Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Van esélye annak, hogy valaha...

Van esélye annak, hogy valaha eltöröljék a nyelv vizsga követelményt diplomához?

Figyelt kérdés
Nem túl populáris gondolat az enyém, de a kérdésből is feltűnhet nem rendelkezek nyelvvizsgával. Próbáltam letenni eddig párszor az írásbelit, de mindig 1-2%-on múlott. ÉS már kedvem sincs nekimenni újra és újra. Két fajta embert ismerek, akinek van és akinek nincs. A különbség az, hogy akinek van az megengedhette magának a magántanárt aki pedig nem az szenved vele ahogy én. Jó persze nem erre szeretném hárítani a felelősséget, az, hogy nem sikerült rajtam múlott senki máson, de egyszerűen nem érzem reálisnak mint követelményt. Középiskolában, nagyon ritkán beszéltünk szóban idegen nyelvet órákon (a kiejtésemet is kiröhögik sokszor..) sőt nem is nagyon gyakoroltunk nyelvvizsgára mert a tanár kijelentette, hogy a csoportban úgyse lesz senkinek sem nyelvvizsgája. Szerintetek mint követelmény diplomához szükséges? Miért nem lehetne eltörölni szimplán? Vagy elhalasztani amíg el nem ér egy szintet a közoktatás a nyelvoktatás terén..

2018. márc. 10. 13:03
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
43%

Nem fogják eltörölni. Sőt, én olyat hallottam, hogy még nehezíteni akarnak rajta, mármint most úgy tudom, elég egy középfokú nyelvvizsga a diplomához, de volt róla szó, hogy felsőfokút kérnek. Vagy hogy két nyelvből kérnek majd, nem csak egyből.

Amúgy meg aki képes egy egyetemet végigjárni és megírni a szakdolgozatát és még le is államvizsgázik, de emellett nem bír megszerezni egy nyelvvizsgát.... hát az elég érdekes. A középiskolát meg felesleges szidni, mivel az egyetemeken is van nyelvoktatás, éppen azért, hogy ha addig nem szerezted meg az elegendő nyelvtudást, akkor az egyetemi éved alatt meg tudd tanulni a nyelvet és le tudj nyelvvizsgázni már addigra, mire diplomázol, és emiatt ne húzódjon el évekre a dolog.

2018. márc. 10. 14:43
 12/24 anonim ***** válasza:
59%

Remélem nincs, így sincs már a felsőoktatásban szinte semmi követelmény, még a "nehéz"(nek mondott) szakokon sem.

Hogy mennyire szükséges a későbbi munkához, az relatív. Elméletben szükséges, pl. a szakirodalom miatt. De sajnos sok olyat ismerek, akik a diploma óta egyáltalán nem hajlandóak továbbképezni magukat:(

A közoktatásban annyit kellene változtatni, hogy egy nyelvet mindenkinek heti min. 4 órában kellene tanulnia.

Nekem általánosban teljesen alkalmatlan tanárom volt (el is hagyta a pályát, így 6. osztályban folyton helyettesítettek), de a heti 4-6 óra azért csak megtette a hatását, én nem is éreztem valami jónak a nyelvtudásom, egy erős 6 osztályos gimi nyelvtagozatán mégis bekerültem a legjobb csoportba:) Nyelvtagozaton meg mindenkinek megvolt legalább az első nyelvből legalább a középfokú vizsgája, ehhez is kellett, hogy minden nap foglalkozzunk vele, még ha a tanárunk ott is bedobta a törülközőt (utóbb kiderült, átképzett tanerő volt, eredetileg nem is volt pedagógus, látszott is rajta, hogy nem ért az oktatáshoz:S)

Én a 3. nyelvem teljesen autodidakta módon tanulom, szóval nem a magántanáron áll vagy bukik a dolog.

Gondolom, nehéz lehet már megfogadni, de ne görcsölj rá!

Gyakorolj sokat! Hallgass filmeket, olvass könyvet, cikkeket a neten (nem kell, hogy minden szót érts, de "rád fog ragadni", el fog mélyülni a tudásod).

2018. márc. 10. 14:45
 13/24 anonim ***** válasza:
0%
Jővőre eltörlik. Csak addig kell kihíznod.
2018. márc. 10. 15:18
 14/24 anonim ***** válasza:
61%

Nem eltörölni, szigorítani kellene, kritikán aluli a nyelvtudása a magyaroknak. Egy diplomás értelmiségi, pedig igenis tudjon gördülkényen beszélni legalább angolul.

Inkább egy lépéssel távolabról vizsgálnám a témát, nem kellene minden alkalmatlan gyenge képességű embernek diplomát adni...

2018. márc. 10. 16:04
 15/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Elsősorban mások véleménye érdekelt! Reméltem, hogy nem keverünk bele politikát, ez úgy ahogy összejött. Fontosnak érezném még hozzátenni, hogy nem másra akarom hárítani a sikertelenségemet. Csupán csak a gondolataimat írtam le/akartam leírni. Sokat segített, hogy ti ismertek olyat aki magántanár nélkül is letette, ez picit motivál.

Kedves 1-es nem jártam rossz iskolába, sőt... Ugye ha jól tippelem nem "vidéki" vagy?

5. Bocsáss meg nekem, hogy 2 perc alatt összedobtam egy kérdést, remélvén, hogy senki nem fogja fikázni nyelvtanilag, de tévedtem. Bocsi, hogy nem írok 3 oldal szöveget mellé, hogy tökéletes legyen számodra! <3

2018. márc. 10. 18:28
 16/24 A kérdező kommentje:
Nem szeretnék kiábrándítani senkit, de a nyelvvizsgát lerakott egyetemisták nagy része már nem tudna folyékonyan beszélni az adott nyelven. Nem kitalálom, nap mint nap találkozok ilyen emberekkel. Ez a nyelvvizsga követelmény nem más, mint egy olyan akadály amit ha sikerül átugrania valakinek, utána az életben nem fog foglalkozni vele. Ezért is érzem feleslegesnek. Vagy legalábbis egyes szakokon.
2018. márc. 10. 18:31
 17/24 A kérdező kommentje:
5. helyett 9. Elnézést!
2018. márc. 10. 18:33
 18/24 anonim ***** válasza:
34%

Kérdező, rendben, a nyelvtudás rohamosan romlik, ha nem használja az illető a nyelvet, ez igaz. Akkor mondak jobbat, írja, de minimum védje a szakdolgozatát mindenki idegen nyelven. Nos, ez jobb lenne?:)

Nyilván nem, törődj bele, hogy igenis kell valamiféle visszacsatolás, hogy tud idegen nyelvet egy diplomás ember. Erre pedig a nyelvvizsga a megoldás. Ha nem lenne akkor konkrétan nulla, szó szerint nulla nyelvtudással jönne ki a többség az egyetemről. És utána lehetne sírni, hogy hiába a jó diploma, nem kell sehova

2018. márc. 10. 19:55
 19/24 A kérdező kommentje:
Teljesen igazad van ebben. De akkor vajon nem lenne logikusabb, ha az munkahelyi követelmény lenne, nem pedig a diploma előfeltétele? Mondjuk végeredményben így is úgy is kellene.
2018. márc. 10. 21:30
 20/24 anonim ***** válasza:
67%
Valamennyire munkahelyi követelmény már, sok álláshirdetésben szerepel az elvárásnál a nyelvtudás legalább társalgási szinten, de gyakran tárgyalóképest is kérnek. Ha behívnak interjúra ezt tesztelni is szokták, vannak nyelvi blokkok a felvételiztetésnél.
2018. márc. 10. 21:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!