Van esélye annak, hogy valaha eltöröljék a nyelv vizsga követelményt diplomához?
Nem fogják eltörölni. Sőt, én olyat hallottam, hogy még nehezíteni akarnak rajta, mármint most úgy tudom, elég egy középfokú nyelvvizsga a diplomához, de volt róla szó, hogy felsőfokút kérnek. Vagy hogy két nyelvből kérnek majd, nem csak egyből.
Amúgy meg aki képes egy egyetemet végigjárni és megírni a szakdolgozatát és még le is államvizsgázik, de emellett nem bír megszerezni egy nyelvvizsgát.... hát az elég érdekes. A középiskolát meg felesleges szidni, mivel az egyetemeken is van nyelvoktatás, éppen azért, hogy ha addig nem szerezted meg az elegendő nyelvtudást, akkor az egyetemi éved alatt meg tudd tanulni a nyelvet és le tudj nyelvvizsgázni már addigra, mire diplomázol, és emiatt ne húzódjon el évekre a dolog.
Remélem nincs, így sincs már a felsőoktatásban szinte semmi követelmény, még a "nehéz"(nek mondott) szakokon sem.
Hogy mennyire szükséges a későbbi munkához, az relatív. Elméletben szükséges, pl. a szakirodalom miatt. De sajnos sok olyat ismerek, akik a diploma óta egyáltalán nem hajlandóak továbbképezni magukat:(
A közoktatásban annyit kellene változtatni, hogy egy nyelvet mindenkinek heti min. 4 órában kellene tanulnia.
Nekem általánosban teljesen alkalmatlan tanárom volt (el is hagyta a pályát, így 6. osztályban folyton helyettesítettek), de a heti 4-6 óra azért csak megtette a hatását, én nem is éreztem valami jónak a nyelvtudásom, egy erős 6 osztályos gimi nyelvtagozatán mégis bekerültem a legjobb csoportba:) Nyelvtagozaton meg mindenkinek megvolt legalább az első nyelvből legalább a középfokú vizsgája, ehhez is kellett, hogy minden nap foglalkozzunk vele, még ha a tanárunk ott is bedobta a törülközőt (utóbb kiderült, átképzett tanerő volt, eredetileg nem is volt pedagógus, látszott is rajta, hogy nem ért az oktatáshoz:S)
Én a 3. nyelvem teljesen autodidakta módon tanulom, szóval nem a magántanáron áll vagy bukik a dolog.
Gondolom, nehéz lehet már megfogadni, de ne görcsölj rá!
Gyakorolj sokat! Hallgass filmeket, olvass könyvet, cikkeket a neten (nem kell, hogy minden szót érts, de "rád fog ragadni", el fog mélyülni a tudásod).
Nem eltörölni, szigorítani kellene, kritikán aluli a nyelvtudása a magyaroknak. Egy diplomás értelmiségi, pedig igenis tudjon gördülkényen beszélni legalább angolul.
Inkább egy lépéssel távolabról vizsgálnám a témát, nem kellene minden alkalmatlan gyenge képességű embernek diplomát adni...
Köszönöm a válaszokat! Elsősorban mások véleménye érdekelt! Reméltem, hogy nem keverünk bele politikát, ez úgy ahogy összejött. Fontosnak érezném még hozzátenni, hogy nem másra akarom hárítani a sikertelenségemet. Csupán csak a gondolataimat írtam le/akartam leírni. Sokat segített, hogy ti ismertek olyat aki magántanár nélkül is letette, ez picit motivál.
Kedves 1-es nem jártam rossz iskolába, sőt... Ugye ha jól tippelem nem "vidéki" vagy?
5. Bocsáss meg nekem, hogy 2 perc alatt összedobtam egy kérdést, remélvén, hogy senki nem fogja fikázni nyelvtanilag, de tévedtem. Bocsi, hogy nem írok 3 oldal szöveget mellé, hogy tökéletes legyen számodra! <3
Kérdező, rendben, a nyelvtudás rohamosan romlik, ha nem használja az illető a nyelvet, ez igaz. Akkor mondak jobbat, írja, de minimum védje a szakdolgozatát mindenki idegen nyelven. Nos, ez jobb lenne?:)
Nyilván nem, törődj bele, hogy igenis kell valamiféle visszacsatolás, hogy tud idegen nyelvet egy diplomás ember. Erre pedig a nyelvvizsga a megoldás. Ha nem lenne akkor konkrétan nulla, szó szerint nulla nyelvtudással jönne ki a többség az egyetemről. És utána lehetne sírni, hogy hiába a jó diploma, nem kell sehova
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!