Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Az Erasmus pontosan hogy...

Az Erasmus pontosan hogy működik? Hányszor lehet kimenni, és mennnyi időre? Mi kell ahhoz, hogy megkapjam?

Figyelt kérdés
Angolul éri meg tanulni az adott szakot, vagy más nyelven is? Évet kell utána ismételni? Vagy közben hogy tudok haladni a magyar tanulmányaimmal?

#Erasums
2022. aug. 11. 23:39
 1/5 anonim ***** válasza:
86%
Egyetemi vagy középiskolai erasmusra gondolsz?
2022. aug. 12. 00:42
 2/5 A kérdező kommentje:
Egyetemire
2022. aug. 12. 07:08
 3/5 anonim ***** válasza:
89%

Egyes vagyok, elmondom, hogy az én esetemben hogy volt. (A saját példámat írom, lehet, hogy van olyan egyetem, ahol ez más.) Először, olyan nincs egyetemen, hogy évet kell ismételni.

Én kétszer voltam kint, egyszer alapszakon, egyszer mesteren. Azt nem tudom, pontosan hányszor lehet kimenni, van ismerősöm aki alapszakon kétszer is kiment. Gondolom nem volt olyan sok jelentkező és befért.

Egy vagy két szemeszter közül kellett választani.

A menete úgy nézett ki, hogy először le kellett adni a pályázati anyagokat. Egyetemek listája, motivációs levél, nyelvvizsgák, oklevelek ha volt, tehát mindent, amit a szak megkövetelt. (Nálam ezek eltérőek voltak mesteren és alapszakon.) Utána ha azt mondják oké, mehetsz, ki kell tölteni a hallgatói szerződést. A kinti egyetem honlapján keresel tárgyakat, nem szükségszerűen ugyanarról a szakról, mert például az én tárgyaim mesteren (amelyek itthon egy szakhoz tartoztak) kint kettőhöz. Beírod a lapra az adataid, azt, hogy milyen tárgyaknak akarod itthon elfogadtatni és aláirattározod az itteni és az ottani erasmusossal is. Ezután ha kimész már a kinti hivatalos formában kell intézned az ügyeidet. Tehát ahhoz, hogy a tárgyaid felvedd, elvégezd, a kinti rendszert kell követned. A tárgyakkal kapcsolatban érdemes kevesebbet, főleg, ha sok kredit jár érte. Nem tudom, hova akarsz menni, mit tanulsz, nálam mindkét helyen egy kurzus heti kétszer-háromszor volt egy héten és nem egyszer mint itt. És az anyag is sokkal nagyobb volt. Érdemes megkérdezni Erasmus segítőket kint, hogy mennyit érdemes.

A nyelvvel kapcsolatban attól függ. Én első esetben nyelvszakról, másodikban fordítóiról (nem angol nyelv, de nem is BA nyelvszak nyelve) mentem ki, így nyilvánvaló volt, hogy azon a nyelven veszek fel tárgyakat. Angolul nem is tudtam annyira, hogy úgy vegyek fel tárgyakat. Tehát ezt neked kell eldönteni, hogy hogy érdemes. Ha pl. Németországba mész, német sokkal jobban megy, akkor te tanulhatod németül, nem kell kötelezően angolul.

Az itthoni tárgyakkal kapcsolatban, ha az erasmusos tárgyakat sikerül megfeleltetni akkor azt nem kell itthon elvégezni. Pluszban a többi tárgynál a tanárokat megkérdezheted, hogy mit vehetsz fel mellette, mi az, ahova nem kell bejárnod, hanem levizsgázol ha hazajöttél vagy beadandót írsz. Olyan is előfordulhat, hogy semmit sem tudsz megfeleltetni. És BA-n nagyon sok tárgyat vettem fel kint (hatot, ami az ittenihez képest kevés, de kint sok) plusz egy itthonit és nem bírtam rendesen elvégezni. Mesteren covid alatt voltam, online oktatás volt mindkét helyen így tudtam egyszerre a kettőt. Nem feltétlenül csúszik valaki erasmusnál, de bele kell kalkulálni.

2022. aug. 12. 12:37
 4/5 anonim ***** válasza:
78%

A menetét nagyon jól leírta a 3-as hozzászóló.

Annyit tennék még hozzá, hogy nem mindenhol tudsz felvenni angolul tárgyakat, pl nálunk felhívták a figyelmet, hogy Spanyolországban csak spanyol nyelven folyik az oktatás (legalábbis a partneregyetemeken).

Az itthoni tárgyakból vizsgázás is eltérő egyetemenként. Pl ELTE ÁJK-n automatikusan járt egyéni tanrend, tanárok jófejek és segítőkészek voltak. Volt ahol elég volt beadandót írni és ezzel kiváltottad a vizsgát. BME-GTK-n szerintem nem igazán voltak partnerek a tanárok. Itt eleve külön kérvényezni kellett, hogy egyéni tanrendre kerülj, de mikor egyeztetni próbáltam a tanárokkal, hogy hogyan teljesítsem a tárgyaikat, kb meredtek csak rám és iszonyat melós volt az egyeztetés.

Én 2 tárgyat engedtem el itthon, azt következő félévben felvettem újra, de a végzéssel nem csúsztam.

2022. aug. 12. 13:20
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat. ELTE-ÁJK-s vagyok. Több tervem is lenne. Angol, francia és német nyelvterületre mennék ki, attól függően, hogy hányszor van rá lehetőségem. Fél év lenne az összes. Ugye jognál gondolom ez az elfogadtatás bonyolultabb.
2022. aug. 12. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!