Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan kéne egy teljesen...

Hogyan kéne egy teljesen kezdőnek angolt tanítani?

Figyelt kérdés

Van az egyik családtagom, akinek elvállaltam az angol tanítását, mivel szüksége lesz a diploma megszerzéséhez B2-es nyelvvizsgára.

Még van 1,5-2 év a vizsga megszerzéséig és az illető teljesen kezdő, sosem tanult angolt még suliban sem.

Nekem felsőfokúm van, de ugye ez önmagában nem jelent sokat, mert még sosem tanítottam senkit nyelvre, főleg nem teljesen kezdőt.

Hogyan érdemes nekiállni az egésznek? Milyen könyv(ek)ből tanítsak? Most kezdetnek kivettem a könyvtárból 2 nyelvtanos könyvet, illetve egy régebbi kiadású Projectet meg Headway-t,de még azt sem tudom, hogy mit akarok velük kezdeni, hogyan álljak neki.

Hogyan érdemes nyelvtant magyarázni, hogy az érthető legyen más számára is? Magoltassak be vele szavakat, vagy mondatokat az elején? Stb. Bármiféle segítség nagyon jól jönne. :)

Előre is köszönöm!

2018. márc. 23. 13:40
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
42%

Mire TE megtanulnád, hogy HOGYAN KELL tanítani, addigra lejár a két éve anyukádnak és MÉG MINDIG nullán áll az angollal.

Ha elöször probálkoztok, akkor NINCS IDÖ másik nyelvre váltani, mert már a két év is elég szük a nyelvvizsgához, azaz másikra váltani nem tud.

Keressetek egy JÓ magántanárt - meghallgatni ismerösöket, stb - és akkor van valami esélye a nyelvvizsgához, egyébként nem.

2018. márc. 23. 16:29
 12/14 anonim ***** válasza:
63%
Én is azt mondom, hogy ha fogalmad sincsen róla, hogy hogyan kezdj neki és mit hogyan kellene csinálni, akkor inkább ne. Szerintem nem okoznál neki különösebb károkat, de valóban sokkal egyszerűbb, ha olyannal kezdi, akinek legalább nincsenek ilyen jellegű kétségei, de amúgy jó tanárt találni az tényleg szerencse kérdése, ebben maximálisan egyetértek veled...alaposan körbe kell kérdezgetni mindenkit. Annyira bírom mikor istenítik a magántanárokat...Miért a magántanár az szerintetek kicsoda? Egy külön faj, amit a jó isten küldött a Földre azzal a céllal, hogy akkor ő majd magántanár lesz? A magántanárok egy részének nincsen tanári végzettsége, hanem csak szimplán a nyelvtudására alapozva nyelvet tanít, a másik része pedig ugyanolyan tanár, mint aki az iskolákban is tanít, amiről pedig alapból az a többség véleménye, hogy “szar és nem csinálunk semmit az órán...” Én 12 évig tanultam németet, 4 évig angolt az iskolában, és volt borzalmas és nagyon jó nyelvtanárom is, de nem az óráknak köszönhetően tanultam meg egyik nyelvet sem...hanem azért mert szorgalmas voltam és otthon is sokat tanultam, gyakoroltam illetve használtam a nyelvet (és most nem arra gondolok, hogy két magyar, idegen nyelvet alig beszélő diákot leültetnek egymással szembe, hogy “na, akkor tessék beszélgetni” és akkor el lehet mondani, hogy ezek “interaktív orák”). Az órák többsége sajnos arról szólt, hogy bejött a tanár, hozta magával a már előre kitöltött könyvét, amit már elejétől a végéig tud fejből, oda és vissza..majd felolvasta, elmondta a nyelvtani szabályokat, aztán kiadta a feladatokat és elmondta a megoldásokat. Ennyi. Jártam csoportos tanfolyamokra, magántanárhoz is és ugyanazt tudom mondani. Egyik sem fog semmilyen csodát tenni, ő is csak ugyanúgy annyit tud csinálni, hogy elmondja a szabályokat, elmagyarázza, kijavít. Teljesen mindegy, hogy valaki úgy érti meg és úgy tanulja pl. a nyelvtant, hogy elmondják neki vagy elolvassa. Teljesen mindegy! A szókincset is te fejleszted, magadnak és semmi szükség nincsen rá, hogy egy nyelvtanár a szádba rágja a szavakat és azok jelentését, szódolgozatokat irasson meg mit tudom én...Mert ez megy a legtöbb nyelvtanfolyamon is és a legtöbb magántanár is ezt csinálja, nincsen semmi csiribá csiribú az ő munkájukban sem...Neked kell megértened, megtanulnod és gyakorolnod! Otthon még tudsz filmeket is nézni, idegen nyelven olvasni, de nyilván ez is csak egy szint felett megy. Ha pedig valamit nem értesz, nem vagy benne biztos, akkor pedig meg kell kérdezni. Ezt szerintem a kérdező is meg tudná tenni, sőt szerintem egyedül, önállóan is lehet nyelvet tanulni...Amiről azt mondom, hogy tényleg hasznos volt, az az volt amikor külföldiekkel jártam nyelvi klubba illetve külföldön nyelvet tanultam, mert ott tényleg aktívan használtuk is a nyelvet, de ez szerintem megint csak egy szint felett hasznos. Egy kezdőnek még nincs mit gyakorolnia, nincs mit használnia és igenis kellenek neki alapok, ismernie kell a szabályokat, szavakat stb...nyilván ez nem elég és most nagyon divatos azt hangoztatni, hogy “gyakorlat meg gyakorlat”, de elmélet mindenhez kell és szabályok stb. nélkül max. azt éred el, hogy beszélsz, mint a vízfolyás, csak éppen semmi értelme nem lesz a mondandódnak és tele lesz hibákkal. Az, hogy iskolában, nyelvtanfolyamon vagy önállóan tanulod a szavakat, nyelvtant, gyakorolod a típusfeladatokat az szerintem aztán édes mindegy. Ráadásul amúgy a nyelvvizsgán sem azt várják el, hogy tudj angolul....oda az kell, hogy begyakorold a feladatokat, meg tudd őket oldani és utána tudjál beszélni különböző témákról...egyik sem életszerű.
2018. márc. 23. 17:52
 13/14 A kérdező kommentje:

