Érdemes átmenni Erdélyből magyarországi iskolába?
Sziasztok! Idén kezdtem a 9. osztályt egy romániai magyar iskolában. Egy erős szakon vagyok,matek-infón, és szeretem is. De viszont mégis elmennék Magyarországra tovább tanulni. Elképzelésem szerint Gyulára mennék az Erkelbe,de nem tudom,hogy megéri -e. Ha átmennék, én úgy gondoltam,hogy végig járom itt a 9. osztályt és 10.-től folytatnám ott. Csak nem tudom,hogy lehetséges-e úgy? Némi félelem is van bennem,hogy befogadóak lennének-e az új osztálytársaim vagy sem. Valamiért az ottani hangulat, közösség jobban tetszik,mint az itteni,mivel itt nagyon nehezemre esik, bárkivel is baráti kapcsolatot teremteni, egyszerűbben mondva senki nem foglalkozik velem,csak akkor ha én kezdeményezek beszélgetést,de akkor is ritkán. Viszont feltételezem,hogy ott nem így van.
Értelmes,hasznos válaszokat várok! Előre köszönöm.
10 Hát ha nem tanulsz, barátom, akkor mindenhol sz.pás lesz minden. Kibekkelheted a románt Magyarországon, de meg kell tanulj helyette egy másik nyelvet, legalább olyan, sőt magasabb szinten ott is - ma már mindenhez kell nyelvvizsga.
Nem akarlak megbántani, de abban az országban, ahol 4-es az átmenő jegy, 5,70-es átlagot én nem neveznék "közepes jegynek".
5,70 egy ROSSZ jegy, engem apám - Isten nyugosztalja - ilyen átlaggal kilógatott volna az ablakon...
Ahhoz, hogy 5,70-es átlagod legyen, nemcsak románból, hanem még jónéhány tárgyból kellett gyenge tanulónak lenned...
Sajnálom azt is, hogy gyenge iskolába jártál, ahol rossz az angol és német oktatás, a latin órát pedig meg sem tartják - és még egy ilyen suliban is ilyen gyenge átlagot sikerült elérned (s azt írod, ez a legerősebb iskola a városban - úristen, milyen lehet a többi? Hol van ez a város???).
A kérdésben valószínűleg érdemes lett volna pontosítani, hogy az illető TANULNI akar-e a középiskolában, vagy MEGÚSZNI. Utóbbi esetben a legjobb választás Magyarország, egy nyelvvel kevesebbet kell megtanulni, ez vitathatatlan. De ott is csak ideig-óráig úszod meg a nyelvtanulást, az egyetemhez már kell a nyelvvizsga.
Nekem a középiskola négy éve folyamán 9 fölötti átlagom volt végig, az érettségi átlagom 9,20 volt. Olyan egyetemre mentem Romániában, ahová 5,70-es átlaggal bejutni sem lehetett.
Ehhez képest engem pontoztok le és az 5,70-es tanuló "bölcsessége" a referenciapont, aki 12 év alatt nem volt képes egy nyelvet megtanulni (nemcsak a románt, az angolt, németet és latint sem). Nagyívű...
Kedves kérdező, a döntés a tiéd: tanulni akarsz vagy megúszni, nyelveket tudni vagy bezáródni az egyetlen nyelvbe, amit ismersz, két országban tudni anyanyelvi szinten érvényesülni vagy egy tíz milliós kis országban elsáncolni magad. Ezt mind te döntöd el.
Ha TANULNI szeretnél, több nyelvet, több kultúrát, több ország társadalmát és jogrendjét megismerni és legalább két nyelven szerezni használható tudást, nyitva hagyva magad előtt egy 30 milliós munkaerőpiac lehetőségeit (a 20 milliós Romániáét és a 10 milliós Magyarországét IS), akkor Romániában maradsz és megtanulsz MINDKÉT nyelven nagyon magas szinten, mellé pedig LEGALÁBB angolul, minimum egy jó társalgási szinten.
Nem tudod, mit hoz a jövő és tíz év múlva egy olyan álláslehetőséget szalaszthatsz el, ami magasabb fizetést, jobb karrierlehetőségeket kínál - de kell hozzá tudnod románul.
Nem tudhatod, mikor kell megtanulj olaszul, spanyolul, portugálul egy jobb munkalehetőség miatt (román nyelvismeret birtokában ez fél-egy év lesz átlagos nyelvérzékkel, anélkül meg évekbe fog telni!).
Nem tudhatod, nem jön-e olyan idő, amikor fordítással egészítheted ki a kenyered, vagy akár Magyarországon is, olyan állást tölthetsz be, ahol előny, hogy Románia irányába is tudsz kapcsolatokat építeni (akár egy multinacionális cég alkalmazottjaként), román nyelven.
