Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Miert vagyok ilyen rossz...

Miert vagyok ilyen rossz angolbol, miert ilyen nehez, miert igy tanitjak, nem tudjak jobban?

Figyelt kérdés
Nem a tanarokat akarom bantani mert kimerito, nehez munka, es en azert minden lattam h igyekszik. De egyszeruen az van h elso 2 evbe meg egesz jol haladtam en szerettem szavakat tanulni, meg a nyelvtan is ment, sokat fejlodtem ahhoz kepest ami kiskoromban volt. Aztan megragadtam egy szinten. Mar 6.tol,es mindig az volt, h vettunk valami nyelvtant, de valahogy most otlott fel bennem,h ezek mindig annyira faek egyszeru eletszerutlen szituaciok voltak, ez nem tudom h az angol hibaja.e,most is utanaolvastam, es annyi mindent szetszednek, h eltervezett jovobeli tevekenyseg, vagy csak tervben levo, vagy hirtelen most otlott fel benned, h szeretnel teniszezni menni, mikozben nezed a tvben... Annyira tulbonyolitott, es ezeket en soha nem akartam kb mondani az eletembe. Annyira nem voltan szorgalmas, mert mas dolgom is volt, szoval otthon ritkan neztem at, de volt heti 5 angolom. A szavakat mindig megtanultam, viszont ott is azt erzem h egyreszt eletszerutlen, olyan szavakat tanulunk, h mi a hegymaszas, meg kulonbozo allatok.. Magyarba se beszelek errol a mindennapokba. Masreszt annyit sose hasznaltam a megtanult szavakat, rendszeresen a jovobe h ne felejtsem el, es hagyjam ki akkor amikor hirtelen meg kell fogalmazni vmit. Mindig olyan szituaciokat tanultunk ami sztem nem is olyan mindennapos, utbaigazitas, mrk ilyenek, s amikor most megkerdezik akkor is csak makogok, szoval azt se tudtam elegge elsajitatni. Azt erzem, h ha olvasoo egy szoveget, rengeteg szo ismeretlen, meg nem is csak az, de az egeszet egeszebe, a konstrukciot nem ertem. De meg az megy talan legjobban, ha beszelnek hozzam, szinten nem a legjobb. Viszont a legrosszabb ha nekem kell szoveget alkotnom, irnom. Mindig van valami hiba benne, fogalmam sincs hogy play, play it, played es ilyenek. Meg nem tudom a gondolataikat ugy kifejezni, vagy azt amot epp magyarul mondani szeretnek neki atultetni. Pld. Ma akartam irni rgy youtube kommentet, egy vidam, jo zenehez, magyarul azt akartam "mondtam a csaladomnak, h szeretnem h ezt a szamot jatsszak/ez a szam szoljon, majd a temetesemen. Mert nincs miert szomorkodni, nem kell sirniuk, legyenek boldogok, es gondoljanak az egyutt toltott szep pillanatokra."valami ilyesmit. De amit kepes vagyok magyarul szepen megfogalmazni az angolul nem megy. Vmi olyanra gondoltam, h i tell my family, i want to play that song in funeral. Because its not sad, they dont need to crying, they will be happy, and memorize the moments which we spend together. Altalaban ilyen mondatokat mondok, nem ilyen kijelento, robot mondatokat, h jovo heten teniszezni megyek. Ebbe azt nem tudom, h jovore vonatkozik, de nem tudjuk elore az idopontot, de elterveztem es kinyilvanitom az akaratom, h majd akkor ok jatsszak ezt. Tuti belehibaztam, egy angol csak nezne mit makogok. Azt erzem, h nem tudom uralni, hasznalni a nyelvtant, inkabb ismerek belole semakat, es probalok neki megfelelni,vagy oda leegyszerusiteni a magyarban sokkal szebb, oszetettebb mondataimat. Annyira szeretnem h elolvasok egy szoveget es egeszebe ertem, vagy meghallgatok egy angol musort, interjut, filmet. Mint a magyarnal, itt mi van, nem ismerek egy ket szot, max utananezek pontosan mit jelent, ezek sokszor amugy is idegen szavak. Amugy vagom az egeszet. Angol fordditva, nem ertem az egeszet, de talan azzal h ki ertek egy ket szot, vagy latom a szitucaiot (sztori kepekkel, mese, vita, interju a gesztusnyelv, hanghordozas altal.) nagyjabol megertem de elvezettel fogyasztani a tartalmat epp nem tudom.. Miert ilyen nehez megtanulni angolul? Ha mar magyarul tudtomon kivul megtanultam? Miert nem szulettem angolnak, 10x annyi dolgot hallgathatnek, olvashatnek, eltudnek erni sokkal tobb dolgotytagabb valasztekban...
2018. márc. 29. 02:13
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
33%

"elso 2 evbe meg egesz jol haladtam en szerettem szavakat tanulni, meg a nyelvtan is ment, sokat fejlodtem ahhoz kepest ami kiskoromban volt. Aztan megragadtam egy szinten." - Vagy csak úgy érzed...

