Szerintetek van értelme egy 9 évest külön németre járatni?
#2 A szülei mondták, hogy igeragozást is tanítsak. Meg azt is, hogy nyugodtan beszéljek vele csak németül.
Viszont úgy, hogy még semmit nem tud mondani szegény, meg nemis érti, mondom, csak a legalapabbakat, így nem tudom, mi értelme van, főleg heti összvissz 1 órában. #1 na mondjad akkor, hogy hogy kéne csinálnom, ha ennyire okos vagy.
Ok. Akkor
Was machst du? Ich lerne.
Was macht der Vater? Er arbeitet.
Was machen die Kinder? Sie essen.
Ezt kicsit variálgatod, segítesz neki a leckében, és legalább fél évig elvagytok. Ja, és ezt ki ne hagyd a tananyagból:
"Mert ez még nem az a szint."
Remélem, kedves kérdező, nem nyelvtanár vagy és nem is annak készülsz. Ilyen alapon egyáltalán nem tanítanánk nyelveket. :)
Ha te vagy a tanár, ne a szülő mondja meg, mit taníts (igeragozás... jaj!). Kérhet arra, hogy a beszédre menjetek rá, de hogy azt hogy teszed, a te kompetenciád.
Előttem már írták, színek, mondókák, énekek.
Szókincsbővítésre pl. memóriakártyák, dominók stb. Nézd meg, mit tanulnak, ahhoz keress dalokat, mondókákat, játékokat. Egy kilencévesnek beszélgetés az is, hogy megmondja a nevét és visszakérdez, életkor és visszakérdez... köszön, megmondja a nevét, visszakérdez, elköszön... és ahogy egyre többet tudtok, bővíted a párbeszédet; ha jól teszed a dolgod, egyszer csak azt veszed észre, hogy beszélgettek (persze nem egyik napról a másikra, pláne, ha csak hetente egyszer megy), rajzoltasd, és a saját rajzáról mondjon valamit, bármit, ha először csak két szó az a mondat, akkor két szó... és folytathatnám hosszan - ha van kedved tanítani, javallanám a tanárképzőt, sok kérdésre választ kapol. :)
Én voltam, 9 éves, ennyi idősen kezdtem a németet. Én is a legjobb voltam a csoportból.
Mondjuk én rohadtúl nem lettem volna vevő arra, hogy mondókázzunk és énekeljünk. Mondjuk nem is tudtam, de mindegy. Ez dedó. De mesét, rövid videót levetíthetsz, amit ért.
Még mielőtt leszóltok azóta felsőfokúm lett, önerőből, nem jártam tanárhoz.
Aki szerint hülyeség az igeragozás, az miért is? A legalapabb dolog.
Meg a névelőkre kellene rámenni. Azt gyakorolni. Mást nagyon nem tudsz. Meg ami nekem még probléma volt, az a "ch" helyes kiejtése ennyi idősen, nem tanították meg, évekig "ik" volt nekem. Szóval a kiejtést is gyakorrolhatod, ha az nem megy, lehetne fejleszteni.
De ettől függetlenül szerintem túl tolják a szülők, de ő tudják. Ha látod szegényen, hogy nincs kedve ma semmihez, ne fáraszd le!
Mindenki más, kedves #8, lehet, hogy ennek a lánykának sem tetszenének a játékok, mondókák, de lehet, hogy igen, és rengeteget tanulna belőlük. Nem tudhatod. A tanár meg arra van, hogy lássa, mi jön be, mi nem. Az igeragozás nem hülyeség, de egy kilencéves kezdőnek nem nyomatnám.
Természetesen nem szóllak le, sőt, gratulálok a felsőfokúdhoz (nekem pl. tanár nélkül egy nyelv sem ment, mert bár nem vagyok túl hülye, no de a lustaságom az egeket veri). Úgy vélem okosnak kell lenned, ha ez sikerült, így nem is igazán értem, miért dedózol. Nem gondolnám, hogy egy okos ember leszól másokat vagy általánosít. (Vagy ez általánosítás?:)))
Köszi a válaszokat! :)
A korához képest elég érett és okos lány, ilyen mondókák neki tényleg dedós szintűek lennének...videókat szoktunk nézni, amik németül tanuló gyerekeknek vannak, kérdezgetek dolgokat az új szavakkal és ő próbál németül válaszolni, szókártyákat csinálunk rajzokkal, képes németkönyvből tanulok vele, meg most elkezdtem azt, hogy eljátszunk szituációkat, pl ő a beteg, én az orvos, és akkor elmondja, mije fáj meg ilyesmi.
Most úgy érzem, hogy eléggé ráéreztem a dologra, csak kellett ehhez persze pár alkalom, mert bírom a gyerekeket, de eddig csak felnőttet tanítottam. Amúgy nem vagyok szakképzett, nemis tanárnak tanulok, viszont jól beszélek nyelveket és érzem, hogy ennek lesz is eredménye nála, csak nem tudtam, hogy jól csinálom-e, nem volt viszonyítási alapom :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!