Hogy kell kiejteni?
Figyelt kérdés
CAESAR
...tudom hogy mindenki [cézár]-nak ejti de a latinban nem így kell: [káeszár] ?
A töri tanárom leszidott mert így mondtam :(
2018. jan. 1. 13:54
1/5 anonim válasza:
Hát... valószínűleg azért szidott le, mert van teljesen megfelelő magyar kiejtése a névnek. Ami nem azt jelenti, hogy a latinok így ejtették, csak azt, hogy mi így ejtjük. Például: Kolombusz Kristófot sem így hívják igazából, de a magyar nyelvbe mégis így került be.
Klasszikus esete annak amikor mindenkinek igaza van (vagy mindenki téved).
3/5 A kérdező kommentje:
a mássalhangzóknál az első pont szerint így kell ejteni...
ráadásul a latin tanárom szerint is :/
2018. jan. 1. 14:14
4/5 anonim válasza:
Akkor nem értem, hogy miért tetted fel a kérdésed ha tudod rá a választ.
5/5 anonim válasza:
Mert így az elfogadott, így épült be a nyelvünkbe, még ha helytelen is. Nero-t is mindenki [néró]-nak ejti, pedig, ha így kellene ejteni, Naero lett volna a neve. Nem igazán tudsz vele mit csinálni, de nem érdemes e tekintetben (jobb szó híján) "okoskodni", mert ez tényleg szőrszálhasogatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!