3 hét alatt németből mennyi a maximum szó, amit meg lehet tanulni?
Ahogy kértem is, normális, professzionális válaszokkat váriok.
Ehelyett 3 minősíthetetlen nímand irogat be, értelmetlenségeket.
kb 300-400 , + /- egyéni képességek és extra idő.
és ez inkább jelentés,mint szó
Az a gond, ha mondjuk napi 50 szót szótárból meg is tanulsz, ami szerintem reális szám, a 3. nap már jó ha a harmadára fogsz emlékezni az első nap szavaiból. Ha minden nap átismétled a szavakat, hogy ne felejtsd el őket, akkor ha belegondolsz, 1000 szót kellene átismételned mielőtt következő 50-be belekezdenél, amit nagyon kétlek, sőt szinte biztos, hogy nem fog menni mind az 1000 szó. Szerintem még a fele sem.
Az a baj a szótárból való szótanulással, hogy nincs mihez kötni a szavakat. Mintha évszámokat kellene megjegyezned. Viszont ha van szövegkörnyezet, pozitív vagy negatív impulzus, kép, hang, bármi, amihez kötni tudod, akkor máris sokkal könyebb megjegyezni. Ezért van az a sok szókártyás, képes módszer, de az sem az igazi.
pl ha nézek egy filmet vagy olvasok egy könyvet és többször előfordul ugyan az a szó és megnézem már, hogy mi a francot jelent, ha egyszer ilyen sokat használják, utána meg fog maradni, mert fogom tudni kötni a sztorihoz, szituációhoz, kinek a szava járása volt ez a szó, stb.
Nem vagyok nyelvtanár, és a nyelvtanárok sem értenek hozzá hidd el. Nem őket akarom megsérteni, hanem csak a képzést minősíteni, de ők erről többet tudnának írni.
Szerintem itt sehol nincs az írva, hogy szótárból és csak szavakat, kontextus nélkül.
Simán lehet az Erwin Tschirner könyvekből, ahol minden szó mellett ott egy mondat, ami kontextusba helyezi, témakörök szerint.
akkor is elég hamar feledésbe fognak merülni ezek a szavak
mondok egy példát: Megnéztem a Harry Pottert németül, és olyan szavakat tanultam a film kapcsán mint a zaubern, vevrzaubern, verschwinden, Narbe, Eule, stb. amik azóta is megmaradtak, mert egy élmény fűződött hozzá. Ha most ezeket a szavakat valami könyvből megtanultam volna, akkor már rég nem emlékeznék rájuk. Személyes véleményem szerint többet tanultam a másfél órás film alatt, mintha másfél óráig szavakat magoltam volna. Igaz nem tanultam annyit, de azok a szavak a mai napig megmaradtak, ami számomra fontosabb. Bár ha valami vizsgára készülsz, akkor érdemesebb a gyors magolás aztán törlés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!