Mentőtiszt - Ha nem tudom, hogy bírom-e a vért mrg a rizikós szitukat, hogy tudom kipróbálni magam?
Nem tudom, hogy mennyire bírom jól a vért, meg mennyire tudnék ilyen nyomás alatt teljesíteni.
Szóval felmerül a kérdés, hogy felejtsem el, mert mi van, ha mégse bírom, vagy csak kezdjem el és hagyjam ott, ha kiderül, hogy mégse?
Vagy végezzek el egy mentőápolót, mert az kevesebb idő, pénz és akkor próbáljam ki?
Vagy van olyan hely, ahol ki lehetne próbálni magad? Hogy hogyan bírom, ha valakinek komoly vérzése van vagy bármi komoly betegség stb, amit azonnal meg kell oldani?
Jó, a sürgősségi orvossal jobban járnék?
Már nem vagyok gimis, szalasztottam egy évet most, mert nem tudtam dönteni és az előző félév nagyon káoszos volt és nem tudtam, hogy mi legyen. Érdekel az egészségügy, de a szüleim le akarnak beszélni róla. Így, ha már nem vagyok gimis, akkor is be tudok menni esetleg valahogy egy boncolásra? De azért egy halott nem ugyanolyan, mint egy elő sokkos beteg, nem?
Az orvosival abból a szempontból jobban jársz, hogy ha elvégzed és továbbra is tetszik a sürgősségi vonal, akkor lehetsz sürgősségi/mentőorvos. Ha meg a végére rájössz hogy mégsem tetszik, még mindig lehetsz bármilyen más orvos. Mentőtisztin annyira nem játszik egy ilyen irányváltás.
Persze, az orvosi 6 év és nehéz szak, de a mentőtiszti sem éppen könnyű és általában tovább is tart 4 évnél. (Egyébként mentőtisztin sokkal nagyobb a lemorzsolódás is.)
Egy boncolást megnézni és a kritikus állapotú beteg ellátása nyilván más. Előbbi undorító meg büdös, utóbbiban inkább az akut helyzet és a gyors, helyes döntéshozatal a nehézség. Én igazságügyi orvostan rezidens vagyok, szóval a boncolást nyilván bírom, a sokkos betegtől sem fogok padlót talán, de ellátni nem fogom tudni magas szinten. Hiába tanultam a tankönyvből, ahhoz teljesen más készségek kellenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!