Nem tudhatod, nem lesz-e szükséged egy (vagy akár több) nyelvvizsgára egy jó továbbtanulási lehetőséghez. Ha leteszed a román érettségit, már 18 évesen a birtokában leszel egynek!
Mindez a te döntésed. Én csak elmondtam a magánvéleményemet (nem vágom, miért kellett lepontozni).
Ha 5,70-es tanuló vagy, akkor valószínűleg nem rám kell hallgatnod, hanem az előttem szólóra (és irány Magyarország!). Ha jó tanuló vagy, vagy az akarsz lenni, akkor hidd el nekem, egy JÓ romániai magyar iskola a legjobb megoldás a folytatásra!
Akárhogy döntesz is, kívánom, hogy jó döntésnek bizonyuljon! Sok sikert hozzá!
Kedves kérdező! Jómagam Erdélyben érettségiztem le, majd jöttem el Magyarországra tanulni egyetemre. Amit el tudok mondani, hogy a 9. a legrosszabb év, mindenki bizonyítani akar, mindenki a legjobb akar lenni, megy a viaskodás és a nagyképűség. Ez nem meglepő, hiszen ebben a korban az ember még éretlen és másban látja az értékeket. Hidd el, hogy 1-2 év és ez el fog múlni, meg fogtok komolyodni és remélhetőleg alázatosabbak lesztek, kialakul egy jó közösség. Aki nem komolyodik meg és továbbra is nagyképű marad, az megszívja és az élet “megtanítja kesztyűve dudálni”. Láttam már jópár ludasmatyit, aki a “legmenőbb” volt az iskolában, most meg nem tart sehol az életben. Nem az én dolgom, hogy ítélkezzek az emberek felett, de az biztos, hogy a nagyképű ember előbb-utóbb pofára esik. Szerény véleményem szerint, nem hiszem, hogy sok értelme lenne Magyarországra átjönnöd csak ezek miatt a rossz tapasztalatok miatt. Ha van a városodban más suli, azt tanácsolom inkább menj át abba, vagy válts esetleg osztályt. (Tekintve a jelenlegi oktatási csődöt, ami Magyarországon megy, fokozottan nem éri meg itt suliba járni...)
Ha Magyarországon tervezel továbbtanulni egyetemen, akkor sem fogsz tudás szempontjából szégyent vallani. Jellemző, hogy az erdélyiek megállják a helyüket a magyarországi egyetemeken, ha esetleg ettől félnél.
Másrészről, eszembe jutott egy Tamási Áron idézet: “ Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született.”
Magam sem tervezek Magyarországon maradni, mindenképp vissza szeretnék menni Erdélybe egyetem után, ha lesz rá lehetőségem. Ahogy felettem is írták, Erdély élhetőbb hely, mint Magyarország, főleg egy erdélyinek. Remélem tudtam segíteni!
12-es, megkérdezhetem, hogy pontosan honnan költöztél át, illetve miért nem Erdélyben tanultál tovább, ha ott tervezed a jövőd?
Nem rosszból, csak szimpla kíváncsiság.
15-ös, én azt kívánom, itthonról, hogy Isten segítsen téged. És vezessen haza! Itt ilyen emberekre van szükség, mint amilyen te is vagy!
Szerintem, ha már kimentél, ne add fel (ha szabad tanácsot adnom), csináld végig! Erdélyt mindig az tette jó hellyé (sokkal jobb hellyé, mint amilyen Magyarország), hogy akik innen elmentek, hazatértek és hazahozták a tudásukat!
Johannes Honterus, erdélyi szászként kiment német földre, de HAZAJÖTT az erdélyi szász testvérei közé és megcsinálta Magyarország első nyomdáját (igaz, magyar nyelvű könyvet sosem nyomtatott)!
Misztótfalusi Kis Miklós Amszterdamból jött haza, Heltai Gáspár Wittembergből...
Az a fontos, hogy Magyarországra se tekintsünk másként, mint ők Németalföldre annak idején.
Nekünk ITT van a hazánk - és, ahogy te is írtad, Tamási gyönyörű szavaival: “ Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született.”
Remélem, kitartóan végigcsinálod, amibe belekezdtél, és ha már Magyarországra mentél, hát onnan hozd haza azt a tudást, ami ott megtanulható (nem mintha túl jó állapotban volna a magyarországi oktatás mostanában) - és onnan hozd haza!
Erdélynek csak jót teszel azzal, ha hazahozod a külföldi tapasztalataidat, még ha azok nem is a legjobb tapasztalatok. Szerintem sem érdemes Magyarországra menni (akkor már inkább nyugatabbra), de ha oda vezetett az utad, annak biztos oka van.
A lényeg - és ez az igazán szép és dicséretes abban, amit leírtál korábban - hogy haza akarsz térni! Isten adja, hogy haza is juss és megtaláld itthon a boldogságodat!
Én mindenesetre köszönöm a szép soraidat, a szívemet megmelengette...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!