"vettunk valami nyelvtant, de ... ezek mindig annyira faek egyszeru eletszerutlen szituaciok voltak" - Azért, hogy könnyebben megértsd. Ilyen a tanítás: nem azzal kezdjük, hogy másodfokú egyenletrendszer, hanem ott, hogy 2+2.

"ez nem tudom h az angol hibaja.e" - Az "angol" nem hibás semmiben. Az csak egy természeti jelenség, mint a villámlás: olyan, amilyen, nem tehet róla, hogy milyen, úgy alakult ki, ahogy.

"Annyira nem voltan szorgalmas, ... otthon ritkan neztem at" - Ja, hogy nem szoktál tanulni? Hát a tanár hiába tanít, ha pont te viszont nem veszed ki a részedet a tanulási folyamatból...

"volt heti 5 angolom" - Heti négy is elég annak, aki hajlandó tanulni. Majd ha neked is megjön az igényed erre, akkor neked is menni fog.

"olyan szavakat tanulunk, h mi a hegymaszas, meg kulonbozo allatok.. Magyarba se beszelek errol a mindennapokba." - Hát igen, tény, hogy a tankönyveket nem személy szerint rád szabták. Ha ez az igényed, keress magántanárt.

"Masreszt annyit sose hasznaltam a megtanult szavakat, rendszeresen a jovobe h ne felejtsem el, es hagyjam ki akkor amikor hirtelen meg kell fogalmazni vmit." - Mi akadályozott meg ebben? Használd a szavakat! Ne ide írkálj magyarul, hanem angolul használd a netet!

"Mindig olyan szituaciokat tanultunk ami sztem nem is olyan mindennapos, utbaigazitas, mrk ilyenek, s amikor most megkerdezik akkor is csak makogok, szoval azt se tudtam elegge elsajitatni." - Mert azt sem gyakoroltad be.

"ha olvasoo egy szoveget, rengeteg szo ismeretlen, meg nem is csak az, de az egeszet egeszebe, a konstrukciot nem ertem." - Kimondottan nyelvtanulóknak írt könyvecskéket olvass, azok között találsz olyan szintűeket, amik nem túl nehezek, ha már évek óta "tanulsz" angolul.

"ha beszelnek hozzam, szinten nem a legjobb." - Mert nem teszed ki magad elég gyakran annak, hogy beszéljenek hozzád. Pedig ott a youtube, stb...

"Viszont a legrosszabb ha nekem kell szoveget alkotnom, irnom." - Persze, az a legnehezebb része a nyelvtanulásnak, amikor nem befogadó vagy csak, hanem te magad állítod elő a szöveget. Ez természetes.

"Mindig van valami hiba benne" - Az a jó! Pont a hibáidból tanulhatsz a legtöbbet! Sose félj hibázni, használd a nyelvet bátran! Ha a jelentés átmegy, az már jó. Ha nem megy át, majd kérdeznek, és elmondod/leírod másképp. Ez így természetes. Senki sem várja el, hogy tökéletes mondatokat alkoss se szóban, se írásban. (Az iskolai tanárod kényszerűségből osztályoz, és hát azért mindenre nem adhat ötöst, de az nem azt jelenti, hogy aki kettest kap, az semmit se tud.)

"nem tudom a gondolataikat ugy kifejezni, vagy azt amot epp magyarul mondani szeretnek neki atultetni" - Nem is az a feladat! Hanem az, hogy egyszerűsítve fejezd ki kb. ugyanazt, úgy, mintha egy kisgyereknek mondanád. Pl. Milyen célból kerested fel az élelmiszerüzletet? = Miért mentél a boltba? Ez pont elég.

" i tell my family, i want to play that song in funeral. Because its not sad, they dont need to crying, they will be happy, and memorize the moments which we spend together." - El szoktam mondani a családomnak, hogy temetésen akarom játszani azt a dalt. Mert nem szomorú, ők nem kell sírniuk, boldogok lesznek és memorizálni fogják a perceket, amiket együtt szoktunk tölteni. Ezt jelenti kb. Ha a kacifántosabb igeidőknél is odafigyelnél, akkor nem csak egyszerű jelenidő jönne ki a billentyűzetedből...