Utolsó válaszadó, köszönöm szépen a válaszodat és a normális, nem támadó stílust, 100%-ig egyetértek veled és nekem is hasonló tapasztalataim vannak.

Én is magamtól tanultam meg angolul, mert olyan tanáraim voltak, mint neked is, és spanyolul is félig, de ott az alapokat egy kéttannyelvű suliban szereztem, ahol nem az a hozzáállás, hogy mindenbe szæenak bele és ott normálisan tanítanak.

Aztán később, mikor érettségire készültem, akkor fogadtunk egy magántanárt, de vicc volt az egész, semmit nem tett hozzá a tudásomhoz.

És nem egy, nem kettő ismerősömtől hallottam ezt. Persze biztos vannak jó nyelvtanárok (nekem is volt, plusz magán matek tanárom is nagyon jó), de ritka, mint a fehér holló és láthatatlanban nehéz megtalálni.

Ohh, és a pocskondírozóknak mondom a slusszpoént. Egy ismerősöm 22x(!) volt nyelvvizsgázni, csak akkor sikerült letenni. Pedig járt ő tanfolyamra, tanárhoz, mindenre. Nyilván neki sem sikerült jól kifogni és amellett, hogy elcseszte egy újonnan vett autó árát, semmivel nem jutott előrébb, mintha egy amatőr tanította volna ingyen.

2018. márc. 23. 20:47
 14/14 anonim ***** válasza:
91%

Azért a legtöbben nem ennyiszer próbálkoznak - szóval ott föleg nem a tanár a hibás.

Eleve egyetlen tanár sem tud más HELYETT tanulni, a legjobb is csak arra képes, hogy LEHETÖSÉGET adjon a tanulónak.

A magántanár - és értelemszerüen CSAK TANÁRI végzettségü ember számít annak, aki CSAK tudja a nyelvet, az még nem tudja tanítani is - azért jobb, mert egyrészt tudja, hogy kell felépíteni a nyelv rendszerét a tanulóban, másrészt az EGY tanulóra tud koncentrálni és nem egy osztályban elvész az illetö. De éppen ezért kell RENDES tanárt keresni, mert egyébként tényleg csak pénzkidobás.

A másik meg, hogy a tanulónak is azért naponta oda kell tennie magát és doglalkozni a nyelvvel, mert magától nem megy bele a fejébe!

Emellett nyelvvizsgára nem elég, ha megért valamennyit meg tud picit beszéli esetleg - mert a filmekböl, játékokból ennél nem jut sokkal elöbbre -, ott az is kell, hogy helyesen, nyelvtanilag szabályosan tudjon válaszolni a kérdésekre.

Ha az említett ismerösöd rendes tanárhoz ment volna és rendszeresen tanult volna, akkor nem 22-szer kellett volna nekifutnia.

2018. márc. 23. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!