Segítség! Angol nyelvbéli elakadás! Nyelvtanban és jelentésmagyarázatban SOS segítség?!
Nem házi feladat, hanem már tömör megtanulandó lenne, de sok mindent nem értek.
1., Vannak olyan igék, amik +ing-et kapnak, van, ami to+inf-fel képez duplaigés kapcsolatot. Ezt értem, de kezd k@@rva homályos lenni a végére. Értem, hogy ez magolós rész, és rengeteget foglalkozom az angollal, de ha be akarják velem magoltatni szabályszerűen, nekem lőttek.
Kaptam példamondatokat, de a kérdésem itt: melyik után jön Gerund, melyik után sima? Össze vagyok zavarodva, mert ha gondolkozom, belezavarodom.
Nem lett elmagyarázva alapból, és ha rákeresek, belenonyolódom. Példák:
Promise, carry on, stand, fancy (ige), can’t help, agreed, suggested, decided, offered, refused, don’t mind, avoid
2. Ezután az előzőhöz kapcsolódva a help ige valamilyen kivétel, merthogy van olyan is, hogy helping. Na most annyit tudok megintcsak “szabály” alapján, hogy a help (az előző vonatkozásában; homályos, de to+infes) az statikus ige (nincs continuousban alakja) és nem lehet utána Gerund, valamint maga a help IGEKÉNT (!) nem kaphat ing-et se, hanem to-val használják, de van eset, ahol mégsem.
Ez nyelvtanilag hogyan van? Miért kivétel?
Helping-ről tudok, szófajilag viszont határozószóként/főnévként, így nem értettem, igeként milyen kivételre gondolhatott a tanárom helpingként.
3., Továbbra is a help ige. 2., pontba említve volt, hogy tanítottak alapján a helpnek nincs present continuous-os alakja, mégis látom/hallom használva. Akkor most lényegében elfogadható, vagy megváltozik a jelentése esetleg, amiatt használatos continuousban?
Valamint a think ige. “I think” alakja és “I’m thinking” használata, ugyanebbe a viszonylatba. Van jelentéstartalmi különbsége, vagy megváltozott értelme esetleg?
3. (...) of 12 years vagy for 12 years. Mi a különbség jelentéstartalmilag? Valamint mikor melyik használatos? Az of-osat magyarra nem tudtam lefordítani, ezért akadtam meg.
4. Ha már a jó öreg Gerund... would+verb+ing form. Egyáltalán nem tudom használni, de dolgozat lesz belőle. Nem írtam példamondatot se, de rákerestem neten. Megértettem saját gógyiból, de szabály alapján kell írjak, ahogy a tanár tanít. pl.: “Miért kap -ing-et? Miértt ezt az alakot használtad? Állításod igazold!” És ez ér pontot. Ezért szívom a fogam.
Köszönöm nagyon előre is!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!