Légiforgalmi irányító képzésre úgy jelentkezni, hogy semmi közöm a repüléshez?
Mármint, hogy sosem ültem repülőn még nem is vonzott sosem.
A képzés csak véletlenül valahol szembe jött velem, utánanéztem és megtetszett. Azóta a kiválasztási folyamatnak is utánanéztem és tudom, hogy nagyon nehéz bekerülni, szóval veszteni valóm nincs, de azért készülgetek logikai feladatokkal, mert úgy döntöttem, hogy jelentkezek, de most így hirtelen (külső hatására) elbizonytalanodtam, mert tényleg sosem érdeklődtem ilyen terület iránt. Az angol megy és szeretem is, meg tényleg elég sokat utána olvastam ennek a szakmának és tetszik. Viszont azon gondolkozom, a jelentkezettek közül vajon sokan vannak, akik olyanok tapasztalat terén, mint én vagy sokan a repülés szerelmesei.
Akinek van tapasztalata, ossza meg, kérlek!
Abszolút nem számít, a FEAST tesztek inkább reakcióidőt, döntési képességet, stressz tűrést és hasonlókat mérnek, senkit sem érdekel a repülés maga egészen a végső interjúig, ahol viszont főleg az irányításról kérdeznek hogy megtudják, mennyire is érdekel téged a dolog.
Egyébként a FEAST teszt maga közel sem annyira nehéz, inkább frusztráló, hogy közel öt órán át kapod a feladatokat, de ha friss vagy és megvannak a képességeid, át tudsz menni simán. Én konkrétan éjszakás műszakból, melóból mentem a FEAST 1-re mégis könnyen meglett. A második már nehezebb volt, míg az elsőn majdnem mindenki tovább ment, a másodikon csak kettőnknek sikerült 30+ emberből. De ha jó vagy videojatekokban akkor menni fog, nem vicc, FEAST 2 konkrétan egy ügyességi játék, ha belegondolsz. Aztán jön az orvosi meg a debreceni ottalvós hülyeség, azok nem nagyon számítanak, na de az interjú. 4 embert hívnak be és vannak különböző szekciók csapatmunkától kezdve szituációs játékokon át szimulátoros tesztig. Konkrétan korán reggeltöl késő délutánig ott tartanak. Maga az interjú része abból all, hogy 8-10 ember + egy kamera leül veled szemben és kérdezgetnek. Annyira nem nehéz az sem, ha nem vagy frusztrált és jó az angolod, de ott már tényleg meg kell győzni őket hogy te vagy a kiválasztott. Addig is meg menj át a FEASTeken, őszintén annyi tanácsot tudok adni, hogy pihenj rá, felkészülni nem igazán lehet, vagy menni fog, vagy nem. De semmiképp ne félj tőle, közel sem olyan vészes, mint amilyennek beállítják.
Egyetlen tesztben voltam kifejezetten jó, amit a később értékelést végző pszichológus csaj ki is emelt (kiterített kocka különböző mintákkal az oldalain, neked ki kell választanod néhány opcióból, hogy hogyan nézne ki összehajtogatva), azon kívül minden eredményem "normális" volt, tehát azon a szinten ami már megfelel. De bízz bennem, korántsem olyan nehéz. Csak frusztráló. Szinte biztos vagyok benne, hogy legalábbis a FEAST 1-et bárki meg tudná csinálni ha mondjuk fele ennyi feladat lenne, de három óra konstans koncentráció után egyszerűen megtörik az ember.
Egyébként arra figyelj, hogy légiirányítóra jelentkezz, ne repülési tájékoztatóra. Utóbbihoz ugyanilyen FEAST tesztek vannak, de feleannyit fizet és nehezebb is a munka. Illetve ha tudod, akkor kérd magad a toronyba, az sokkal lazább. Persze addig is el kell jutni, de a legjobb optimistának lenni. Sok sikert, maga a tesztelési folyamat sok szenvedéssel jár (különösen ha nem budapesti vagy, nekem folyamatosan fel kellett utazgatni és hotelekben megszállni), de ha bejutsz (és túljutsz a képzésen, ami nem mindenkinek sikerül mert az tényleg tud kemény lenni) akkor megnyerted az életed. Bárhogy is alakul, egy próbát megér, mert a felelősség ellenére nem egy bonyolult meló, és kevés hasonlóan jól fizető állást találsz. Azért az jó, ha a youtubeon fellelhető videókat meg ilyesmit megnézed és gyakorlod az angolt, mert az nagyon sokat számít az interjún ahogy észrevettem. Interjú előtt egy héttel kapsz egy anyagot is amiből fel kell készülni és lesz egy 50 kérdéses teszt, azt majd tanuld meg nagyon alaposan mert szintén számít. És játssz videojátékokkal no joke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!