Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Tulajdonképpen tényleg problém...

Tulajdonképpen tényleg probléma az, hogy rövid idő a személyi edzők képzése?

Figyelt kérdés

Szerintem sem normális, hogy rövid idő egy edző képzése. Viszont ezen az oldalon azért nagy marhaságokat lehet olvasni. Ugye az az alapnézet, hogy egy pár hónapos okj képzi az edzőket, akik szart se tudnak. Ezért hihetnek sokan például az anabolikus kapuban 2022 ben (2023 alig kezdődött el xD).

Ezzel szemben például a táplálkozásról és a fehérjeszintézisről 1 óra alatt is sokat lehet tanulni, nem kell ide 3 hónapos okj sem. Az pedig, hogy legyen progresszió az edzésben, az 1 mondat, pedig az is alapvetően egy hasznos dolog. Mi az, amire nem elég 3 hónap?

ne értsetek félre, szerintem is kevés, és én is baromi gáznak tartom a mai személyi edző felhozatal zömét. De tulajdonképpen egy kezdő edzés beprogramozásához még 3 hónap se kell. Igazán ami szerintem valóban sok idő, az például az olyan ismeretek, hogy mondjuk hogyan ne húzódj meg, hogyan kerüld el vagy kezeld az ízületi problémákat, sérüléseket, vagy az alapvető folyamatok mélyebb szintű ismerete, esetleg apróbb részletek ismerete.

De ha egy kezdő srácnak aki szeretne falkapni egy adag tömeget, akár félig zsírból, vagy egy fogyni vágyó kicsit zsíros lánynak az útmutatáshoz nem is kell 3 hónap.

ezeknek az ellenére mégis gyenge a személyi edzők általános álélománya, és pofátlanok is tudnak lenni, mondjuk ha több embert edzenek és akkor egyikük itt van, másikuk ott, ők meg az egyikre figyelnek nyilván, jó esetben legalább az egyikre.

2023. jan. 18. 00:59
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

"Persze, persze. Bizonyára olyan embertől fogok testépítést tanulni, aki nálam is gizdább. Vállalkozástant meg attól, aki trabanttal jön a Sikeres vállalkozás előadást megtartani. A lovasedzőnek se kell tudnia lovagolni, elég, ha kívülről kiabál be. Judo edzőnek se kell tudnia judóznia fekete övvel, elég, ha “ért hozzá”."

Ne csak szélsőségekbe gondolkozz! De tudod egy gizda ember is érthet a testépítés elméletéhez, miért ne érthetne? A testépítés alapvetően biológia, ahhoz bármilyen fizikummal érthet valaki. Vagy mi van ha valaki ex testépítő, de 10 éve nem is gyúrt már és gizda lett, vagy elhízott?

De van ellenpélda is, a legtöbb versenyző nem jó személyi edző/nem lenne jó edző ha edzéseket tartana. Ezt nem én találtam ki. Azért mert valaki izmosabb, nem fog jobban érteni a dologhoz. Ráadásul sok ember a koxtól lett sokkal izmosabb, attól meg nem ért jobban a testépítéshez, mert koxolt és jól reagált rá.

Sajnos sok ember csak annyiban gondolkodik, hogy jé itt egy kigyúrt ember, akkor ő lesz a tökéletes edző.

2023. jan. 19. 12:04
 12/13 A kérdező kommentje:

"#2 vagyok, az én válaszomra nem is reagáltál kedves kérdező, de azért #7-re hozzátenném: ilyen alapon az a "random ember" is ugyanúgy ráguglizhat magától az alapokra, vagy megkérdezi egy haverját. Egy edző ugyan nyújtson már ennél többet."

A kedves kérdező nem is akart az összes kommentre egyesével reagálni, de akkor reagálok a TE KETTES KOMMENTEDRE IS!!!

"Egy szakembertől elvárható, hogy ne csak arról legyen fogalma, ami a legszűkebb értelemben "kell" a munkájához, hanem hogy legyen egy átfogó kép a fejében, alapos rálátás a szakterületére."

Igazad van, de ha egy fiú hízni akarna 15 kilót, amiből mondjuk 7-8 kiló izom, vagy egy lány fogyni egy ötöst, akkor a személyi edzőnek nem kell a legmagasabb szinten értenie ahhoz, hogy a térd ízületi problémáira mik a megoldások, tehát milyenek a módszerek és melyik mikor miért alkalmas.

Egy random fitneszcélhoz nem kell egyetemi szintű tudás, bőven nem. Esetleg ha komoly az ízületi probléma, tovább lehet menni szakemberhez, aki erre fókuszál.

Sajnos ténylegesen tesznek kárt is az edzők az emberekben, de alapvetően ennek a megoldásához nem kéne éveket tanulni, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Sajnos van ilyen, de nem azért, mert nem éveket tanult egyetemen az aktuális személyi edző.

Sok edző szar, de kérdéses, hogy miért is? Hiszen konkrétan 1 hét alatt rengeteget lehet tanulni erről, nemhogy 3 hónap alatt.

2023. jan. 19. 12:09
 13/13 A kérdező kommentje:

Vagyik hát nem tudom, mi lenne ha valaki 2-3 évig tanulta volna ezt a szakmát, akkor mi lenne. Gondolom én nyilván jobbak lennének az edzők, szóval nem teljesen igaz amit írtam, akkor kevesebb kárt okoznának és a komolyabbak mennének akkor edzőnek általában.

De továbbra is igaz, hogy az alapok megtanulásához 3 hónap se kell.

2023. jan. 19. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!