Ez a 3 mondat ugyan azt jelenti? (Német)
1. Adam sagt, dass er er seine Prüfung bestanden hat.
2. Adam will seine Prüfung bestanden haben.
3. Adam sagt, dass er seine Prüfung bestanden habe.
Ádám azt mondja, hogy helytállt a vizsgán.
Egy németes alkalmazáson belül olvastam a 2. Példát.
Ott azt írják, hogy a wollen és a sollen másodlagos jelentése nem valószínűségre hanem állításra utal.
A wollen kvázi "azt állítom" jelentéssel bír míg a sollen "azt állítják" jelentéssel. Mennyire lehet ez helytálló nyelvtani forma?
A 2. és 3. mondat nem egyezik meg, elég valószerűtlen is, hogy egy nyelv két ennyire különböző nyelvtani formával ugyanazt fejezi ki. Egy magyar (gondolkodású) ember számára viszont nem könnyű a különbséget megérteni, még nehezebb ezt a későbbiekben természetesen és spontán használni. Megpróbálom elmagyarázni:
1. Ádám azt mondja, hogy sikeresen levizsgázott.
(Ez valóban egyszerű tényközlés.)
2. Ádám azt mondja (értsd: akarja bizonygatni), hogy márpedig ő sikeresen levizsgázott.
(Ugyan teljes határozottsággal mondja/állítja, de közel sem biztos, hogy igaz.)
3. Ádám azt mondja, hogy ő (állítólag) levizsgázott.
(Ez is egyszerű tényközlés, azzal a különbséggel az 1-hez képest, hogy én hangsúlyozom a Konjuktiv I. feltételes igeidővel, hogy én ennek a valóságtartalmát nem tudhatom, ezt ő mondja. Én ezt elfogadom, továbbadom, de tudni nem tudom, hogy igaz-e.)
Tehát a 2. és 3. ugyan közeli rokonságban vannak egymással, de a 2-esnek van egy negatív éle. Valóban mindkettő kételkedést fejez ki, de meglehetősen különböző előjelű és intenzítású kételkedést.
A tanulság az egészből: amit a német itt pusztán igeragozásokkal fejez ki, azt magyarul további magyarázó szavak beiktatásával lehet csak hasonlóan kifejezni, de persze ettől lehet. Egy nyelv nem jobb, vagy több egy másiknál, hanem csak más "rugóra jár".
Köszönöm a válaszokat!
Annyit szeretnék még kérdezni, hogy mennyire érdemes az ilyen árnyalatnyi különbségek kifejezésére használt nyelvtani formákat, többletszavak használata helyett megtanulni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!