Hogy kaphatok tartózkodási engedélyt?
Szlovákiából származom és most az iskola miatt kellene egy ilyen engedély.
Mi kell hozzá?
Lehet, hogy hihetetlen, de ugy tunik csak nekem van igazam.
"A három hónapon túli tartózkodásnál a tagállamok kérhetik a megélhetéshez szükséges rendszeres jövedelem és a teljes körű betegbiztosítás igazolását, vagy a foglalkoztatást (munkaviszonyt), illetve tanulmányok folytatását bizonyító okiratot."
Namost az en szotaramban a "kerhetik" korantsem egyenlo a "kotelezoen kerik"-el. Az egy masik kerdes, hogy Mo.-on mit *kovetelnek* meg, de a magyar burokracia logikai utvesztoire es teljes tebolydajara folosleges szot pazarolni. A lenyeg viszont az, hogy bar a tagallam donthet ugy, hogy ker, ez, ellentetben az elozo hozzaszolo altal beallitottal, nem orok ervenyu, es kobe vesett szabaly. Valoszinuleg ezert nem kertek soha semmit tolem Angliaban.
Egyebkent az USA-ban csinalom a doktorimat, az, hogy itt mit kernek, ujfent irrelevans.
Vitatkozni vitatkozhatunk, de az biztos, hogy Angliaban fel sem merult, hogy kene; ellenben oszinten erdekelne, hogy a hugod az Egyesult Kiralysagban meg is kinek akarja bemutatni, es kervenyezni?:D Mert, hogy nem kerik, az biztos. Ez nem vita kerdese.
Az viszont a kerdezo szempontjabol nem mellekes, es elismerem a tajekozatlansagomat, hogy Mo. viszont ker tartozkodasi engedelyt, amit EU allampolgaroknak korlatlan idore allitanak ki. Tehat akkor neki ez kelleni fog, de ez a magyar burokraciat dicseri.
A kerdes egyebkent azzal is feloldhato, miszerint ertelemszeruen arrol a varosi onkormanyzat Cambridge-ben nyilvan ertesult, hogy en ott vagyok, hiszen az egyetem elkuldte az adataimat. Ezzel a "bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg" resz le is zarult, gondolom en. Megkockaztatom, ha a tartozkodasi engedelyt hianyoltak volna, talan ertesitettek volna arrol, hogy he, valami nincs rendben. De egyetlen EU-s diakrol se hallottam, aki ilyesmit tett volna. Ebbol lehet az kovetkezik, hogy rakat hulyevel voltam korulveve, es senki sem ert ezekhez a fennkolt dolgokhoz, de az egyetem diakallomanya az utobbi 800 evben megbizhatoan kivalo volt. Paromat ott ismertem meg, o ir, es neki sem kellett semmi, akkor sem, amikor a mesterdiplomaja alatt az egyetemnek dolgozott a laborban, regisztralt national insurance card-ra, stb. Erdekes modon az adohatosag sem tamadta le, hogy "heee, hol a tartozkodasi engedelyed, te piszok?!".
Egyebkent direkt megneztem ennek okan az Ir peldat, mit ir az euinfo,e s idezem (vastag, nagybetukkel van kiirva)
"Az uniós irányelvet az ír jogba már átültették, ennek értelmében Írországban az uniós polgároknak három hónapot meghaladó tartózkodás esetén sincs regisztrációs kötelezettségük." Gondolom ez sem bizonyitek, sunyiban biztosan kell ott is, csak annyira titkos a dolog, hogy elfelejtettek szolni barkinek is rola.
Az viszont elhiszem, es logikus is, hogy mivel Nemetorszag egeszen az idei evig korlatozta a szabad munkavallalast, es a munkavallalok aramlasat, ezert tartozkodasi engedely is kotelezo volt, most is az. Magyarorszagon is az, de konyorgok, ne altalanosits, mondvan, mindenhol kell, mert ez viszont nagyon nem igaz.
A húgom egyeteme közölte,hogy a nyilvantartásbavétel kötelező,hisz addig papíron gyakorlatilag "nem is létezik" ott. Az amennyiben igénylik rész elég kedvesen van megfogalmazva, a valóságban ez nem így működik,ezt mindenki tudja,aki már élt kint,de ezzel befejezem a beszélgetést,hisz ez annyira alap,hogy nem is fordítanék rá több időt. Íme:
Azonban, amennyiben az EU/EGT tagországok állampolgárai igénylik, hogy az Egyesült Királyságban történő tartózkodásukat nyilvántartásba vegyék, illetve megerősítsék tartózkodáshoz való jogukat (pl.: tanuló, önellátó, nyugdíjas), kérelmezhetik a regisztrációs igazolás (Registration Certificate) kiállítását az illetékes hatóságoktól, az úgynevezett EEA1 formanyomtatvány benyújtásával.
A formanyomtatvány letölthető a brit Bevándorlási Hatóság (UK Border Agency) honlapjáról.
A regisztráció menete
A magyar állampolgárok 2004. május 1-jétől korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben
igazolt munkaviszonyuk van, vagy
igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociális juttatásokért.
A megfelelő anyagi háttér Egyesült Királyságbeli bankszámlával, vagy egyesült királyságbeli címre rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámla-kivonattal igazolható.
Az en teljesen noname egyetemem, Cambridge nem kovetelt ilyet. En meg nem kerelmeztem a "nyilvantartasba vetelt", es most direkt korbekerdeztem az itt levo Europaiak kozul parat, akikrol tudom, hogy Oxbridge-ben tanultak (+1 LSE), es lehengerloen ugyan azt a valaszt kaptam hat, kulonbozo nacioba tartozo embertol: senki sem regisztralt a budos eletben az Egyesult Kiralysagban.
Egyebkent tetszik ez a lekezelo stilus, latod, ez a kulonbseg azon helyek kozott ahol en tanultam es tanulok, es azok kozott, ahol Te tanulhattal Nemetorszagban. Az en szintemen a szerenyseg alapveto, a Tieden marad a pattogas es a frusztracio. Reszvetem. (Es kerlek ki ne fejtsd, milyen kul elit nemet egyetemre jartal, mert ezzel bizonyara szamos helyen lehet villogni, de ezen en max. mosolyogni tudok.)
Veled ellentetben en nem allitom, hogy csalhatatlan lennek, keszsegesen elismertem, hogy
a, Mo.-ra valoban kell regisztracio 3 honap utan es
b, tobb EU tagallam, pl. nemetorszag is megkovetel hasonlot.
Azt viszont fogd mar fel, kerlek, hogy ez nem egy galaktikus szabaly, es szamos EU tagallamban nem kell regisztralni. Es ezen az sem valtoztat, ha a hugod egyeteme ezt keri; ez az adott egyetemi adminsztracio dolga, de cambridge-i diplomaval es mesterdiplomaval a hatam mogott hadd mondjam mar azt, hogy nem minden egyetem ker regisztraciot...Ha ezt nem erted meg, a Te dolgod, en sajnos nem vagyok csalhatatlan, Veled ellentetben. Remesen is erzem magam ettol, hidd el...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!