Nagy álmom az Oxfordon, Cambridge-i egyetemen tanulni. Van rá lehetőségem?
Honnan is ismeros ez a tortenet, mintha valahol mar olvastam volna, hogy Oxfordra bekerulni pofonegyszeru :D
1. Osztondijat BA szinten az egyetem nem ad. Lehetseges, hogy mashonnan szerezhetsz, alapitvanytol, stb, de az egyetem nem ad. Viszont ahogy irtam ez nem problema, EU-s allampolgarkent mindenre kiterjedo kolcsont ad a Brit allam.
2. Magyar erettsegivel biztos be lehet a vilag egyetemeire, de a gyakorlatban nemzetkozi erettsegi kell, amagyarral nem tudnak, es nem aakrnak semmit kezdeni - kivetelek, alacsony szintu egyetemek eseteben vannak, de az nem Oxford.
3.Motivacios levelet amerikai egyetemeken kernek, Oxbridge teszteredmenyeket ker. Szobeli es (ha van) irasbeli vizsgan az elhivatottsagod senkit sem erdekel. A vilag egyik legjobb egyetemere felvetelizel, nana, hogy elhivatottan be akarsz kerulni. Ez nem is kerdes. Ha azt neznek, hogy ki mennyire "elhivatott", akkor mindenkit fel kene venniuk... A felveteli elbeszelgetesek nem errol szolnak. Nagyon nem. Az elozo hozzaszolo azt sugallja, milyen konnyu is bekerulni: a problema csak az, hogy a statisztikak nagyon nem azt mutatjak. Azzal is szamolni kell, hogy a Brit rendszer rettenetesen onszelektiv: mivel csak max. 5 egyetemre lehet jelentkezni, aki nem erzi magat erre alkalmasnak, nem biztos benne, hogy uberszuper, A*, A,A,A, eredenyei lesznek komoly targyakbol, az eleve nem is jelentkezik, ezzel ne veszitsen egy helyet. Viszont azonos evben nem lehet Camrbdige-be es Oxfordba is jelentkezni, ez felezi a jelentkezoket. A konkurencia pusztito, ahogy az elvart szint is. Magyar kozepszintuvel Oxfordba, igen, ez igy van. Csak aztan felebredsz, es a valosag kicsit cudarabb.
3. Council tax-et diakkent nem kell fizetned, ez teljesen fuggetlen attol, hogy hol laksz. BTW, a legtobb college az Oxfordi Egyetemen stabilan biztosit szallast az elso evre, a tobbseguk tovabb is.
Osszessegeben ujra emondom: bekerulni nem anyagi kerdes.
Ha az elottem hozzaszolo megjegyzeseit nezed, akkor tok egyszeru bekerulni, tiszta buli, magyar kozepszintu erettsegivel, a lenyeg csak az, hogy nagyon motivalt legyel, es mar benn is vagy! Ezt nem is vitatom, szerettem anno a Knight Rider-t is :D
Arra semikeppen se epits, hogy megcelzod a csucs egyetemek kb. tucatnyira teheto koret, es masra nem gondolsz. Az EU hatalmas lehetoseg, tandijbol annyit kell fizetned mint a helyieknek, es kaphatsz nagyon barati kolcsont is. Ez az orszagon belul Angliara es Wales-re igaz. Skociaban nincs tandij, de nem tudom, a fiakhitel hogy mukodik. Erdemes vigignezni a ranglistakat, es tajekozodni, mit kell teljsiteni hozzajuk.
Sok szerencset!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!