"Miert ilyen nehez megtanulni angolul? Ha mar magyarul tudtomon kivul megtanultam?" - Azért, mert nem az anyaméhben kezdted minden áldott nap napi 24 órában, angol nyelvi környezetben, hanem az iskolában, sokkal idősebb korodban, magyar nyelvi környezetben, és csak heti 5x45 percet vagy hajlandó rászánni, ami barátok között sincs napi 4 óra se, és akkor még ott vannak a hétvégék is, amikor elő se veszed...

2018. márc. 29. 13:18
 12/20 anonim ***** válasza:
67%

9.es :D

valóban nem :D igazad van :D

de a latin nem is erről szól. latinban pl perfekcionista vagyok :) De a mondandóm az élő nyelvekről szólt,ami szerintem teljesen más kérdés . latint az ember csak olvas, ha kell szaknmához, de kutyának sem kell külömben, élő nyelvek meg kellenek.így ezügyben próbáltam segíteni, 6 nyelven beszélek, jól-rosszabbul engem még csak magyarok oktattak ki az angol használatom miatt, ezért írtam a kérdezőnek., plusz mert nyelvtanár vagyok, és igen a latin kivételével rettetően képviselem azt , hogy igenis nem kell parázni, nyelvtan ide-oda, mondani kell :)

2018. márc. 29. 13:40
 13/20 anonim ***** válasza:
52%

Hopp indulatból írtam, most , hogy visszaolvastam nemis igazán értem mért támadtál meg. A Nevedet is megnéztem, egy csomószor egyetértettem az írásoddalha ennnyire akkor küldj privátban ,persze csAK HA ÉS

