Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen gyorsan olvastok...

Milyen gyorsan olvastok regényt idegen nyelven?

Figyelt kérdés

Mivel célom a tanulás is és az is, hogy tökéletesen értsem a szöveget (mert érdekel ennyire a regény), ezért kiszótárazom a szavakat. Van, hogy oldalakon keresztül egy sincs, máskor meg rengeteg, de ez a ritkább. Olyan napi 80 oldalt tudok olvasni és ez 4-5 óra olvasást jelent minimum. Van, hogy csak 10, máskor 20 oldalt olvasok egy óra alatt.

Angolul.

Elgondolkoztam, vajon mások milyen tempóban olvasnak idegen nyelven, ha szótáraznak is.

Ez jónak számít?

2019. máj. 29. 00:08
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, milyen szinten vagy.

Angolból C1 szinten vagyok, ritkán szoktam szótárazni. Leginkább csak akkor, ha nehéz nyelvezetű a könyv, vagy szakszavak vannak benne, esetleg régies, ritkán használt szavak. Így alapvetően csak egy kicsit olvasok lassabban, mint magyarul. A szótár egyébként rajta van a telefonomon, tehát nem könyvből keresgélgetek, hanem csak gyorsan beírom, időt spórol.

De tökmindegy milyen gyorsan olvasol, a lényeg, hogy értsd a szöveget és bővítsd a szókincsed.

2019. máj. 29. 03:02
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, mit olvasol. Vannak sík buta közönségnek írt könyvek, amelyeknek ehhez mérten egyszerû a nyelvezete is. Pl. Danielle Steel. Van az átlag, ilyenek a jobb ponyvák, mint pl. Tom Clancy, Ken Follett vagy Nora Roberts. És vannak olyanok, amelyek komoly irodalmi teljesítményt képviselõ mûvek, amit lassan olvas még az anyanyelvi olvasó is. Ilyenek a Harry Potter, a Game of Thrones regények vagy a The Lord of the Rings.
2019. máj. 29. 03:54
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy csináltam egy ideig, hogy olvastam, és ahhoz csak azt szótáraztam ki, ami a cselekmény folyamatos értéséhez kellett. Ugyanakkor egy post-itet ráragasztva a hátuljára az érdekesebb nyelvtani szerkezményeknek, stb az oldalszámát arra ráfirkáltam, aminek valamikor utánanéztem. És szintén ugyanakkor, amikor volt lelkierőm hozzá, akkor az elejétől kezdve minden szót, stb kiszótáraztam (hát ezzel max. a harmadik oldalig jutottam el a könyv végére, aztán léptem tovább, ami nem lett kiszótárazva, az nem lett, az élet túl rövid a világ összes könyvének elolvasásához - meg aztán erről a szótárazgatásról egy idő múlva le is álltam).

Magam részérő Rowling nyelvezetét faék egyszerűnek tartom, miközben "jobb ponyva" kategóriában tudnék sorolni nagyon szép, változatos, gazdag nyelvet használó szerzőket, de kinek a pap, kinek a papnő.

2019. máj. 29. 09:32
 4/8 A kérdező kommentje:

A Trónok harcát olvasom, már 2500 oldalnál tartok és a Gyűrűk ura a következő célom. Úgy vettem észre, sok szó archaikus, mert mikor egy angolnak mondom, nevet, hogy ezt már ritkán használják. Én viszont úgy vagyok vele, hogy nem zavar, ha a régies szavakat is megismerem. Sikerül bővítenem a szókincsemet. Mobilt használok szótárazásra, de kiírom őket, mert másképp elvész.

Ma 30 oldalt olvastam az első óra alatt, úgy látszik, ennyi oldal után kezdek gyorsulni :)

Igyekszem mindent érteni. Korábban olvastam szótárazás nélkül, de nem tanultam belőle.

A modern szókincs elsajátításához filmeket, sorozatokat nézek.

2019. máj. 29. 13:57
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát én ugyanolyan gyorsan, mint magyarul.

De amúgy jó, amit csinálsz, de javaslom, hogy próbálj meg néha kevesebbet szótárazni, és az olvasásra figyelni. Próbáld ki, hogy hangoskönyvet hallgatsz, miközben olvasod.

2019. máj. 29. 14:51
 6/8 A kérdező kommentje:

Rendben, kipróbálom.

Köszönöm mindenkinek a válaszát, hasznos volt :)

2019. máj. 29. 15:48
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A GoT-t én börtönben olvastam, jól ment vele az idő. És legalább senki nem akarta ellopni.
2019. máj. 29. 17:28
 8/8 A kérdező kommentje:
Utolsó, ez jó :)
2019. jún. 2. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!