Németből szeretnék segítséget kérni!?
Itt melyik válasz helyes? Nem tudom miből lehetne rájönni. :(
Der Weg Rumäniens in die Europäische Union und... /die, das,der, den/ Wandel in eine demokratische, marktwirtschaftliche Gesellschaft werden hier besonders sichbar.
In der luterischen Stadtpfarrkirche erwartet die Gäste... /dem, er, der, wer/ Sonnabend ein Ongelkonzert.
bocsánat a kettes mondathoz ezek a válaszlehetőségek:
allen ersten, ersten, im ersten, am jeden ersten
Egy sorral feljebb másoltam ki.
Az elsőnél der, mert a Wandel-nak az a nevelője, a másodiknál am jeden estén, mert a Sonnabend rwgiesen a vasárnap és napok elé általában ám kerül ha pontosan egy napra utálunk.
Az első mondat valami olyat jelent szerintem, hogy a román utak, és az európai unió demokratikus piacgazdasagi orszaginak útjai között a járás láthatóan másmilyen (?), de ebben nem igazán vagyok biztos
A második mondat pedig hogy a város evangélikus templomaban a vendégek minden első vasárnap orgonakoncertet várnak el
Remelem segítettem, ha nem jó akkor bocsi, a nyelvtan nekem nem az erősségem
#2) Úgy tűnik, hogy pont a nyelvtan az erősséged, mert magát az alap nyelvtani kérdést ("melyik válasz a helyes?") jól oldottad meg. Ezzel szemben a fordításod mind a mondatok értelmezésében, mind pedig magyarosításukban kissé mellément. Helyesen:
Románia Európai Unióba vezető útja és demokratikus, piacgazdasági társadalommá való átalakulása itt különösen jól láthatóvá válik.
A város evangélikus egyházközségének a templomában a hónap minden első vasárnapjának estéjén orgonakoncerttel várják a vendégeket.
(Az "erwarten" igének ugyan valóban van egy olyan jelentése, hogy "valaki elvár valamit [valakitől, valamitől]", de ez ide nagyon nem illik. Sajnos a magyarban nincs egy ennek egy az egyben megfelelő jelentésű ige, ezért ezt a magyarra fordításnál egy kicsit máshogy kell fogalmazni.)
A második mondatban
"am Sonnabend" -
Vagy
"an jedem ersten Sonnabend" -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!