Miert vagyok ilyen rossz angolbol, miert ilyen nehez, miert igy tanitjak, nem tudjak jobban?
"elso 2 evbe meg egesz jol haladtam en szerettem szavakat tanulni, meg a nyelvtan is ment, sokat fejlodtem ahhoz kepest ami kiskoromban volt. Aztan megragadtam egy szinten." - Vagy csak úgy érzed...
"vettunk valami nyelvtant, de ... ezek mindig annyira faek egyszeru eletszerutlen szituaciok voltak" - Azért, hogy könnyebben megértsd. Ilyen a tanítás: nem azzal kezdjük, hogy másodfokú egyenletrendszer, hanem ott, hogy 2+2.
"ez nem tudom h az angol hibaja.e" - Az "angol" nem hibás semmiben. Az csak egy természeti jelenség, mint a villámlás: olyan, amilyen, nem tehet róla, hogy milyen, úgy alakult ki, ahogy.
"Annyira nem voltan szorgalmas, ... otthon ritkan neztem at" - Ja, hogy nem szoktál tanulni? Hát a tanár hiába tanít, ha pont te viszont nem veszed ki a részedet a tanulási folyamatból...
"volt heti 5 angolom" - Heti négy is elég annak, aki hajlandó tanulni. Majd ha neked is megjön az igényed erre, akkor neked is menni fog.
"olyan szavakat tanulunk, h mi a hegymaszas, meg kulonbozo allatok.. Magyarba se beszelek errol a mindennapokba." - Hát igen, tény, hogy a tankönyveket nem személy szerint rád szabták. Ha ez az igényed, keress magántanárt.
"Masreszt annyit sose hasznaltam a megtanult szavakat, rendszeresen a jovobe h ne felejtsem el, es hagyjam ki akkor amikor hirtelen meg kell fogalmazni vmit." - Mi akadályozott meg ebben? Használd a szavakat! Ne ide írkálj magyarul, hanem angolul használd a netet!
"Mindig olyan szituaciokat tanultunk ami sztem nem is olyan mindennapos, utbaigazitas, mrk ilyenek, s amikor most megkerdezik akkor is csak makogok, szoval azt se tudtam elegge elsajitatni." - Mert azt sem gyakoroltad be.
"ha olvasoo egy szoveget, rengeteg szo ismeretlen, meg nem is csak az, de az egeszet egeszebe, a konstrukciot nem ertem." - Kimondottan nyelvtanulóknak írt könyvecskéket olvass, azok között találsz olyan szintűeket, amik nem túl nehezek, ha már évek óta "tanulsz" angolul.
"ha beszelnek hozzam, szinten nem a legjobb." - Mert nem teszed ki magad elég gyakran annak, hogy beszéljenek hozzád. Pedig ott a youtube, stb...
"Viszont a legrosszabb ha nekem kell szoveget alkotnom, irnom." - Persze, az a legnehezebb része a nyelvtanulásnak, amikor nem befogadó vagy csak, hanem te magad állítod elő a szöveget. Ez természetes.
"Mindig van valami hiba benne" - Az a jó! Pont a hibáidból tanulhatsz a legtöbbet! Sose félj hibázni, használd a nyelvet bátran! Ha a jelentés átmegy, az már jó. Ha nem megy át, majd kérdeznek, és elmondod/leírod másképp. Ez így természetes. Senki sem várja el, hogy tökéletes mondatokat alkoss se szóban, se írásban. (Az iskolai tanárod kényszerűségből osztályoz, és hát azért mindenre nem adhat ötöst, de az nem azt jelenti, hogy aki kettest kap, az semmit se tud.)
"nem tudom a gondolataikat ugy kifejezni, vagy azt amot epp magyarul mondani szeretnek neki atultetni" - Nem is az a feladat! Hanem az, hogy egyszerűsítve fejezd ki kb. ugyanazt, úgy, mintha egy kisgyereknek mondanád. Pl. Milyen célból kerested fel az élelmiszerüzletet? = Miért mentél a boltba? Ez pont elég.
