Német nyelv, passzív szerkezetben szórend?
Most vettük a passzív szerkezetet. Rengeteg mondat van feladva, hogy alakítsuk àt, viszont nem vagyok tisztában a szórenddel. Tudna valaki segíteni? :)
Pl.
Die Münchner feiern das Oktoberfest seit 1810.
Sieben Millionen Touristen besuchen jedes Jahr das Octoberfest.
Azt értem, hogy a tàrgy van elől,utána a werden majd a végére az ige. Viszont közte fogalmam sincs hogy van. Köszönöm előre is!
Das Oktoberfest wird seit 1810 von den Münchnern gefeiert.
Das Oktoberfest wird jedes Jahr von sieben Millionen Touristen besucht.
Das Oktoberfest wird seit 1810 gefeiert.
Das Oktoberfest wird jedes Jahr bei sieben Millionen Touristen besucht.
Az elsőbe is beteheted, hogy bei der Münchener, felesleges.
A tárgy kerül első helyre, majd a werden ragozott alakja (megfelelő személy, igeidő) többi mondatrész és az ige 3. alakja. A ge-s alak.
Az alamyt el szoktuk hagyni, de a bei segédigével berakhatod, sőt néhányszor be is kell, mint a másodiknál.
Lehet a von segédigével is kifejezni, de mi úgy tanultunk, hogy személynél inkábba bei, de mindegy melyiket használod.
Az meg szerintem Münchener, de javítsatok ki, ha tévedek.
Ezek szerint az első 2 mondatot sem jól alakítottam át. :( Akkor gondolom a többi sem lesz jó. Nem értem ezt az egészet.
Köszönöm nektek! Mentek a zöldek!
(Nekem a lapra "Münchner" van írva)
Úgy bírom, mikor olyanok pontozgatnak meg írnak válaszokat, akiknek lövésük sincs az egészről, de okoskodják a hülyeségeiket :D
Vonnal személynevek esetében is ki lehet fejezni, tekintve, hogy német származású vagyok és ez a második anyanyelvem, nyugodtan bízhatsz az első válaszomban. Persze nem muszáj, lesz majd pár hülye, aki “kijavít”.
Az órán mi is von+D -ot írtunk fel az alany kifejezésére.
De irigyellek a nyelvtudásod miatt.. Én meg ennyit nem tudok megtanulni látod :) ment a zöld ismét.
Illetve én már elkezdtem írni a válaszomat, nem láttam, hogy közben te elküldted. De úgy bírok, hogy egyből kiosztani, meg hülyézni kell. Igen, lehet, hogy tanultam a nyelvet, de. emelt érettségi 5-ösöm van belőle.
Csak próbálok itt segíteni, nem kijavítgatok. Ha elkezded írni a választ, nem írja, h közben küldtek már.
Igen, Münchner, bocs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!