Hol lehet latinul tanulni?
Szeretnék megtanulni latinul. Eddig az egyetlen dolog ami eszembe jutott, hogy megkeresek egy papot, a katolikusok beszélnek elvileg latinul. Nem biztos hogy fog segíteni, de legalább megpróbálom.
Más módon hogy lehetne latinul tanulni?
Néha indítanak nyelviskolák is latin tanfolyást, például az Effy: [link]
Bár kérdés, minek tanulnád... Itt van például a szinte egyetlen nyelvkönyv, a Ferenczi-Monostori. Mi van benne? Klasszikus szövegek elemzése. A legjellemzőbb a hozzá való gyakorlókönyv vége felé egy fordítási feladat:
Fordítsa latinra az alábbi mondatokat!
1. Catilina, a Marsmezőn vess cselt a consuloknak!
...
5. Szövetségeseim, készítsetek elő tűzvészt Rómában!
Ezzel a szókinccsel mire mész? :)
Egyik latin tanárom mondta, hogy vannak törekvések a mai ember számára használhatóvá tenni, hogy mondjuk papnövendékek ne érezzék olyan végletesen értelmetlennek, meg hogy legyez ez (az eszperantó helyett) újra világnyelv, és láttam is ilyen kiadványt a tesz-vesz városos névtől (Richard Scarry), de azért az szinte teljes egészében kínlódás volt, bár már csak arra emlékszem belőle, hogy a bankautomatát vagy bankfiókot argentariumnak nevezték el, ami tulajdonképpen elég nagylelkűen nézve jogos is, mert az argentarium ókori vagy középkori jelentése az ezüsttartó szekrény. :) De egyszerűen a fürdőszobával is hasonló nehézségekbe ütköztek.
Úgyhogy én másfél év heti egyszeri tanfolyamozás után erről letettem. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!