Szlovákban hogy használjuk a "sa/si" a "pozerať" igével?
mikor kell azt mondani hogy
- pozerám si ?
vagy
- pozriem sa
- pozri si
vagy csak simán
-pozeráme futbal.
Pozerám si = nézegetem (Pozerám si fotky = Nézegetem a képeket)
Pozriem sa = megnézem (Pozriem sa na teba = Rád nézek, Pozriem sa čo nového vo svete = Megnézem, mi új van a világban, Pozriem sa do zrkadla = Belenézek a tükörbe)
Pozri si = nézd meg (Pozri si Susedov naživo! = Nézd meg a szomszédokat élőben!)
Pozeráme futbal = Nézzük a futballt, futballt nézünk
Koszonom a segitseged.
Szoval ha valakinek mondok valmit hogy nezze meg, akkor mindig (a "si"-t kell hasznalni ?)
- pozri si
Ha valaki azt mondja hogy nezd meg nekem ezt vagy azt, pl. tegnap elott mit írt valaki. Akkor ugy valaszolok rá, hogy:
- Ok. pozriem sa. vagy Pozriem sa na to.
vagy roviden valaszolva , ha mar folyamatban van:
- Pozeram uz. vagy Pozeram.
Pozri sa na to = nézd meg, nézz rá (Pozri sa na to, že ako vypadá = Nézd meg, hogy hogyan néz ki, Pozri sa naňho = Nézz rá)
Pozri mi jedno telefónne číslo v zozname = Nézz meg nekem egy telefonszámot a jegyzékben/telefonkönyvben
Pozriem sa na to, že ako mu to ide = Megnézem, hogy hogyan megy neki
Pozriem sa do telefónneho zoznamu = Belenézek a telefonkönyvbe
Pozri sa, čo mi napísali! = Nézd, mit írtak nekem! (én mutatom az írást neki)
Pozri sa čo mi napísali. = Nézd meg mit írtak nekem. (felszólítás, hogy nézze meg helyettem, hogy mit írtak nekem)
Pozerám film = Filmet nézek
Pozerám na obrázok = Nézek a képre
Pozerám obrázok = Nézem a képet
Pozerám si obrázky = Nézegetem a képeket, képeket nézegetek
Oddychujem, pozerám si obrázky, počúvam hudbu. = Pihenek, képket nézegetek, zenét hallgatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!