Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Miért ilyen gyenge az oktatás...

Miért ilyen gyenge az oktatás Angliában?

Figyelt kérdés
Összefügg az emberek intelligenciájával? A kis érettségi egy Magyar 9ediknek felel meg, megbukni sem lehet és a 16 után következő iskola 3 napos többségében. Az egyetem is, plusz felelni nem hívhatnak mert sérti a gyerekek jogait.
2019. okt. 30. 10:57
 1/3 anonim ***** válasza:
84%
Mert rájöttek, hogy nem a szivatástól és túlterheléstől lesz életrevaló egy gyerek. A magyar oktatás ezer sebből vérzik. A google korában elméletet magolni hülyeség. Gondolkodni itt nem akarnak megtanítani és ha nem vagy leterhelt, túl sok időd jutna másra. Így nem kell félni, kellően hülyén vagyunk tartva nagy átlagban.
2019. okt. 30. 11:17
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

13 éves korom óta élek Angliában, azóta már másodéves egyetemista vagyok.

Itt szimplán más az élet. High School-t valóban nem szerettem, nem is igazán tanítottak újat számomra, egy olyan személynek aki 7,5 évig járt magyar általános iskolába.

Megbukni azért nem tudsz, mert kor szerint van mindenki beosztva. Valamint 1 évvel korábban kezdik az iskolát, vagyis a 11. osztályban írandó GCSE (kisérettségi) valójában olyan, mintha 10. osztályban lenne magyar szemmel. Én azt hiszem 7 tárgyból írtam GCSE-t, és az utolsó évben talán csak ez a 7 tárgyam volt végig, vegyesen elosztva heti 5x5 órára. (9-től 15-ig volt tanítás).

GCSE után, vagyis 16 évesen jön a továbbtanulás College-ba. Vagy szakma, vagy "A level", ami igazából 3 emelt érettséginek felel meg magyar viszonyokban. Napi 1 tárgy, órák tömbösítve. Heti 3 nap. Ha végzel és jók a jegyeid, mehetsz egyetemre. Ilyen egyszerű.

Viszont A level helyett lehet más level 3 szakra is menni 2 évig, mondjuk közgazdásznak tanulni. Ott is csak közgés tárgyaid vannak, illetve elvégeztével szintén mehetsz hasonló szakra egyetemre. Így 2 év alappal kezded az egyetemet.

Egyetemen szintén heti 3 nap, 3 module félévenként, és 1 module-od van/nap, tömbösítve.

Angliában azért tűnik minden olyan könnyűnek egy porosz rendszerben tanult magyarnak, mert minden sokkal gyakorlatiasabb, és nincs túlcifrázva. Azt tanulod, amire szükséged lesz a munkahelyen. Ha ez téged zavar, az csak a te problémád.

Én például High School után College-ba imádtam járni. Melyik 16 évesről lehet elmondani, hogy szeret iskolába járni Magyarországon? Én egyet sem ismerek. Mind 40 órát járnak be keservesen, míg egy tanárnak maximum csak 26 órája lehet..

Egyetemre is szeretek járni. Sokkal nehezebb a második év mint az első, de ugyanúgy szeretem. Magyarországon melyik egyetemista büszkélkedhet ezzel? Nagyon kevesen. Mindenki csak stresszel a magolástól, remegve mennek órákra.

Én pedig mosolyogva, felszabadultan, stresszmentesen. Első félévben még olyan tárgyam is volt, ami az időbeosztásra is megtanított, így azzal sincs gondom. Illetve ott minden elhangzott, amilyen kérdése leget egy egyetemistának, például a research-ről, reference írásokról, szabályokról és a rendszer működéséről. Prezentációt is kellett adni, hogy szoktassanak minket hozzá, hogy ez márpedig ilyen lesz.

Angliában azzal a tudattal tanítanak a tanárok, hogy a könyv létezik. A könyv egy olyan tárgy, ami információkat tartalmaz és tárol. Az agyad azért van, hogy gondolkodásra használd, míg a könyv arra, hogy onnan merítsd a gondolkodáshoz való elméletet. Amit nem kell bemagolnod, hisz ott van leírva a könyvben, amit a kezedben tartasz. Nem? De.

Valamint Angliában már College-ban (kor 16-18), illetve egyetemen is olyan tanárok vannak, akik egy fél életet ledolgoztak mondjuk abban a szakmában, amit épp tanítanak.

Angliában nincs külön tanári szakpárja mindennek (sőt, talán egyáltalán nincs semminek csak a tanítóknak kisiskolásoknak), ezért mindenki taníthat ha van alapképzése valamiből, valamint elvégez mellé egy 1 éves tanári képzést, de alatta már el is kezdhet tanítani.

Sokan a versenyszférában kezdenek, majd idősebb korukra nyugisabb életre vágynak, és elmennek tanítani. Sok ilyen tanárt ismerek. Van olyan tanárom aki könyvelőként dolgozott korábban, most gazdasági tárgyakat tanít. Van olyan is, aki 20 évet dolgozott programozóként, de a szeme és a fejfájása miatt feladta és eljött hozzánk tanítani.

Míg Magyarországon ki tanít egyetemen (de akár középsuliban is)? Általában egy olyan személy, aki soha az életben nem dolgozott azon a területen amit tanít. Helyette csak magolt és "kutatott" és a padban ült egy életen át. Így tudást ő nekem ne akarjon átadni, köszi.. Nagyon kevés az expert tanár.

Angliában az oktatás inkább arra koncentrál, hogy kevesebb témakört ismerj, de az sokkal mélyebben.

Míg Magyarországon sok témát ismersz, de mindenből csak keveset. És az a kevés is csak magolás volt.

Lehet, hogy egy átlag angolnak az általános műveltsége sokkal lejjebb van mint egy magyaré. Lehet, hogy nem tud sokat a történelemről, a nyelvekről, a földrajzról, a kultúrákról, valamint a két kezén számolja ki, hogy a Május hanyadik hónap, de ettől függetlenül a hivatásához jobban ért.

Az országának az ügyeinek az intézéséhez sokkal jobban ért mint egy magyar a magyarországi ügyek intézéséhez, és így talán életképesebb is. A magyar gondolkodásmód eleve a kritizáláson alapul, így nekünk sok dolog bonyolultabb mint nekik például, mert mi mindent túlbonyolítunk. Ők meg csak azt tanulnak amihez szükségük lesz, hogy jobban megéljenek és sikeresebbek lehessenek.

U.i.: Olyan mondatokban ahol az angolokat dícsértem, ott inkább az egyetemet végzettekre gondolok. De valóban, nagyrésze tényleg alja akik ez alatt vannak.

2019. okt. 31. 01:31
 3/3 anonim ***** válasza:
Ugyanaz a tapasztalatom mint a 2esnek
2019. nov. 9. 08:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!