Mit jelent termékdíj ügyintézőnek lenni?
Erre a szakra járok fél éve, egy éves a képzés, és még az osztályból senki nem tudja, mit fogunk csinálni, a tanárok se tudják elmondani. Rákerestünk már egy csomószor a neten, de mindig olyanokat dob ki, ami szinte kínaiul van. Ha van valaki aki termékdíj ügyintéző, légyszi, mondja el, mi a munkamenet, miket kell csinálni és hol, mennyit lehet keresni vele és még amit csak lehet.
(Ja és aki megkérdezné, miért mentünk erre a képzésre, ha azt se tudjuk, mi az, hát azért, mert nem vettek fel oda, ahova akartunk menni, vagy nem tudtuk, hova akarunk, nálam pl nem indult a suli, ahova jelentkeztem volna).
Termékdíj = egy olyan adó-fajta, melyet (amikor még külön volt a VÁM és az APEH), a vámosok vetettek ki és oda kellett fizetni különböző export-import termékek utáni vám, ill. jövedéki adó címén. (Az csak szervezeti változás, hogy azóta az apeh és a vám egyesült = NAV)
Tehát: elvileg megtanulod, hogy mely termékek után mennyi vámot, vagy jövedéki adót kell egy gazdálkodó szervezetnek fizetnie. Elvileg megtanulod, hogyan kell ezekről a bevallásokat elkészíteni stb.
2 évvel ezelőtt én is beíratkoztam egy ilyen OKJ-s képzésre. De se tankönyvünk nem volt (szedjük le a net-ről), se semmi más segédanyag. Amikor kiderült, hogy még az óra-adónk sem a vámosok közül került ki (ahogyan azt előzetesen igérték), hanem egy olyan személy, aki előttünk járt az ismeretek megszerzése terén 1-1 órával, és elmondta, táblára írta mindazt, ami ismeretet sikerült neki össze-szednie: akkor hagytam ott.
Persze, ha végig-csinálod, akkor könyvelő-irodákon, nagyobb cégeknél ebbe a munkakörbe el tudsz (talán) helyezkedni, mert ez az adózásnak egy olyan külön területe, amelyet "csak úgy mellékesen" csinálni nem lehet, és egyre inkább fontosabb szerepet kap a mai gazdaságban.
Azért próbáld meg végig-csinálni, ha már eddig eljutottál. Különösen, ha az óra-adó valóban érti is a dolgát, tehát szakmailag benne van.
Én amikor jelentkeztem, rákérdeztem náluk, hogy ezt a tárgyat ki fogja oktatni. Azt válaszolták, hogy a Vámosok közül fog jönni olyan óra-adó, aki mindezt a gyakorlatban is csinálja. Ezért beíratkoztam. A végén kiderült, hogy a tanfolyamot szervezők közül valaki "előre-tanult" net-ről stb. és elmondta nekünk az anyagot. Tehát szakmailag nem volt benne a dolgokba, ezért hagytam ott már novemberben.
Azért mondom, hogy nem biztos, hogy neked is ott kellene hagynod, ha már eddig eljutottál, próbáld meg végigcsinálni.
próbáld meg végigcsinálni, és valahol ingyenmunkát vállalni, ahol ilyesmivel foglalkoznak.
Ha ennyire nem fognak levizsgázni a többiek, akkor keresett leszel :)
Háá, ez aranyos,hogy keresett leszek :D
Amúgy ingyenmunkát nem vállalok, lassan be kéne bútorozni a lakást, és nem akarok a porban maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!