Mennyire nehéz külföldi egyetemekre bekerülni?
Olaszországban az egyetemek maguk döntik el a követelményeket, nem egységes úgy, mint itt. A Bolognai Egyetemre kerestem rá, de ugyanúgy végig tudod nézni az egyetemeket, amelyek érdekelnek. Azt érdemes tudni, hogy a bolognai Olaszország legjobb, legnevesebb és legdrágább egyeteme, így valószínűleg sokan akarnak ott tanulni.
[link] /lauree-e-lauree-magistrali/test-online-cisia-tolc-1
(Itt ha rámész, amire szeretnél ott vannak a követelmények is.)
Ha nyelvvizsgát is kérnek, valószínűleg CILS vagy CELI kell, mivel ezek a hivatalos olasz állam által kiadott nyelvvizsgák.
Én azt mondom, ha ki tudod fizetni próbáld meg, veszteni nem vesztesz semmit. Viszont gondolj közben a lakhatásra és a megélhetésre is, hogy azt tudod-e finanszírozni.
Hollandiába nagyon könnyű, legtöbb szakra nincs is vizsga csak megadják előre a követelményeket (pl átlagot) és ha ezek megvannak, akkor kész is. Én mesterre mentem ki, kellet CV, motivációs levél, az összes alapszakos tárgyam, szakdoga, 2 ajánló levél, átlagok listája, IELTS nyelvvizsga stb. Leadtam és kész, fel is vettek.
A nehezebb rész az az ösztöndíjszerzés meg a lakhatás.
Amúgy én utáltam és otthagytam a francba, pedig volt ösztöndíjam meg szuper lakásom is. (Az alapszakomat itthon nagyon szerettem, ehhez képest volt rossz a külföldi mester)
Én nem Olaszországban voltam. Egy ismerősöm volt ott, zeneakadémián (talán Milano-ban?) és utálta, haza is jött pár hónap alatt. (Pedig ő félig olasz és az anyja kint is él)
Én is sokáig ábrándoztam külföldi mesterről majd rájöttem az én területemmel nagyon felesleges (ped-pszcichológia irány). Ha csak az a terv, hogy legyél külföldön csak azért hogy elmondhasd magadról egy no name egyetemen, sok értelme nincs. Olyat válassz, amivel le is tudsz telepedni, legyen piacképes a diplomád itthon, meg kinn is.
Barátnőm Barcelonában diplomázott, fun egy éve volt, amiatt megérte, de egyébként hazajött, semmire se jó az ott szerzett diplomája. Spanyolul nem tanult meg így a kis tudás anyag meg tapasztalatok mellett nem nyert akkorát- hisz sem ott, sem itthon se ér semmit a diplomája.
Ha már mész, menj jó és topp egyetemre, azzal sokkal többre mész.
Minden egyetem mást kér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!