16 évesen magamtól meg tudnám tanulni az eszperantót B2 szintre?
Szerintem őszintés tanulj meg hurkot kötni inkább ilyen lehetetlen hozzáállással.
Ha az nem tetszik, akkor tanulj angolul, tudod, azon a nyelvet, amit mindenki más is tanul (lehet nem véletlen).
Szia!
Egyetemista vagyok, aki beszél és oktat is eszperantót.
Abszolút jó az ötleted és jó a hozzáállásod. A kérdés az az, hogy hogyan tudod rászánni az időd.
Tudtommal (két hónapja egy eszperantós szervezet egy jogász bevonásával nézett utána a legfrissebb törvény-módosításoknak) még a felvételihez is elfogadják az eszperantó B2-es nyelvvizsgát, de diplomához is jó (a legtöbb egyetemen); ennek oka, hogy élő szaknyelvvel rendelkező nyelv (lásd az MTA állásfoglalását az eszperanto.hu-n). Amennyiben #2-es nem csak "hallotta" a dolgot, hanem van forrása várom (nagyon nagy segítség lenne nekem), köszönöm.
Meg lehet-e tanulni egy év alatt B2-re? Általános válasz: igen, kömmyedén.
Nyilván sok mondentől függ: mennyi időt szánsz rá hetente/naponta. Használod-e a nyelvet: elmész-e találkozókra/konferenciákra/klubokba, esetleg online csinálsz valamit, olvasol, használsz-e valamilyen számítógépes programot eszperantóul stb. Függ attól milyen nyelveket tanultál, milyen a nyelvérzéked.
Első lépésként:
Nézd meg az eszperanto.hu-n az online tanfolyam első ingyenes leckéjét (tudom az oldal rendkívül retro, de folyamatosan frissül és szinte minden rajta van).
Aztán:
Facebookon van egy "Kezdők eszperantó csoportja" meg egy "Eszperantóul akarok tanulni!" csoport a nagyobbikba lépj be.
Ingyenes online tanfolyamok:
a 12 napos tanfolyam: learn.esperanto.com
illetve
lernu.net
(mind a kettő jó, de nem teljesen kezdőknek, de az eszperanto.hu-s ingyenes első lecke után már megütöd ezek szintjét, ha nem mennek, akkor nem benned van a hiba)
Írhatsz nekem privátot (akár te is kedves olvasó) s beszélünk, javaslok dolgokat :)
Szerintem tanulj magadtól, van anyag bőven. ha motivált vagy menni fog. ha van sikerélményed az is motivál. Aztán érettségiig még hátha megjön a kedved és a mozivációd hogy nem kényszerből (mert már van nyelvvizsgád), csak hobbyból csinálsz másik (mások által hasznosabbnak tartott nyelvből) is.
Egyébként az, hogy egy nyelv mennyire hasznos, attól függ, melyik évben mi a divat, lehet, hogy pont te leszel a kritikus tömeg ahhoz, hogy az eszperantó is elnyerje méltó helyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!