bOCS KÉRDEZŐ

2018. márc. 29. 13:48
 14/20 anonim ***** válasza:
84%
Hát amúgy azt aláírom, hogy az iskolai tanítás nem a jobb, de szerintem megfelelő mennyiségű önszorgalommal marha jól lehet fejlődni középfokig. Az önszorgalmon van a hangsúly.
2018. márc. 29. 15:04
 15/20 anonim ***** válasza:
Önszorgalom és sokat számít a tanár is. Nekem legalább is. 7.osztályit volt egy nagyon jó tanítónk, 8.ban megkaptunk egy anyucipici fiacskáját, hát nagyon nem tanít semmit sem. Még nyolcadikban szintén egy jó tanárhoz jártam, sokáig maradtam azon a szinten is, nem fejlődtem. Most teszek előrehozottat, és a 7es tanáromhoz járok október óta. Sokat fejlődtem is, már jobban megértem a szöveget mint előtte, az érettségis feladatok könnyebben mennek, persze ehhez önszorgalom is társult. Persze sokat nem tudok még, de többet mint 1 évet. Már mások is mondták, hogy érződik azhogy másnál is tanulom. Én sem állandóan affölött ülök, de heti 3óra mellett még 4-et vagy akár 5 órát is rááldozok. És ez még nagyon 10 óra sincs. Önszorgalom!
2018. márc. 29. 18:49
 16/20 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy a tanár hibája, amikor az ember úgy érzi, hogy megrekedt egy szinten. A legjobb tanár mellett is megtörténik ez. Ilyenkor kell a legjobban a kitartás, a mindennapos nyelvhasználat, és akkor megint érzi majd az ember, hogy vannak sikerélményei.
2018. márc. 29. 18:53
 17/20 anonim ***** válasza:
16os. Annál a "rossz" tanárnál is folyamatosan tanultam amit tanított, de inkább visszafejlődtem. A "jó" tanároknál hírtelen meg fejlődtem.
2018. márc. 29. 19:32
 18/20 anonim ***** válasza:
46%
Az a baj hogy grafomán vagy. Próbálkozz inkább a regényírással.
2018. márc. 30. 17:59
 19/20 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Igen, regényeket már írtam is, imádok írni, és pont ez idegesít, h azok a bonyolult, összetett gondolatok, mondatok, amik magyarul megfogalmazódnak bennem, majd kifejezésre juttatok, ahogy le tudok írni egy sztorit, és tudok értelmezni egy másikat, aminek van is mély jelentése, nem csak annyi, h "elmentünk a boltba", azok angolban a képtelenséget jelentik nekem. Angolul örülök, ha így unalmasan elmakogok a mindennapi dolgokról, és ezeket a faék egyszerű, "jöttük-mentünk, erre-arra" mondatokat ki tudom fejezni, és meg tudom érteni, de az, h egészében értsek egy angol szöveget, vagy én alkossak egyet... Pld. miért van az, h magyar dalszövegnél legfeljebb nem értem hogy ez most, hogy jön ide, mit akar ezzel mondani. Angolnál még fordítóval is, át se tudom fordítani, nem jön ki belőle értelem. Egyébként ne azon legyetek már elfoglalva, h én mit nem tettem meg, tudom, h többet tehetnék meg, de könyörgöm. Ha 3kor hazaesek a suliból akkor örülök, aztán a mindennapi hobbijaimat gyakorlom, vagy kikapcsolom magam valamivel, egyszerűen csak élek. Nem az lesz az első dolgom, h elővegyek valamit, amúgy az angolon kívül volt 9 tantárgyam általában, akkor gondoljátok, h nem az angolt fogom először elővenni, amit azért csak megírok 2esre legalább, a szavakat meg 5ösre és megvan a 3asom minimum. Nekem is inkább a matekot kellett pluszba elővenni, ahogy látom az nálatok se ártott volna, vagy akár a törit, földrajzot, fizikát, kémiát, irodalmat. Én azt mondom, h azért mégiscsak foglalkoztam kb. 5-8.ig 500 órát angollal, tanórákon, az előtt is azért volt 4be egy kis alap angolozás, az lehet csak 50 óra volt, de egy alap tudásom már volt, sőt épp azt érzem, h 5.től se fejlődtem sokat xD. De 6. végétől már biztos nem. Középiskolába kevesebb volt, de egy 300 órán akkor is bent voltam, legalább. Nem hiszem el, h ez ennyire elég, szerintem ha lenne egy kemény 4 hónapom, amikor 6+ órákba angolt tanulnék, és nem ilyen könyv felett görnyedős módszerrel, hanem jó módszerekkel, úgy h sokat beszéljek, vagyis inkább minden nap, folyton jelen legyen az életembe az angol, lazán, játékosan, tehát ezt a 800 órát 4 hónapra koncentrálnánk így, akkor az alatt tényleg tudnék egy jelentős fejlődést elérni, és bátran olvasnék egy angol szöveget vagy társalognék angolokkal, vagy egy repülőn stb. De most azt érzem, h beleraktam egy csomó időt, és kb. a lényeget tekintve ugyanott vagyok, mert ugyanúgy nem tudok igazából angolul. Szerintem inkább az a sz*r a suliba, h százfele elosztják a figyelmedet, és nem tudsz semmibe se haladni. Én nekem tizenévesen volt egy komolyabb sportkarrierem, és abból kiindulva mondom, h a nyelv ugyanilyen lehet. Ott is ha mindig csak heti 2x 1 órát futottam volna, akkor nem mentem volna semmire, csak szintentartás lenne. De mivel beleraktam a melót, és mindig egyre többet, egyre intenzívebben, szinte csak arra rákoncentrálva csináltam, így tudtam fejlődést elérni. Szóval értitek. Hiába számolom ki, h 10 év alatt futottam 1500 órát, és az de sok, ha elosztva, akkor gyakorlatilag ugyanott leszek mint 10 évvel ezelőtt, bár az se rossz, mert egy alap szint. De ha csak az 1500 helyett 5000et rakok bele, azt is úgy, h mondjuk sportba fokozatosan többet, akkor tudok fejlődni. Mert így amit egyszer elmagyaráznak 6.ba, olyan keveset használom, h lehet 8.ba ugyanúgy nem tudom, vagy már előbb. Egyik okos válaszoló megkérdezte miért nem tudom, miért nem használom, miért felejtem el. Talán azért b*szki mert nincs egy olyan alap tudásom, amire felfeszítve tudnék angolul is beszélni, lenne egy olyan személyiségem, ami átvált, és tud abba is működni. De nincs, így nem fogom azért használni, h makogjak hülyeségeket, meg olyan dolgokat, amiket igazán el se akarok mondani. Magyarból is jó példa, h visszanézem 10 évesen vagy 14 évesen is hogy írtam kész katasztrófa. Viszont ahhoz hogy változatosabban, nyelvtanilag helyesebben, kifejezőbben írjak gyakorlás kellett. De ahhoz hogy eltudjak indulni ezen az uton és szórakoztasson, kellett egy alap tudás, h gyakrolatilag bármit mondtak magyarul megértsem, tudjak írni én is. Szóval ha angolban felmegyek egy fórumra és nem is értem, akkor ugyanúgy odamakoghatom a két tőmondatom, abból sztem nem lesz fejlődés és nem is fog lekötni. Amúgy járok angol fórumokra de ott se értem mit írnak, csak nagyjából, egy-egy szóból meg a témából, szituációból kiolvasom, h miről lehet szó. Azért járok mert baromira érdekelnek ezek a témák, és idegesít, h nincs hozzá egy rendes, alap angol tudásom, amivel ők át tudnák adni nekem ezeket a gondolatokat, ami magyarban meg volt, mert volt egy alap tudásom. Rohadtul meg szeretnék tanulni, mert ahogy már írtam emiatt, h kulturális tartalmakat, fórumokat, szakírásokat angolul is olvashassak, úgy sokkal több és jobb van. Másrészt, mert amúgy is kiakarok menni külföldre, bár ott inkább a németet akarom megtanulni, úgy tervezem nyáron el is kezdem, de így, h akkor g*ci sok időt bele rakok, ahogy leírtam, mert sztem csak így lehet haladni. Aki kimegy, az is tanár nélkül megtanulja, vagy könyv felett görcsölés nélkül. Én meg ezeket a legrosszabb részeket túléltem, és így se tudok semmit... Na, mindegy, a lényeg, h kioktatásokból, okoskodásokból, meg leszólásokból, kritikákból nem kértem, azokat le is pontoztam xD. Azért írtam ezt, mert akkor éjjel nagyon feltört bennem ez, ami már rég óta itt van bennem és nyom, h b*szki nem tudok rendesen angolul. De gondoltam, h nagyrészt ilyen válaszok lesznek :D. Foglalkozz vele többet, azt várod, h majd te nem veszed elő és az órán megtanítják? Igen b*szki, miután bejárok szorgalmasan és 3 után hazaesek szeretnék a magánéletemmel foglalkozni nem tanulgatni, ha tanulok is, jut kb. 10 perc az angolra és úgy is elment 1,5 órám. Szóval ennyit erről, de mondom, az látszik, h a matek nem a ti erősségetek, bár kimondottan nekem sem volt, mondjuk engem inkább nem érdekelt. De az idegen nyelvtudás érdekelne, csak sose ment egyszerűen egy szinten túl. Úgy érzem, h eleinte tudtam lineárisan haladni, megtanultam egyre több alap szót, alap mondatokat, aztán kitágult a látótér és onnan már egy kavarodás. És én ebbe zavaros térbe csapódok egyik hibától a másikig, és sose érek el oda, h igen meglegyen a szókincs, értsem amit mondanak, eltudjak olvasni és értelmezni egy normál szöveget, nem ilyen tankönyves h*lyeségeket, hanem egy fórumot, írást, bejegyzést, posztot, és ki tudjam fejezni én is magam.
2018. ápr. 21. 01:03
 20/20 anonim ***** válasza:

