká, és minden a régi lesz:)
2011. dec. 10. 17:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!