Valaki írna nekem a cnc forgácsoló szakmáról?
Sulinkban lehet tanulni 2 évig esztergályosnak és ez után lehet menni cnc forgácsolónak.
Egy cnc forgácsoló mit tanul? Gépek kezelését, programozást?
Meló:
Több műszakos munka ez, vagy egy fixes?
Keresni kb. mennyit lehet vele itthon?
Szerintetek jó munka, vagy nem?
Minden véleményre kíváncsi vagyok, pozitívra és negatívra is.
Köszi
Beprogramozod a gépet: többnyire inkább koordináta adatokat adsz meg, meg felület alakjának koordinátáit, szóval nem bonyolult. Beállítod a 0-pontot, hogy honnan számítsa az adataidat és utána imádkozol, hogy nem mértél el valamit :D. Könnyű nagyon, legalábbis nekem az volt, fizetésre még viszonylag magas, jobb helyeken 240k is kerülhet kézhez...már amennyire én tudom, Pestet nem ismerem ilyen téren.
Viszont a marás az sokoldalúbb inkább az éri meg, 4D, 5D marásért sokat is adnak. A programozónak nehezebb a dolga ennél mint a gépkezelőnek, mert makroban programozik és egyedi mozgásokat is meg tud tanítani a gépnek.
Jó munka, nincs sok baj vele.
Viszont most akkor jövök a rosszabbik részével: Szerintem kifutó dolog már ez a szakma. Ha CAD-en megtervezed a felületet gyakorlatilag EdgeCAM-mel már komplett programot kapsz, csak a bemenő adatokat érdemes módosítgatni (fordulatszám, előtolás stb.)
Ráadásul a 3D nyomtatás is egyre költséghatékonyabb.
CNC forgácsoló főként programozást tanul, anyagismeret stb hülyeséggel, sok felesleges óra van amúgy.
Minden gép kezelése más és más kb, de lényegében ugyan az, csak van kb 4-5 programnyelv és amelyik kell a géphez azt kell ismerni.
Na akkor írok véleményt.
Ez a szakma csak több műszakban megy, minimum 2 de lehet 3-4 is. Van itt 8 órás forgóban és heti váltással, van itt 4 nap munka 1 nap pihenés majd délutániból mész estibe és így tovább, és van 12 óra 4x és 4 nap pihi. Mindben ismerek embert.
Kereset... hát attól függ.
Nagy vállalatoknál (nagyon nagy) ha óriási tapasztalatod van akkor olyan 400.000 de ez mint programozó.
Ha pakolod a gépet ugyan ennél a vállalatnál akkor olyan 200. DE! Ezek hazánk legnagyobb vállalatai amik így fizetnek és több műszakban:)
Ami jellemző: kis vállalat 130-170 körüli fizetés legalább 2 műszak, max 200 ha nagyon tuti programozó vagy. De lehet hogy csak a gépet pakolod majd kitudja meddig.
Én is CNC programozónak akartam menni, de most már utálom az egészet kb.
Folytonos több műszak (2-3), olajszag, az "elvárt" 20 fokos gyártáshoz sehol sincs légkondi kb így télen a 15 fokban nyáron a 35 fokban gyártod az anyagot persze munkavédelmi felszerelésben amiben a napvégére szétizzadsz nyáron télen meg csak a lábad.
Rengeteg bunkó ember dolgozik ilyen területen... egymást szidják stb, ha nem olyan profi mint ő maga, akkor együtt beszélik ki, utána meg a kevésbé profi a többit mással.
Emellé meg senki nem fog úgy odamenni hogy márpedig te iskolában megtanultál programozni... ha nincs szakmai tapasztalatod akkor alulról kezded, és legalább 1 év mire programozhatsz.
De persze azt is ki kell tanulni, ha meg kifogsz ilyen szemét munkatársakat akkor majd mindig a száját húzza majd:)
Én ha tehetném nem csinálnám többet:)
Amúgy a beprogramozás mellett nem is az a nehéz hogy jól írd be a programot ... Hanem hogy jól gyártsd le.
Ha a szerszám nyom, már többet visz le mint kellene vagy ha kopott kevesebbet rosszabb felületi minőséggel.
Ha kicsi az előtolás a szerszám elég, ha nagy eltörik.
Illetve ha rosszul teszed be a megmunkálandó tárgyat és pl 10 darabot csinálsz belőle akkor lehet hogy 0,1 mm-errel többet vesz le csak úgy. Persze ne úgy képzeld el hogy egy kavics van alatta hanem egy picike kis forgács és ettől már rossz lesz a darab és selejt vagy épp nem ütközteted neki eléggé az ütközőnek vagy rosszul ütöd le és máris csúszik a méret és 0,05 mm-er a tűrés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!