Érettségivel lehet jelentkezni külföldi egyetemre?
Kevés olyan ország van, ahol hasonló, központi módon történő a felsőoktatásba való jelentkezés, mint Magyarországon. A legtöbb helyen maga a felsőoktatási intézmény szabályozza a hozzá való felvételt, ezért eltérő követelmények lehetnek.
Kezdetnek tehát azt lenne célszerű tisztázni, pontosan melyik ország érdekelne.
Itt Ausztriáról ír valaki részletesen:
4 https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanul..
Természetesen lehet érettségivel, szinte minden külföldön továbbtanuló magyar diák ezt csinálja, azokat a keveseket kivéve, akik IB-t végeznek - de én például ilyennel még nem is találkoztam.
Én az angol rendszerben felvételiztem, ahol szintén van egy felvi.hu-hoz hasonló 'központi portál', a UCAS. Itt jelentkezel max 5 szakra, kell írnod egy motivációs levelet, és kell egy tanári referencia, amiben egy kedves tanárod egy oldalban leírja, hogy szép a mosolyod és okos, ügyes gyerek vagy. A jelentkezésed alapján az egyetemek adhatnak neked ún. 'Conditional Offer'-t, ami egy felvételi ajánlat, hogy ha az érettségi eredményeid megütnek egy bizonyos mércét, akkor mehetsz. Így tehát, amennyiben sikerült, az érettségid bizonyítványát, és egy, az általuk meghatározott nyelvvizsgát kell nekik elküldj az utolsó nyáron, és kezdheted is szeptemberben az egyetemet. Bár az új tandíj feltételekkel ezt erősen megfontolnám, de van sok jó és megfizethetőbb egyetem pl. Hollandiában is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!