Hány szót lehet / érdemes megtanulni naponta?
Ma letöltöttem az anki nevezetű programot, és egészen élvezem az angol szavak tanulását.
Kb 300 kártyát megtanultam már, ezekből 100-at ismertem, 100-ról volt valami sejtésem, és 100 kb teljesen új volt.
Most több visszakérdező tesztet is csináltam, és 96%-ra emlékszem is.
Naponta kb mennyit lenne célszerű megtanulni? 20-30at?
Ankihoz:
1. Nem szótanító program, hanem a már megtanult kifejezések szinten tartására való. (Lásd bővebben az SRS fogalmát).
2. Szavakat soha nem tanulunk, csak kifejezéseket, mert akkor használni is fogod tudni beszéd során, nem csak teszteket tudsz majd kitölteni némán.
3. Tartósan napi 100 szó szerintem brutális, átlag embernek esélytelen. Napi több órát tanulni is felesleges, nem fog megmaradni. Napi 50nel vígan haladsz előre és még így gyors lesz a tempó. Ma 96%-ra emlékszel, ezt hívják rövidtávú memóriának. 1 hónap múlva meg 30% vagy az alatt, az a hosszú távú memória.
4. A legjobb sajat pakliból tanulni, és csak annyit benne tartani, ami a szintentartáshoz kell. Nem a sok kártya a cél, hanem a minél kevesebb. Triviális szavakat tárolni csak azt jelenti, hogy nem tudod mire való a program.
A barátom, aki ajánlotta, azt mondta, napi 5 új kifejezéssel működik neki jól. Ez nagyjából reális málam is. (igaz, én hektikusabban használom, heti 1x, max 2x írok be új kártyákat, de naponta átpörgetem)
És igen, csatlakozom az előttem szólóhoz: saját, hasznos kifejezéseket, fél mondatokat írj bele, amiket egyébként is használnál beszéd közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!