Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Collegium Humanum-on végzettek...

Collegium Humanum-on végzettek, sikerült a diplomát honosítani?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy aki a Varsói Menedzsment Egyetemen végzett annak sikerült-e már azóta a honosítás? (Akár itthoni továbbtanulás, akár munka miatt)

Illetve aki idén végez tervezi-e honosítani?

máj. 27. 16:54
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekelne
júl. 16. 13:00
 2/39 anonim ***** válasza:

Senkinek sem sikerült honosítania...

én Pszichológián vagyok és a nővérem is kitalálta, hogy el szeretné kezdeni, csak nem volt annyi pontja és felvették ebbe a kétes nevű egyetemre.

Mikor megláttam a mintatantervet mondtam neki, hogy hagyja ott az egyetemet, mert egyáltanán nem azt tanulja mint, amit én tanultam tárgyakat, és ezáltam honosítani sem lehet...

Természetesen ő kitartott amellett, hogy márpedig ő megpróbálja...Mondtam neki, hogyha újra érettségizni időben és anyagiakban is jobban megérné, mint egy olyan diploma amit nem tud aztán használni...Természetesen a szakján, de akár melyik szakon is tanult az ember nem tudták honosítani...Nagyban eltért a mi tanulmányinktól...

Csak hogy egy példát mondjak be lehetett jelölni, hogy mit szeretnél tanulni: Szexuálpszichológusa, klinikaipszichológia stb és ezt 3 év alatt....Itt Magyarországon 3 én az alapképzés +2 a mesteri és ott lehet csak szakosodni...de utána jönnek csak a szakképzések, ami lehet 4 vagy 2 éves is mint pl a szexuálpszichológia az Eltén...

júl. 16. 13:22
 3/39 anonim ***** válasza:
43%

Ezek nem szakosodások, csak specializációk. Itthon a szabadon választható tantárgyakhoz tudnám hasonlítani.

Írják is, hogy aki szakosodni szeretne annak tovább kell menni az osztatlan képzés után. A honosítás elvileg megoldott, azt állítják a honlapon is.

De nyilván ez majd akkor derül ki ha végez az első évfolyam azaz 4 év múlva.

+ Elvileg jövőre jön ki egy EU-s rendelet amely kötelezővé teszi az EUs diplomák automatikus elismerését így okafogyottá fog válni a honosítás is.

júl. 17. 09:12
 4/39 anonim ***** válasza:
100%

Ami a honosítást illeti, itt van egy fontos változás kilátásban az EU szintjén. Azt említed, hogy jövőre várható egy EU-s rendelet, amely kötelezővé teszi az EU-n belüli diplomák automatikus elismerését. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió országaiban szerzett diplomák elismerése egyszerűsödni fog, és nem lesz szükség külön honosítási eljárásokra. Ez nagy könnyebbséget jelenthet azoknak, akik külföldi tanulmányokat folytatnak vagy dolgoznak más EU-tagállamokban.

Ami az egyetemek eltérő mintatanterveit illeti, az új rendelet valószínűleg szigorúbb szabályokat állapít meg az oktatási programok összehasonlítására és elismerésére. Ezáltal azok az egyetemek, amelyek eddig problémásak voltak az elismerhetőség tekintetében, kötelesek lehetnek módosítani tananyagukat és struktúrájukat az új szabályozásoknak megfelelően.

Tehát, akik eddig ott megszerezték a diplomájukat a régi rendszer szerint, nem tudják honosítani, csak azok akik akkor jelentkeznek oda, mikor már strukturálisan át lett alakítva a szabályzatoknak megfelelően.

Tehát a változtatások amikre szükség lesz:

1. Vagy csak az érettségivel lehet jelentkezni vagy Érettségi és szóbeli és/vagy írásbeli. És az utolsónak felvett diák eredménye fogja meghatározni a felvételi ponthatárt.

2. Kötelesek minimum 90%-ban ugyan azt a mintatantervet követni, mint az adott ország ahová honosítani szeretnéd a diplomádat. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebbek lesznek a tárgyak és sokkal több is lesz belőle, nem beszélve arról, hogy nappalin akkor kötelezővé kell tenni a 2 félév testnevelést, az x számú kredites szabadon választott tárgyakat és stb...És még azt is hozzá kell tenni, hogy a honosítás csak azután történik meg, ha az adott illető Magyarországon pótolja az adott eltérő 10%-ot egy kijelölt magyar egyetemen vizsgákkal és szóbelikkel.