" i tell my family, i want to play that song in funeral. Because its not sad, they dont need to crying, they will be happy, and memorize the moments which we spend together." - El szoktam mondani a családomnak, hogy temetésen akarom játszani azt a dalt. Mert nem szomorú, ők nem kell sírniuk, boldogok lesznek és memorizálni fogják a perceket, amiket együtt szoktunk tölteni. Ezt jelenti kb. Ha a kacifántosabb igeidőknél is odafigyelnél, akkor nem csak egyszerű jelenidő jönne ki a billentyűzetedből...
"Miert ilyen nehez megtanulni angolul? Ha mar magyarul tudtomon kivul megtanultam?" - Azért, mert nem az anyaméhben kezdted minden áldott nap napi 24 órában, angol nyelvi környezetben, hanem az iskolában, sokkal idősebb korodban, magyar nyelvi környezetben, és csak heti 5x45 percet vagy hajlandó rászánni, ami barátok között sincs napi 4 óra se, és akkor még ott vannak a hétvégék is, amikor elő se veszed...
9.es :D
valóban nem :D igazad van :D
de a latin nem is erről szól. latinban pl perfekcionista vagyok :) De a mondandóm az élő nyelvekről szólt,ami szerintem teljesen más kérdés . latint az ember csak olvas, ha kell szaknmához, de kutyának sem kell külömben, élő nyelvek meg kellenek.így ezügyben próbáltam segíteni, 6 nyelven beszélek, jól-rosszabbul engem még csak magyarok oktattak ki az angol használatom miatt, ezért írtam a kérdezőnek., plusz mert nyelvtanár vagyok, és igen a latin kivételével rettetően képviselem azt , hogy igenis nem kell parázni, nyelvtan ide-oda, mondani kell :)
Hopp indulatból írtam, most , hogy visszaolvastam nemis igazán értem mért támadtál meg. A Nevedet is megnéztem, egy csomószor egyetértettem az írásoddalha ennnyire akkor küldj privátban ,persze csAK HA ÉS
bOCS KÉRDEZŐ
Érlelted egy ideig a reakciót. :)
Hát, én élvezettel olvasom a gyakorin a modern kor fantasztikus novella szerzőit, akik rakásra írják, hogy a kedvenc valamimet néztem a youtube-on fél órát, és megvolt a felsőfokú nyelvvizsga. Nálam ez úgy nézett ki, hogy a középfokú letétele után úri szórakozásból 4 éven át jártam az elérhető legmagasabb szintű tanfolyamokra, és már azelőtt elhatároztam, eztán (csak) angolul olvasok. Hát, nálam az olvasás a "magánélet" fogalom alá tartozik. :D Aztán egy pár év múlva ugyanolyan gyorsan olvastam angolul is, mint magyarul (magyarul a gyorsan olvasók közé tartozom, ha én háromkor hazamentem egy Raymond Chandler krimivel, estére befejeztem), és már sosem volt kétséges, hogy az angol mondat miről szól. Szóval mit fektettem bele?
- időt
- pénzt
- energiát
- pozitív érzelmeket
Van, aki befektet, van, aki nem. Ez a döntés kérdése.
Annyiban ez nem igaz, hogy nyelvnél sajnos még hozzájárul a tehetség kérdése is, több kollégám van, aki ugyancsak elég sokat belefeccölt már, és például annak ellenére, hogy műszaki ember, természetesen jogosítvánnyal, állandó vezetési gyakorlattal saját és vállalati gépjárművekkel, mégis képes az angol nyelvű személyautó kezelési utasításban elbizonytalanítani saját magát, hogy akkor most ez mit is ír? a szívatót hidegben ki kell húzni vagy be kell nyomni? Vagy a kihúzás után benyomni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!