A latin nyelv nehezebb, mint a magyar?
Te tudod, milyen nehéz a magyar? Akkor nem anyanyelved...
Van többféle főnévragozás, többféle igeragozás (a többféle nem éri el a két számjegyet, ne aggódj) például. A magyar használatban régen megvoltak a befejezetlen és befejezett aspektusok, tehát ha úgy vesszük, ez nem újság.
Nem tudom, amúgy, hogy az orvosin a latinnal kapcsolatban mi a követelmény. Van-e egyáltalán átlag szókészlet követelmény? Vagy csak azt a négymillió csontocskát, izmocskát és egyebecskét kell tudni? Az átlag szókészlet igen ismerős annak, aki angolul, franciául, olaszul, stb már tud. Persze, a szókincsbe nincs benne a bankautomata, mobiltelefon, gyermekgondozási segély, alulvezérelt felülszelepelt benzinmotor, stb szavak. Ahová én jártam latinra, oda meglepő módon járt orvosis (kát hétig), azon nagyon csodálkoztam, mert az átlag latin tankönyv, a Ferenczi-Monostori szinte teljes egészében abból áll, hogy klasszikus szövegeket elemez. Például az I/3. lecke szóanyaga: választ, polgár, határozat, vezér, külföldi, elfut, megtisztelő, esküszik, rend megbékéltet, önként, halálbüntetés, kiszolgáltat, hűséget esküszik, győztes, Actium, Africa, Gallia, Hispania, Sardinia, Sicilia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!