Mivel Magyarországon nincs pl távoktatásban pszichológia. így azt lehet nem is lehet majd emiatt honosítani. Emellett az osztatlan képzésen szerzett diplomákkal is baj lehet, mert pszichológi csak alap és + mesteri van. Esetlegesen egy adott másik országban, mint a lengyeleknél van osztatlan, de minél hosszabb egy képzés annal nagyobb az esélye, hogy egyre jobban eltér a mintatanterv...Így bár az osztatlant lehet honosítani, de ahhoz sajnos egy kinti komolyabb egyetemre kell menni, ahol nem kérdés az akkreditáció fogalma.

Nemzetközi és kétoldalú megállapodások: Magyarország és az adott ország közötti oktatási és kulturális megállapodások is befolyásolhatják a magyar nyelvű szakok indítását.

Tehát mondhatja azt az egyetem, hogy ad diplomát és, hogy magyarul van meg, hogy ezt lehet így Magyarországon használni, de az szerintem sokat beszél magáért, ha a magyar oktatási hivatal nyersen vissza válaszol az ilyen kérdésekre, hogy márpedig jelenleg ezt a "diplomát" nem lehet honosítani a fent említettek miatt. (És igen idézőjelbe teszik a diplomát)

Továbbá esetlegesen lesz egy ilyen diploma a kezedben és esetleg honosítva is van...Pl pszichológia alapképzésen...innensőtől fogva benne van a pakliban, hogy az adott egyetemek nem akarnak téged látni egy ilyen diplomával a kezeden. Az egyetemek 2023 óta saját maguk dönthetik el, hogy milyen intézményi pontok jöhetnek vagy lehetnek egyéni kritériumaik. És sokan nem szívlelik az ilyen egyetemeket...

júl. 17. 10:56
 5/39 anonim ***** válasza:
100%

Valóban, biztos szükségesek lesznek a változtatások.

Egyébként Lengyel és Angol nyelvű diplomát adnak, nem magyart.

Az Egyetem Honlapján ez áll a honosításról:

“a Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem magyar nyelvű 5 éves osztatlan mesterképzése a hatályos lengyel jogszabályoknak és szabályozásoknak teljes mértékben megfelel, a Lengyel Köztársaság Tudományos és Felsőoktatási Minisztériuma, valamint a Lengyel Akkreditációs Bizottság (PKA) által akkreditált, a megszerezhető diploma az előzőekben említetteknek megfelelően Európai Uniós akkreditált lengyel diploma, így annak honosítására, elismertetésére van lehetőség. Az eljárás során egyetemünk minden támogatást és segítséget megad hallgatóink számára, valamint természetesen a Hatóság részére a sikeres elismertetési eljárás lefolytatásának érdekében”

Az nem lehet kizáró ok, ha sikerül honosítani hogy itt végeztél. Az egyetemek csak a pluszpontok adásáról dönthetnek.

Szakirányú továbbképzések pl nem is a felvi rendszere szerint történnek, és ott nincs is ponthatár.

júl. 17. 13:09
 6/39 A kérdező kommentje:

Köszi a sok infót.

Engem igazából a Menedzsment diplomájuk honosíthatósága érdekelne főleg, ez lemaradt 😅

Arról azt hallottam, hogy van akinek elfogadták hazai továbbtanulás céljából. - Nem tudom ebből mi igaz..

júl. 17. 13:20
 7/39 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nem fogadták el...2 éve megy ezzel a baszakodás
júl. 17. 18:34
 8/39 A kérdező kommentje:

Ohh és mi volt az indok?

Plusz vizsgával sem lehetett?

júl. 18. 06:54
 9/39 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon eltérőek voltak a tantárgyaim…emiatt különbözteti vizsgát sem tudtam tenni.
júl. 18. 09:21
 10/39 A kérdező kommentje:

A tanulmányi osztály reagált erre valamit?

Utána szeretnék járni az ügynek, ha esetleg tudnál küldeni privátban hivatalos állásfoglalást azt megköszönném.

Én is beiratkoztam időközben..

Nem szeretnék így járni :(

júl. 18. 09:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!