Melyik szláv nyelvek felé érdemes nyitni?
Szeretnék legalább egy kis szláv nyelvet elsajátítani, csak nem tudom, hogy melyik legyen. A horvát és a cseh között vacillálok. Ugye mindkettő legalább egy másik nyelvet is "behoz a képbe". Nincs konkrét célom egyikkel se, inkább hobbi, aztán ha tényleg megtetszik amit elkezdtem, akár hasznom is lehet belőle.
Ti melyiket választanátok és miért?
Részben nyelvészetet tanulok (angol), úgyhogy azt tudom mondani, nyelvészeti szempontból nincs semmi különbség köztük. Persze ha elkezdesz tanulni pl horvátul, akkor még nem fogod egy az egyben megérteni a szerbet, ha elsőre hallod. Viszont ha hozzászoksz, akkor nagy gondod nem lehet.
Szóval ezek inkább politikailag számítanak külön nyelvnek. Képzeld el mondjuk, hogy mondjuk lenne egy külön székely állam, de valamiért fújnának a székelyek a magyarokra ezért a sajátjukat külön nyelvként határoznák meg.
Válaszokat még mindig várok.
Válaszd a szlovént.
Az egyik legősibb szláv nyelv, ezért picit bonyolultabbnak is tűnik mint a többi. Mivel sokáig elszigetelten éltek, nem ment át annyi változáson mint a többi szláv nyelv, megmaradt sok archaikus elem.
Éppen ezért megérted az összes déli szláv nyelvet (míg ez visszafelé nem igaz).
Meg szerintem szebben is hangzik mint a többi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!