Passive voice ban a by használata kiemeli a cselekvőt?
Mármint mi nem elterjedt? Ha fontosnak tartod az alanyt megemlíteni (mint pl. esetedben, hogy az apád javítja az autót, nem valami szerelő), akkor beleteszed a mondatba, ha nem tartod fontosnak megosztani ezt az információt, akkor nem... Dohártól és Szalaitól függetlenül. Erre nincs igazán szabály (szerintem); általánosban általában csak ennyit szoktunk tanítani a passzívról:
- Amikor arról beszélünk, hogy mit csinálnak az emberek (állatok, dolgok), akkor aktív alakot használunk.
- Amikor arról beszélünk, hogy mit történik velük, akkor passzív alakot.
használata:
- amikor az alany nem ismert, nem fontos vagy nyilvánvaló.
Jane was shot. (We don’t know, who shot her.)
This church was built in 1815. (unimportant subject)
He has been arrested (obviously by the police)
- udvarias vagy hivatalos (formális) kijelentésekre
The car hasn’t been cleaned. (more polite)
(You haven’t cleaned the car. – less polite)
- maga az esemény fontosabb, mint az alany (hírek, reklámok, főcímek)
30 people were killed in the earthquake.
- ha hangsúlyozni akarjuk az alanyt, by elöljárót használunk
The new library will be opened by the Queen.
- A cselekvő mondat tárgyából lesz a szenvedő mondat alanya.
Kérdező, bocs, nem akartam elhinni, amit Dohártól idéztél, gondoltam, kissé átformáltad, de nem. :)
Az én végtelenül súlytalan véleményem szerint "Nóra" ugyan kiemelte ezt a ...de nem szokta indokot, de szerintem ez ugyanolyan fajsúlyú csak, mint bármi más indok, ami miatt kiemelnénk egy cselekvőt, szóval ez is belefér abba, hogy fontos.
Doháron viszont meglepődtem. Fogalmazzunk úgy, hogy az ő véleménye ebben a kérdésben más, mint a nagynak tekintett angol nyelvtudorok véleménye. :) A nagyok azt gondolják a saját nyelvükről, hogy end-focus van, tehát a legfontosabb közlés, legfontosabb/legújabb információ kerül hátra. Hát, lehet, hogy ide magyar el sem jut, hogy ezt ösztönösen alkalmazza? :)
#6 egyszerűen összefoglalta ezt három bajuszban:
- Amikor arról beszélünk, hogy mit csinálnak...
- Amikor arról beszélünk, hogy mit történik velük...
- ha hangsúlyozni akarjuk az alanyt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!