Külföldi egyetemre szeretnék járni, hogy tudok?
Engedd el ha nincs pár felesleges milliód a tanulásra.
Másként, szerinted mennyivel kapsz ott több + -t, mint itthon?
amúgy csak annyit kell ledolgoznod, amennyi félévet tanulsz, és azt is 20 éves időintervallumban.
A másik opció, hogy a 20 év lejárta után vissza kell fizetned a tandíjat.
Amennyiben nem orvosit csinálnál meg Magyarországon, úgy se a ledolgozandó idő, se a visszafizetendő pénz nem annyira vészes, főleg ha azt bézzük, hogy külföldön jobban lehet keresni, többet félretenni. És újra: van 20 éved összekapargatni azt a pénzt.
Angliáról tudnék írni személyes tapasztalatokat, de 3 millió a tandíj egy évre, bár a diákhitel elég kedvező. Viszont csak így belevágni nem ajánlanám.
Még ha sorolnánk is pár európai országot ahol ingyenes az alapképzés (pl: Skócia, Dánia, Hollandia), ott úgyis a lakhatásra és megélhetésre menne el ugyanannyi mint ami a tandíjra kéne.
Szóval ha nincs semmi pénzed és nem is nyersz valami nagyon ritka teljeskörű külföldi ösztöndíjat, akkor elég nehézkes lesz ez neked, majdhogynem lehetetlen.
Angol egyetemeken még valahogy meg lehet oldani ha olyan egyetemet találsz ahol heti 3 napot kell bejárni, és a többi 4 napra találsz munkát, akkor épp elég pénzt szedhetsz össze a koleszra és a megélhetésre.
De kezdőtőke oda is kell, hogy az első 1-2 hónapod fedezve legyen, esetleg ha nem találnál munkát.
"Rákerestem már többször, de semmi hasznosat nem találtam. Kerestem, hátha valaki tapasztalatból ír, de senki."
Attol kimehetsz kulfoldre dolgozni, maximum visszafizeted az allamnak a tandijat az elso par havi fizetesedbol, ami meg mindig olcsobb mintha kulfoldon tanultal volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!