Érlelted egy ideig a reakciót. :)

Hát, én élvezettel olvasom a gyakorin a modern kor fantasztikus novella szerzőit, akik rakásra írják, hogy a kedvenc valamimet néztem a youtube-on fél órát, és megvolt a felsőfokú nyelvvizsga. Nálam ez úgy nézett ki, hogy a középfokú letétele után úri szórakozásból 4 éven át jártam az elérhető legmagasabb szintű tanfolyamokra, és már azelőtt elhatároztam, eztán (csak) angolul olvasok. Hát, nálam az olvasás a "magánélet" fogalom alá tartozik. :D Aztán egy pár év múlva ugyanolyan gyorsan olvastam angolul is, mint magyarul (magyarul a gyorsan olvasók közé tartozom, ha én háromkor hazamentem egy Raymond Chandler krimivel, estére befejeztem), és már sosem volt kétséges, hogy az angol mondat miről szól. Szóval mit fektettem bele?

- időt

- pénzt

- energiát

- pozitív érzelmeket

Van, aki befektet, van, aki nem. Ez a döntés kérdése.

Annyiban ez nem igaz, hogy nyelvnél sajnos még hozzájárul a tehetség kérdése is, több kollégám van, aki ugyancsak elég sokat belefeccölt már, és például annak ellenére, hogy műszaki ember, természetesen jogosítvánnyal, állandó vezetési gyakorlattal saját és vállalati gépjárművekkel, mégis képes az angol nyelvű személyautó kezelési utasításban elbizonytalanítani saját magát, hogy akkor most ez mit is ír? a szívatót hidegben ki kell húzni vagy be kell nyomni? Vagy a kihúzás után benyomni?

2018. ápr. 21. 08:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!