Francia egyetemekre mennyire könnyű bejutni?
Bahaha bárcsak tudnád, a kutyákat is felvennének ha tudnának, ha nem elit egyetemre van szó.
Az állami egyetemek csak a (francia) érettségit kérik, aztán van várólista és az eredményeid alapján helyeznek a rangsorban, de a legtöbben mindenkit felvesznek végülis. Nem tudom mi a helyzet a külföldiekkel de azt tudom hogy legalább C1-es francia tudás kell s e oldal lépéséit kell követni akinek külföldi egyetemen van bejelentkezve: [link]
A nagy iskolákra készülési/mérnöki iskolákba bejutására pedig van verseny, vizsga és szóbeli
Nem, van 3 év óvoda (maternelle), 5 év általános (primaire), 4 év középiskola (collège) és 3 év gimi (lycée) összesen, egyéb tanfolyamok is léteznek de ez a legszokásosabb.
Mindenből érettségizünk amit tanulunk (töri-földrajz, tesi, jog, tudományok, a két idegen nyelv amit választottál, francia, filozófia, és a három szabad tantárgy amit előre is választottál, általában matek, fizika és biológia, de más is lehet), plusz van szóbeli és a 1ère és Terminale jegyei is részben számítanak a végi jegyben.
Itt a lista ha érdekel: [link]
Csak én így fordítottam, igazából nincsen megfelelője.
Szóval általános iskola át kell menned a collège-en (6è, 5è, 4è, 3è), vizsgát tenni, majd a lycée-n (2nde, 1ère, Terminale), és utána igen érettségizel.
És ja 2021 óta már nem kötelező de mindenki mérges lett tehát azt hiszem jövőre visszatér mindenkinek, legalább melléktantárgyként.
franciasrac jól írja, csak beleszalad ebbe a tipikus fordítási hibába, nyugaton sok helyen csak az magyar alsó évfolyamok minősülnek általános iskolának.
3 év óvoda (maternelle), 5 év alsó évfolyam (primaire), 4 év felső évfolyam (collège) és 3 év gimi/középiskola* (lycée) összesen.
így valamivel magyarosabb.
*más a szakképzési rendszerük mint nekünk, de most nem vagyok hajlandó belekeveredni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!