Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Érettségivel lehet jelentkezni...

KirariMomobami kérdése:

Érettségivel lehet jelentkezni külföldi egyetemre?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Próbáltam utána nézni a neten, de nem igazából találtam választ a kérdésemre. Orvosnak szeretnék tanulni, habár az érettségi még messze van, már kilencedikes tanuló vagyok. Valaki említett olyat is, hogy külföldi egyetemre, felvételit kell írni, illetve a középiskolában szerzett jegyeim ebbe az egészbe mennyire számítanak bele? (Biosz kémia emeltet szeretnék tenni)

2020. dec. 28. 17:23
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Attól függ külföldön belül melyik ország?
2020. dec. 28. 17:31
 2/7 anonim ***** válasza:
92%

Kevés olyan ország van, ahol hasonló, központi módon történő a felsőoktatásba való jelentkezés, mint Magyarországon. A legtöbb helyen maga a felsőoktatási intézmény szabályozza a hozzá való felvételt, ezért eltérő követelmények lehetnek.

Kezdetnek tehát azt lenne célszerű tisztázni, pontosan melyik ország érdekelne.

2020. dec. 28. 17:32
 3/7 anonim ***** válasza:
77%

Itt Ausztriáról ír valaki részletesen:

4 https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanul..

2020. dec. 28. 17:55
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Tájékozódj az egyetem oldaláról. A UCL és Oxford például tételesen le szokta írni, hogy mi felel meg nekik. A legdrasztikusabb, amire szükséged lehet, az az, hogy iskolát kell váltanod, hogy nemzetközi érettségit (IB) tehess, és azt nagyjából most kell megtenned.
2020. dec. 29. 13:36
 5/7 anonim ***** válasza:
Viszont az EU-n belül el kell fogadni a magyar érettségit, de lehetnek további követelmények (pl. két vagy három emelt, bizonyos átlag stb.). Tényleg a konkrét egyetemet kell megnézni.
2020. dec. 29. 16:57
 6/7 zoracle ***** válasza:
52%

Természetesen lehet érettségivel, szinte minden külföldön továbbtanuló magyar diák ezt csinálja, azokat a keveseket kivéve, akik IB-t végeznek - de én például ilyennel még nem is találkoztam.

Én az angol rendszerben felvételiztem, ahol szintén van egy felvi.hu-hoz hasonló 'központi portál', a UCAS. Itt jelentkezel max 5 szakra, kell írnod egy motivációs levelet, és kell egy tanári referencia, amiben egy kedves tanárod egy oldalban leírja, hogy szép a mosolyod és okos, ügyes gyerek vagy. A jelentkezésed alapján az egyetemek adhatnak neked ún. 'Conditional Offer'-t, ami egy felvételi ajánlat, hogy ha az érettségi eredményeid megütnek egy bizonyos mércét, akkor mehetsz. Így tehát, amennyiben sikerült, az érettségid bizonyítványát, és egy, az általuk meghatározott nyelvvizsgát kell nekik elküldj az utolsó nyáron, és kezdheted is szeptemberben az egyetemet. Bár az új tandíj feltételekkel ezt erősen megfontolnám, de van sok jó és megfizethetőbb egyetem pl. Hollandiában is.

2021. jan. 12. 06:01
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
#4-es vagyok. Nekem is van tapasztalatom a UCAS-szal, igaz, hogy 2010-ből. Akkor az volt a probléma, hogy a UCAS ciklusa megelőzte a magyar érettségit, és hiába írtam be, hogy majd lesz érettségim, és hiába csináltam aztán mindent 95% fölött, versenyeztem országos eredményekkel, még egy interjút sem kaptam. Az érettségik időpontja előtt visszajött, hogy nem rangsoroltak. Ezért végül a magyar rendszerben tanultam tovább és csak a doktori képzést csináltam Angliában. Lehet, hogy azóta másképpen van, és conditional offer-t adnak, de én akkor nagyon nagy hibának tartottam, hogy nem ismertem az IB-t.
2021. jan. 13. 01:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!