Ki szeretne Angliában továbbtanulni?
Szia,
Én már kint élek, de próbálok egy kicsit segíteni. Nem tudom milyen az anyagi helyzeted, de Angliában kicsit húzósok tudnak lenni a tandíjak. Skóciában viszont az állam támogatja az itt tanulókat, 25 éves korod előtt ingyen tanulhatsz itt a felsőoktatásban.
Itt egy cikk erről:
Ez az angol felvi.hu honlapja:
Ha tudok még segíteni, akkor válaszolj itt és megírom neked privátban az email címem. (nekem itt nem lehet privit írni)
Amúgy én Edinburghban élek 8 éve.
Olvasgattam a The University of Edinburgh honlapját, és azt olvastam hogy a 2012/2013 tanévtől már egy új rendeletet van érvényben az Egyesült Királyságban. Maximum 9000 £ tandíjat számíthatnak fel az egyetemeken és college-eken. Például a The University of Edinburgh-on fel is számítják azoknak, akik előtte nem Skóciában éltek.
A legtöbb angol egyetemnél is így van. 9000£ körül van a tandíj.
Viszont ott a Student loan és a maintance loan. (diákhitel, megélhetési hitel)
A képzési díjat nem kell fizetni, sőt a megélhetésre is kapsz pénzt. Példaként egy 3 éves BSC képzésnél a teljes tandíj 27'000 £.
A megélhetésre kaphatsz évente maximum 3250 £-t Maintaince grantot, amit nem kell visszafizetni. Ezen felül még kaphatsz évente kb 4000 £ Maintaince loant, amit majd vissza kell fizetni.
Lássuk a visszafizetést.
Például a 2012/2013-as képzésnél legkorábban 2015 Júniusban végezhetsz, és a visszafizetést csak 2016 Áprilistól kell elkezdeni. Ha a bevételed 21'000£ alatt van, akkor nem kell fizetned. Sőt ha a bevételed időközben ez alá esik akkor sem kell fizetni. Nőknél szülési szabadság stb. esetén is felfüggesztik a visszafizetés kérelmét. Visszafizetni a 9%-át kell a 21'000£ feletti fizetésnek. Tehát ha a jövedelmet 25'000£, akkor 4000£-nak a 9%-át kell visszafizetni évente.
Példa: Jövedelmed 25'000£ évente (8,3 millió forint)
Ekkor évente 360£-t (119880 forintot) kell visszafizetned.
Ahogy olvastam, a jelentkezési határidő nagyon változó. A legtöbb szakra azonban 2012 Január a határidő. Ezen felül is lehet jelentkezni 2012 Júniusig, de azt nem fogják ugyanolyan prioritással elbírálni.
Ha a fentiek közül bármi is téves lenne, akkor javítsatok ki. A fentieket ma olvastam el, mai nap kezdtem el ezzel foglalkozni. Nincs tapasztalatom, ezért lenne jó tapasztalatokat, véleményeket hallani. Az is lehet, hogy valamit tévesen olvastam.
Pár említésre méltó honlap: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!