Hogyan állapítjuk meg a végződését? (német! )
Hogyan állapítjuk meg a végződését?
Zahlreiche ___ Unternehmen haben sich hier in letzter Zeit niedergelassen.
Lehetséges válaszok: deutsche, deutschen, deutscher, deutsches
Valaki el tudná nekem magyarázni érthetően, hogy melyik a helyes válasz,és miért mert nem tudom miből lehet rájönni.
#1: Nem mondod? Ha ezt nem írod le, ki nem találtam volna.
Nagy segítség volt! :)
#2: Köszönöm szépen! De sehogy nem értem, hogy mikor melyiket használjuk. Nekem is van ehhez táblázatom, de hiába nézem, egyszerűen nem tudom használni ha így mondatba kell írni az adott szót. :(
Nézd meg a táblázatot és ott kell keresni a helyes ragot, ahol azt írják, hogy nem áll az adott szó előtt, se névelő se névmás.
Az erős ragozás lesz az.
Innentől kezdve látod hogy a főnév többes számban van, nem a toldalékból, mert ennek a főnévnek a ragozása nem rendhagyó. A haben ige főnévi igenévi alakban van, ergó az Unternehmen többes számú főnév.
Ez egy kijelentő mondat alany esetben. "Számos vállalat..."
Számos német vállalat. Zahlreiche deutsche Unternehmen.
Erős ragozás ---> Alany eset (N) ----> Többesszám.(-e)
Egyébként a melléknevek felsorolása esetén könnyű dolgod van, mert ha egy főnév előtt 4-5-6-100 melléknevet soroltak fel, az összes ugyan azt a ragot fogja kapni. Úgyhogy a Zahlreiche -e ragja árulkodó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!