Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Megéri külföldön tanulni ?

Megéri külföldön tanulni ?

Figyelt kérdés
Jövőre fogok érettségizni. Érdekelnek a műszaki dolgok ezért gondolkodtam egy Gépészmérnöki képzésen. Egyik haverom kint tanul Hollandiába a Eindhoveni egyetemre. Amiket mesélt róla úgy tetszik. Megéri szerintetek külföldön tanulni ? Haverom szerint megéri ha másért nem is nyelvért tuti. Akik kint tanultak esetleg milyen tapasztalataik vannak ?

#gépészmérnök #Eindhoven #Eindhoven University of Technology
2022. márc. 27. 11:15
 1/5 anonim ***** válasza:
32%

Szerintem nem (legalábbis, ami az alapképzést illeti). A mi külföldi képzésünkön látom, hogy sokkal gyengébb, mint a magyar. Sem az oktatók, sem a hallgatók nem tudják rendesen a nyelvet (bár Hollandiában gondolom, legalább az oktatóknak nem gond a nyelv), meg sokszor az anyanyelveden is nehéz tanulni és vizsgázni, nemhogy idegen nyelven. Sokkal drágább is, és annyival nem ad többet szerintem.

Én mondjuk osztatlanon vagyok, én bolognai rendszerben az alapképzést mindenképp itthon csináltam volna, mesterre mentem volna ki. Az tényleg jobb lehet, mint itthon, szerintem az megérné.

De az is jó, ha itthon elvégzed a szakot és keresel egy pár hónapos-fél éves-éves pályakezdő szakmai ösztöndíjat. Szerintem sokkal hasznosabb, mint kurzusokra járni, ilyenben gondolkozom én is.

2022. márc. 27. 11:27
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha perfekt az angolod, akkor oké, de én nem mertem belevágni, mert azért egy mérnöki nem egyszerű még magyarul se.

Nem véletlenül bukik a 60-70% ki.

2022. márc. 27. 11:41
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Én Angliában csinálom a gépészmérnöki alapot, másodéves vagyok.

Az 1esnek többé-kevésbé osztom a véleményét, bár velem más a helyzet, mert itt a helyi és a külföldi - érthető okokból - egyben van.

C1 alatt eszedbe ne jusson. Amennyiben nemzetközi közegben akarsz dolgozni M.O.-n, jó ötlet lehet, mert Magyarországon kuriózumnak számít.

Ha meg kint akarsz élni/dolgozni, akkor meg inkább a magyart javaslom, mert így is, úgy is külföldi vagy, az meg nem fog annyit nyomni a lattba hogy hol végeztél (viszont otthon olcsóbb), kint nem esnek ilyentől hasra.

Pozitívuma hogy angolul tanulok, hogy a nyelvet rendesen megtanulom, és bármilyen kínos szituációban kijátszhatom a külföldi kártyát.

Negatívuma hogy barátaim nincsenek. (A "friends"-et rosszul fordítjuk. Amit ők alapjáraton friend-nek hívnak, az nálunk ismerősnek felel meg. Az acquaintance pedig az akit kb. kedvelsz, de simán a busz alá löksz £10-ért.)

Ja, és nem lesz olcsó. Nagyon nem.

Ha van kérdésed, írj nyugodtan.

2022. márc. 28. 15:17
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Megéri, mert magadért teszed! Sok Külföldi tanul más országban.
2022. ápr. 7. 21:38
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

nincs személyes összehasonlítási alapom, mert csak magyar egyetemen tanultam (elte ttk), most végzek mesteren és a doktorimat is itt csinálom majd. csak a saját élményemet tudom összehasonlítani, más emberek tapasztalataival.

magyarországon is van sokféle fajta egyetem, tehát nem lehet csak úgy az itthoni egyetemeket a külföldiekkel összehasonlítani. például a hazai "elit"egytemek, ahogy látom, azért elitegyetemek, mert irtózatosan megszopatnak. természettudományok, informatika, jog területén ilyen az elte, mérnöki tudományok területén a bme. ez a szopatás abban nyilvánul meg, hogy teletömnek értelmetlen tárgyakkal, vagy épp hasznos tananyaggal, de azt olyan mennyiségben és tempóban nyomják le a torkodon amit nem lehet feldolgozni + ezen felül futószalagon kell gyártani a beadandókat. tehát lehet választani kettőt a magánélet - kreditszerzés - alvás háromszögből.

illetve a tananyag sokkal elméletibb.

külföldi ismerőseim akik idejöttek az eltére, indiaiak, törökök, irániak, vietnámiak, arabok, oroszok, brazilok stb. arra panaszkodtak itt az eltén, amire én is. kiszívja minden energiádat és a diplomamunkád végén ott van még az államvizsga ami arról szól, hogy a diplomamunkád prezentálása után a képzésed összes leadott anyagából kérdezhetnek bármit és neked arra válaszolnod kell. értelme nincs, de egy nagy stressz az egész. és az oroszokat leszámítva (velük erről nem beszéltem) mindegyik azt mondta, hogy ez az államvizsga, vagy final exam, náluk nem létezik. ha jól tudom tőlünk nyugatra se.

a nem "elit"egyetemeken például óbudai, szte, debreceni egyetem, pázmány, olyan tapasztalatokat hallottam, hogy mivel kevesebb és "gyengébb minőségű" hallgató érkezik oda, jobban meg is becsülik őket. Emellett a képzés gyakorlatorientáltabb. tehát összességében hallgatóbarátabb.

van pár magyar ismerősöm akik tanultak magyar "elit"egyetemen aztán külföldre mentek (írország, anglia, belgium, hollandia). ők mind azt mondták, hogy ég és föld a különbség. kint sokkal gyakorlatorientáltabb a képzés, jobban figyelnek a hallgatókra. a gyakorlatorientáltság alatt azt értem, hogy projecteken dolgoznak, hol egyedül hol csapatban. ennél többet nem tudok mondani, mert ilyenben még nem volt részem.

ha a jelenlegi fejemmel újrakezdhetném, és az anyagiakat nem venném számításba, kipróbálnék egy nyugati egyetemet. phd-ra csak azért maradok itthon, mert jó a kutatócsoportom.

2022. ápr. 12. 23:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!